El PDECat de Mataró emplaça el seu grup municipal a trencar immediatament el pacte de govern amb el PSC

Alfons Canela, el president local, trasllada l'ultimàtum esperat des de fa dies per la militància local

Alfons Canela, president del PDEcat a Mataró.

Alfons Canela, president del PDEcat a Mataró. / PERIODICO

2
Es llegeix en minuts
Joan Salicrú

La crisi en el govern de Mataró és definitiva: el president local del PDECat, Alfons Canela, ha emplaçat telefònicament el cap del grup municipal de CiU, Joaquim Fernàndez, a trencar immediatament el pacte que manté des de l'inici del mandat amb el PSC, que va fer alcalde David Bote. 

"M'he posat en contacte amb el cap del nostre Grup Municipal i Portaveu, Quim Fernàndez, per demanar-li que el grup municipal CiU abandoni el govern a Mataró (...) malgrat que durant aquest mandat s'ha fet molta feina i que amb tota seguretat es continuarà treballant per fer realitat les propostes del programa electoral", afirma Alfons Canela en una carta a la militància, a la qual ha tingut accés l'edició local de Mataró d'EL PERIÓDICO.

"No veiem coherent ni viable, en aquests moments, i amb la situació que vivim al nostre país, anar de la mà d'un partit (PSC) que no vetlla pels mateixos interessos [que el PDEcat] i que davant les pressions coercitives de les últimes hores no mostra el seu rebuig ni fa res", es pot llegir també a la missiva.

Acaben així, després de diverses setmanes -i especialment uns últims dies frenètics- de negociacions 'in extremis' en què els grups municipals de CiU i el PSC buscaven com encaixar les peces d'un puzle ja totalment impossible d'encaixar arran de les diferents reaccions que els respectius partits mantenen en clau nacional. 

A principis de setmana el mateix grup municipal sobre la presència de CiU en el govern local per calmar els ànims de l'entorn de l'antiga CiU, però els fets de dimecres a Barcelona van accelerar la possibilitat de trencar l'acord quan Joaquim Fernàndez va exigir a l'alcalde David Bote un clar posicionament contra les detencions de 14 alts càrrecs de la Generalitat.

La direcció nacional del PDECat "no avala" la petició al grup municipal

El responsable de Comarques Barcelonines del PDECat, Xavier Badia, ha aclarit a EL PERIÓDICO que la direcció nacional del partit "no avala" la petició que ha fet pública Alfons Canela i emplaça tota decisió a una assemblea que a principis d'octubre, després de l'1-O, prendrà una decisió definitiva al respecte.

"Malgrat que compartim totalment les crítiques de la direcció local a l'alcalde Bote pel seu posicionament, des de la direcció nacional no avalem el pas fet per l'executiva de Mataró; en aquests moments tenim un únic objectiu que és el referèndum i res ens pot distreure".

La voluntat de Canela, expressada a la carta que ha enviat a la militància, ja era que els associats de Mataró ratifiquessin o revoquessin la decisió de trencar el pacte en una assemblea que està prevista per al dia 5 d'octubre. Xavier Badia subratlla que fins a aquell moment el pacte no es pot donar per trencat.

"Quan convinguem que és viable convocar l'assemblea, ens reunirem amb el grup municipal i la direcció local i allà, amb votació final de la militància, decidirem", ha explicat. 

Per la seva part, el grup municipal de Convergència i Unió ha preferit, de moment, no fer declaracions sobre la nova posició del partit.

Notícies relacionades

Alfons Canela és president de la secció local de la formació des de la seva refundació a finals de l'any passat. Ja en aquell moment, Canela va apuntar a la necessitat de revisar el pacte amb els socialistes pels múltiples conflictos dels últims mesos, entre els quals hi ha la petició que va fer l'alcalde David Bote de rellevar la consellera d'Urbanisme Núria Calpe, també de CiU, després que "perdés la confiança en ella".

Més notícies de Mataró a l'edició local d'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA

Temes:

PDECat PSC PSC