TURBULÈNCIES AL GOVERN SOCIOVERGENT DE LA CAPITAL DEL MARESME

El grup municipal de CiU a Mataró obre "un període de reflexió" sobre la seva presència en el govern local

El president local del PDEcat dona per bo el moviment, però recorda que serà la militància qui decidirà sobre la continuïtat del pacte a principis d'octubre

El nou alcalde de Mataró, David Bote (PSC), en el moment d’escenificar l’acord de mandat amb Joaquim Fernàndez (CiU).

El nou alcalde de Mataró, David Bote (PSC), en el moment d’escenificar l’acord de mandat amb Joaquim Fernàndez (CiU). / J. S.

3
Es llegeix en minuts
Joan Salicrú

Fins a l'1-O, congelació –sense sortir-ne- de la presència en el govern de Mataró. Posteriorment, una assemblea local del PDEcat –com ja va avançar l'edició de Mataró d'EL PERIÓDICO- decidirà si els regidors sobiranistes segueixen en l'equip capitanejat pel socialista David Bote o no.

Aquesta és el particular “full de ruta” que, com a mínim de cara a la galeria i de forma tàcita, han acordat el grup municipal de CiU a l'Ajuntament de Mataró, capitanejat per Joaquim Fernàndez, i el PDEcat, amb Alfons Canela al capdavant.

En un comunicat emès des del grup municipal, que funciona de manera totalment autònoma respecte al partit, es reconeix que el posicionament del PSC com a socis del govern municipal en relació amb l'1-O els genera "molts dubtes".

I, tot i que en les darreres setmanes han reiterat la voluntat de mantenir el pacte de govern, a causa del distanciament ideològic que suposa el referèndum, ara els regidors han decidit "obrir un període de reflexió per analitzar fredament les conseqüències polítiques que els fets dels últims dies podrien comportar en la governabilitat de Mataró".

De totes maneres, els antics convergents han anunciat que qualsevol decisió sobre el futur govern municipal queda ajornada fins passat l'1-O: "Amb el cap fred i amb la responsabilitat de tota la formació, amb una dilatada experiència de govern, decidirem què serà el millor per a la nostra ciutat”.

I que, mentrestant, seguiran treballant des de les regidories que controlen perquè Mataró “no perdi cap oportunitat” i al mateix temps perquè l'1-O “sigui tot un èxit” a la ciutat.  

Reacció del partit

Des del partit, el president local Alfons Canela celebra que el grup municipal comparteixi el diagnòstic segons el qual “hi ha una contradicció massa gran entre el que es va pactar al seu dia amb el PSC i el que està passant en aquests moments, sense voler dir que tot sigui culpa de l'alcalde Bote”. I dona per bo el posicionament dels seus homòlegs a l'Ajuntament.

Sigui com sigui, Canela es ratifica en la seva posició que l'assemblea, que es farà just després de l'1 d'octubre, decidirà la continuïtat o no del pacte de govern.  En el comunicat del grup municipal, si bé es parla de prendre una decisió definitiva sobre aquesta qüestió després del referèndum, no s'especifica que s'estigui d'acord en la idea de consultar de forma vinculant la militància local.

D'altra banda, l'altre soci de govern de CiU, el PSC, es mostra escèptic i no dubta a atribuir el moviment a una gesticulació del grup municipal, que es troba molt pressionat pel món sobiranista a la ciutat –per mantenir un pacte amb els socialistes- i especialment pels militants del PDEcat, que no poden entendre què és el que reté els regidors enganxats a les cadires del govern.  

“No entenem què és el que està fent el grup municipal de CiU. Ens parlen de congelar el pacte, de deixar-lo en suspens, però no entenem quines conseqüències tindrà això en el dia a dia”, afirmen fonts del PSC.

ERC demana que la policia local no exerceixi de policia judicial

Finalment, i també en relació amb el paper que està exercint la policia local a Mataró per impedir actuacions a favor del referèndum, aquest dilluns el grup municipal d'Esquerra Republicana va entrar per registre una petició al secretari municipal de l'Ajuntament perquè la Policia local deixi d'exercir els mandats de la fiscalia.

Els republicans es basen en un informe de l'Associació Catalana de Municipis, que considera totalment irregular la instrucció 1/2017 de la Fiscal en cap de Barcelona i que, en el seu lloc, proposa als alcaldes que disposin d'un cos de policia local que dirigeixin un escrit a l'esmentada fiscal perquè, al més aviat possible, deixi sense efecte la instrucció descrita.   

La petició dels republicans arriba després que aquest cap de setmana la policia local identifiqués membres d'Esquerra Republicana i la CUP que repartien propaganda a favor del Sí en el referèndum de l'1-O.

Notícies relacionades

Per la seva banda, aquest dilluns l'Ajuntament de Mataró va explicar mitjançant un comunicat que les actuacions de la Policia Local en referència a l'1-O es justifiquen per la instrucció emesa en aquest sentit per la fiscal provincial de Barcelona dirigida als Mossos i que el cos autonòmic va entregar a la Policia Local el passat 14 de setembre.    

Més notícies de Mataró