Mataró no aplica el decret liberalitzador dels serveis funeraris de la Generalitat

La no actualització de la normativa municipal empara el monopoli actual del servei a la capital del Maresme

Tanatori de Mataró gestionat per Cabré Junqueras.

Tanatori de Mataró gestionat per Cabré Junqueras.

2
Es llegeix en minuts
XAVIER PUIG I SEDANO / MATARÓ

L'ordenança reguladora de la prestació de serveis funeraris de Mataró, del 2003, encara no ha estat modificada per complir amb els requisits de lliure circulació de serveis establerts per la Directiva 123/2006/CE de la Comissió Europea.

L'Estat espanyol es va ajustar a aquesta normativa amb la coneguda com a Llei Òmnibus, que va tenir la seva translació a Catalunya amb un decret legislatiu l'octubre del 2010 que obligava a modificar diferents lleis en un termini de sis mesos.

Una de les lleis modificades va ser la 2/1997, que regulava els serveis funeraris. Així doncs, el decret establia que “qualsevol prestador de serveis funeraris amb habilitació pot prestar el servei de transport de cadàvers i les activitats associades en tot el territori de Catalunya”.

El fet que l'ordenança no hagi estat actualitzada perpetua el monopoli que de facto impera a la ciutat, tal com advertia un estudi de l'Agència Catalana de la Competència el 2011: “Sovint les normes locals establien requisits desproporcionats per obtenir l'autorització que eren injustificadament restrictius i dificultaven o impedien l'entrada de nous operadors en el mercat”.

L'ORDENANÇA DIFICULTA EL LLIURE MERCAT

Segons l'ordenança municipal les empreses que vulguin prestar aquest servei estan obligades a disposar, entre altres coses, d'un tanatori a la ciutat. Fins ara, només l'empresa Cabré Junqueras disposa d'aquest equipament a Mataró.

Segons un estudi emès el 2016 per l'Agència Catalana de la Competència, Cabré Junqueras S.A. té una quota de mercat del 82,93% al Maresme pel que fa als tanatoris.

INICIATIVA DEMANA LA MUNICIPALITZACIÓ DEL SERVEI

En aquest mateix àmbit i a l'empara del que està fent el govern d'Ada Colau a Barcelona, el Grup Municipal d'ICV-EUiA a Mataró ha demanat al govern municipal de Mataró que estudiï la possibilitat de crear una empresa funerària de titularitat pública.

 

En l'actualitat, la prestació del servei funerari a Mataró està gairebé en la seva totalitat en mans de l'empresa Cabré Junqueras, que a la vegada és propietària del tanatori mataroní.

 

Des d'Iniciativa s'aferren a aquest monopoli per demanar al consistori que en els següents 6 mesos realitzi un estudi sobre la possibilitat de crear una funerària municipal que pugui competir amb l'actual dominadora del mercat.

POSAR REMEI ALS PREUS ABUSIUS

Els ecosocialistes també al·leguen que, a causa de la concentració del mercat, “els preus de les funeràries estan disparats” i afegeixen que a Mataró “ens trobem que ni tan sols existeix la competència d'empreses que demana el teòric bon funcionament del lliure mercat”.

 

Notícies relacionades

Des del grup que encapçala el regidor Esteve Martínez creuen que “la creació d'un operador funerari municipal que tingui com a objectiu garantir la competència, la qualitat, l'accessibilitat de la ciutadania als serveis funeraris, la baixada del preu mitjà i l'excel·lència del servei, pot ser una gran notícia per a la ciutat”.

Més notícies de Mataró