L'Ajuntament de Mataró amenaça de tancar l'escola rural de les Cinc Sénies

Segons fonts municipals, el centre Casa Nostra no té la llicència d'activitat requerida en estar en zona agrícola

Els promotors de l'espai defensen que l'escola encara està en procés de regularització i que s'està complint amb els tràmits requerits

Entrada de l’escola rural Casa Nostra, a les Cinc Sénies de Mataró. 

Entrada de l’escola rural Casa Nostra, a les Cinc Sénies de Mataró. 

4
Es llegeix en minuts
XAVIER PUIG / JOAN SALICRÚ / MATARÓ

El setembre passat va obrir les portes a Can Gual, a les Cinc Sénies de Mataróuna nova escola privadaCasa Nostra, amb una proposta singular a la capital del Maresme: rural, encara que estigui a dos minuts del nucli urbà, i d'educació en anglès, gairebé exclusivament.

Actualment hi ha escolaritzats uns vint nens i des del centre s'assegura que per al pròxim curs estan plenes les 40 places disponibles, després de la jornada de portes obertes duta a terme durant el mes de març.  

 

Però, segons l'Ajuntament, l'escola no compta amb els permisos adequats per actuar com a tal i amenaça de tancar-la si no atén els seus requeriments.

Fonts municipals confirmen que, com que l'escola està en una zona agrícola, per legalitzar-la l'Ajuntament hauria d'aprovar un Pla d'actuació especial (PAE) de la parcel·la agrícola on es troba el centre. Aquest procediment s'ha dut a terme en altres masies de la zona sense cap tipus de problema.

Una vegada aprovat pel municipi, això sí, el PAE hauria de comptar amb el vistiplau del Departament d'Urbanisme de la Generalitat, que és qui hauria d'autoritzar-lo definitivament.

 

Però aquí, segons l'Ajuntament, és on comencen els problemes, perquè quan ho va consultar a la Generalitat, l'ens autonòmic va respondre que en cap cas aprovaria el permís urbanístic necessari per legalitzar una escola rural que es troba a cent metres de la trama urbana.

 

En aquest punt, l'Ajuntament hauria comunicat aquesta notificació als propietaris de Casa Nostra i els hauria comminat de mantenir les activitats extraescolars al terreny, cosa que no requeriria el permís de la Generalitat.

 

Sempre segons les mateixes fonts, els promotors de Casa Nostra es van negar a modificar els seus plantejaments insistint en el seu dret de promoure un centre educatiu privat amb llicència del govern britànic. I a això es deu el bloqueig actual.

DISPARITAT DE PUNTS DE VISTA

Per la seva part, la promotora de l'escola rural Casa Nostra, Maria Bellmunt, ha manifestat haver tramitat tota la documentació requerida perquè l'Ajuntament aprovés l'esmentat PAE, així com un estudi d'impacte ambiental i un informe paisatgístic favorables a la seva proposta.  

“Tot això es va entregar, i el 2015 l'Ajuntament va concedir que dins de Can Gual es pogués instal·lar una escola amb un ús educatiu comunitari”, ha afirmat a EL PERIÓDICO DE CATALUNYA.

En aquest sentit, Maria Bellmunt assegura que compta, a més, amb l'autorització del British Council, l'interlocutor entre el Regne Unit i Espanya en els àmbits cultural i educatiu.

Segons es pot consultar a la pàgina web de l'escola rural, efectivament l'ens britànic ha donat el seu beneplàcit en data de 21 de març de 2017 a l'existència del centre.

No obstant això, en l'esmentat document es fa referència que "la inscripció en el corresponent registre com a centre docent privat estranger per part de les autoritats espanyoles queda subjecta al compliment per part del centre de la legislació espanyola a tots els efectes". Circumstància que no es dona, almenys de moment, segons adverteix l'Ajuntament.    

Tanmateix, la promotora de l'escola explica que una vegada aconseguida l'autorització del British Council, "durant els pròxims dies demanarem el permís d'activitat a l'ajuntament, a veure què ens responen”.

EXPEDIENT INFORMATIU

El conflicte ve de lluny. L'Ajuntament va obrir mesos enrere un expedient informatiu als promotors del centre davant la confirmació que la propietària havia portat a terme diverses edificacions sense el seu permís, posant èmfasi en les restriccions que suposa que el centre estigui ubicat en sòl agrícola.

En relació amb això, Maria Bellmunt afegeix que “totes les millores fetes a l'escola constaven al PAE” i, en la mesura que el Pla especial de masies de l'Ajuntament preveu usos educatius per a la finca, s'ha limitat a modificar les zones cobertes ja existents per habilitar-les com a aules. 

La situació va agafar una nova dimensió, unes setmanes enrere, amb la voluntat de construir el que l'Ajuntament qualifica d'hivernacle, cosa que seria, de nou, il·legal.

L'escola, no obstant això, matisa que aquest nou espai s'utilitzarà com a cobert perquè els nens mengin a resguard i que l'han dotat d'un tancament similar al d'un hivernacle “perquè estigui adaptat a la finca i en concordança”.

Davant d'aquests fets, la regidora de Llicències, Núria Calpe, va signar la setmana passada un segon decret pel qual exigia la paralització immediata de les obres de l'hivernacle. Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, si la propietària no entra en raó, l'Ajuntament no descarta precintar l'espai i clausurar l'activitat.

Des de la propietat de l'escola s'assegura que per ara el procés d'instal·lació de l'hivernacle es troba paralitzat a causa del problema urbanístic.

“Tenim un petit problema amb l'ajuntament i és un malentès que s'ha de gestionar, hem tramitat tot el que ens han demanat”, exposa Bellmunt, que al mateix temps denuncia que, malgrat múltiples peticions, no ha estat possible tenir una reunió “amb alcaldia, urbanisme o educació per tractar el tema; és greu que no puguem tenir una reunió presencial”.

Notícies relacionades

Les versions també difereixen en això. Fonts municipals asseguren que sí que hi ha hagut diverses reunions amb personal tècnic de l'ajuntament i també diversos contactes telefònics.

Més notícies de Mataró