Miquel Canal: "Posarem tota la carn a la graella per aconseguir una confluència a Mataró"

ICV Mataró renova la cúpula per reforçar el seu paper polític a la capital del Maresme

5
Es llegeix en minuts
MIREIA BIEL / JOAN SALICRÚ / MATARÓ

L'agrupació local d'ICV Mataró està a punt de renovar la direcció del partit a la capital del Maresme amb l'objectiu d'establir noves estratègies polítiques pels proprers quatre anys. Unes línies de treball que passaran per recuperar el suport polític a les municipals de 2019 –després de perdre un regidor dels dos que tenia el 2015– i buscar les fórmules per fer-ho en un context de canvi marcat pel procés sobiranista. En aquest context, l'arquitecte i cooperant internacional Miquel Canal (Mataró, 1981) assumeix la coordinació de la formació ecosocialista a Mataró.

-¿Què l'anima a vostè a donar el pas ara i aquí? És un moment apassionant. Una època de canvi on el vell règim s'està enfonsant i les alternatives encara no estan clares. Un moment polític i social on ens juguem l'estat social, l'exercici dels drets conquerits per tantes lluites i sacrificis dels nostres avantpassats. Un escenari constituent a nivell català, espanyol i europeu que definirà el model de societat en el qual viurem els propers 50 anys.

-¿Com està ICV a Mataró? ¿És un bon moment, pel partit? O el fet que només s'hagi presentat vostè demostra que hi ha poca activitat interna? ICV a Mataró està bé, amb les idees molt clares i una cohesió interna excel·lent. Després d'una etapa molt complicada on els reptes polítics, electorals i programàtics han tensionat l'organització, i després de viure dos 'tsunamis' de mobilització social i de repolitització (moviment sobiranista i 15M), hem aconseguit posicionar el nostre missatge, la nostra cultura política i la història de lluites i somnis en el cor de la centralitat política catalana.

-En un article recent, el periodista i escriptor de Mataró Manuel Cuyàs parlava "d'en Toni i la Carmina, que s'han fet independentistes", per exemplificar el salt d'una part del món d'ICV a l'independentisme. Es referia a Antoni Segarra, exdirigent del PSUC a Mataró, i la seva dona Carmina Benito, que va ser regidora de Cultura per ICV de 1991 a 1999. Vostè com es defineix, des d'un punt de vista nacional? He llegit l'article d'en Cuyàs i m'agradaria saber l'opinió d'en Toni i la Carmina sobre aquest protagonisme mediàtic. Aquest "salt" d'una part del món del PSUC a l'independentisme és un bon exemple del que us responia a la pregunta anterior; ICV ha patit tensions internes, moltes pressions externes i, si se'm permet dir-ho, una bona dosi de desqualificacions agres i violentes. És un dels 'tsunamis' que hem patit com a projecte polític de transformació social. Però, en la meva opinió, crec sincerament que l'aposta assenyada de futur que es va consensuar en el si de l'organització (aposta ferma pel dret a decidir a l'horitzó de constituir l'estat propi per a Catalunya com subjecte sobirà) és el full de ruta més viable i ambiciós en el panorama polític actual. 

Personalment, si em toca definir-me d'alguna manera, jo em considero no-nacionalista o internacionalista. No crec en pàtries ni en nacions, sinó en projectes de convivència, drets reconeguts i repartiment de la riquesa entre comunitats en relació fraternal. Considero que tots els pobles tenen dret a expressar el que són i decidir la relació administrativa amb els seus veïns, exercint les sobiranies compartides sempre des del respecte a les identitats a través de processos democràtics i participatius.

-Sembla clar que si a Sabadell i Barcelona una candidatura amb elements d'ICV ha pogut aconseguir l'alcaldia d'aquestes ciutats és perquè s'ha aliat amb altres forces. ¿Un dels seus objectius prioritaris és treballar per la confluència el 2019? ICV ha guanyat alcaldies importants presentant-se en solitari, en coalició amb altres forces d'esquerres i també a través de candidatures plurals fruit de processos de confluència. Cada poble i ciutat segueix processos diferents i el que és possible en un municipi resulta impossible al municipi del costat. A Mataró ja vam intentar confeccionar una candidatura unitària amb les forces de l'esquerra transformadora per a les últimes municipals, però no va ser possible aconseguir els consensos suficients i una confiança mútua que permetés posar-la en marxa. Ara, no obstant, la situació és diferent. Els processos de confluència estan assentant-se en els diferents escenaris territorials a través de l'experiència exitosa de Barcelona, Badalona o Terrassa, però també a través de la candidatura de Catalunya Sí Que Es Pot i, sobretot, d'En Comú Podem. Davant aquesta onada de canvi, de repolitització social i del replantejament del paper de les administracions en la garantia del rescat de l'estat social i democràtic, ICV i jo com a coordinador posarem tota la carn a la graella per fer-ho possible també a Mataró.

-Si és coordinador d'ICV serà perquè també es planteja ser el candidat el 2019 d'ICV o de la fórmula electoral que es presenti, no? De moment no penso en aquest escenari. Estic centrat en la meva feina i en la formació en el camp de l'arquitectura, l'urbanisme i l'administració pública. No obstant és evident que en el procés de confluència amb els altres actors de l'esquerra de Mataró haurem d'anar teixint complicitats personals i polítiques que permetin presentar un projecte sòlid i creïble per governar la ciutat. Quan arribi el moment de pensar en això ja valorarem quines persones són les més idònies per encapçalar el projecte.

Notícies relacionades

-Mentrestant, ¿quin és el paper que ha de tenir a l'Ajuntament ICV-EUiA durant aquests tres anys que queden de mandat? Fer una oposició forta o col·laborar amb el govern, com està fent el regidor Esteban Martínez encara que no en formi part? Jo crec que el paper que ha de fer ICV és exactament la síntesi d'aquestes dues postures. És necessari que ICV col·labori amb la resta de formacions d'esquerres de la ciutat, tal com ja estem fent, amb l'objectiu de posicionar una oposició constructiva i propositiva però molt combativa en aconseguir polítiques de justícia social i rescat ciutadà. Crec que l'experiència d'haver governat la ciutat i conèixer el funcionament intern de l'administració, així com una forta vinculació amb el teixit social i les lluites en defensa dels serveis públics, donen a ICV l'oportunitat de convertir l'energia de la nova política en millores reals en les condicions materials i de vida dels ciutadans. Per a mi aquest, i no un altre, és el veritable sentit de la política.

Més notícies de Mataró

Temes:

ICV