Mataró elegeix el seu alcalde més jove des del 1979, el socialista David Bote

Dues hores abans del ple de constitució de l'Ajuntament, PSC i CiU han escenificat l'acord pel qual governaran junts durant els pròxims quatre anys

El nou alcalde de Mataró, el socialista David Bote, en el moment de pronunciar el seu discurs d’investidura. / JOAN SALICRÚ

El nou alcalde de Mataró, el socialista David Bote, en el moment de pronunciar el seu discurs d’investidura.
El nou alcalde de Mataró, David Bote (PSC), en el moment d’escenificar l’acord de mandat amb Joaquim Fernàndez (CiU).

/

3
Es llegeix en minuts
JOAN SALICRÚ / Mataró

El socialista David Bote, de 33 anys, és el nou alcalde de Mataró des d'aquest dissabte a les dues del migdia. És l'alcalde més jove que ha tingut la capital del Maresme des de la recuperació democràtica del 1979, ja que el seu antecessor Manuel Mas --que va governar del 1983 al 2004-- en tenia 34 quan va accedir a l'alcaldia.

Ho serà gràcies a un acord de govern entre la seva formació i Convergència i Unió, que va dirigir l'Executiu municipal en solitari en l'anterior mandat. Abans el Govern el formaven vuit regidors i ara, amb la suma de PSC i CiU, seran 11.

Després de recollir la vara que l'identifica com a alcalde, David Bote ha admès que el repte era majúscul i ha emfatitzat en diverses ocasions la necessitat d'entonar constantment la primera persona del plural.

"Aquest serà un govern estable però que per abordar els reptes a què ha de fer front necessita una majoria més àmplia", ha afirmat en relació amb el possible pacte amb Esquerra Republicana, que es va truncar dimarts per diferències en l'àmbit nacional.

Els dos grups que governaran junts han exhibit bona sintonia durant el ple d'investidura, i així la regidora de CiU Núria Calpe, fent referència a la ciència en què està llicenciat Bote --la física--, ha assegurat que els nacionalistes volen aportar “la química necessària” al nou equip.

Ha sigut precisament el nacionalista Joaquim Fernàndez qui ha entregat la vara que identificava Bote com a alcalde ja que era el regidor de més edat. En virtut d'això li ha tocat presidir la mesa d'edat juntament amb Mònica Lora, l'única representant de Plataforma per Catalunya.

ERC carrega amb duresa contra el nou Executiu sociovergent

Davant la previsibilitat de la majoria de discursos, la sorpresa l'ha donat l'alcaldable d'ERC, Francesc Teixidó, que ha criticat molt durament el nou govern PSC-CiU, partits a qui ha retret la seva actitud durant les negociacions per intentar arribar a un acord: “El nou Govern, encara que sigui d'11 regidors, creiem que serà més feble que el de l'anterior mandat, que en tenia vuit”.

Així mateix, el republicà --que ha promès el càrrec per imperatiu legal igual que CUP i ICV-EUiA-- ha anunciat la seva voluntat de capitanejar l'oposició i fer causa comuna amb els altres grups d'esquerra amb representació en el nou consistori --ICV-EUiA, VoleMataro i CUP--, el més fragmentat d'entre les grans ciutats catalanes.

En una línia completament oposada, el portaveu del Partit Popular, José Manuel López, s'ha ofert per arribar a acords amb el nou Govern, encara que només disposen de dos regidors al nou consistori.

A l'acte d'investidura hi ha assistit el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ja que Mataró és la gran ciutat catalana que els socialistes recuperen, el mateix dia que perden un dels seus feus històrics, Sabadell.

Un govern que no és “un simple repartiment de càrrecs”

El que serà el nou alcalde, David Bote, i el primer tinent d'alcalde, Joaquim Fernàndez, havien firmat a primera hora del matí el seu pacte de govern ‘Pel progrés de Mataró’ i havien assegurat que el seu serà un govern “fort i cohesionat”, amb presència dels dos grups polítics a les cinc àrees en què quedarà dividit --excepte en el cas de Via Pública i Serveis Territorials i Sostenibilitat, perquè són àrees amb una sola regidoria--.

Els possibles desacords, vinculats en tot cas a qüestions supramunicipals, el primer tinent d'alcalde Joaquim Fernàndez ha assegurat que no seran gaires i que no repercutiran en la confiança necessària que s'haurà de crear entre els dos socis.

Notícies relacionades

Més notícies de Mataró