Pobresa infantil

L’Alt Comissionat retreu a Ayuso el seu «silenci» davant la Cañada Real: «Percebem un interès nul»

Cañada Real

Cañada Real / JOSE LUIS ROCA (Delegaciones)

3
Es llegeix en minuts

L’Alt Comissionat per a la Lluita contra la Pobresa Infantil del Govern d’Espanya, Ernesto Gasco, ha retret a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, el seu «nul interès» per la situació que viuen els veïns de la Cañada Real que fa vuit mesos que no tenen electricitat i que, precisament, aquest dijous, van elevar una petició al Parlament Europeu denunciant la vulneració de drets humans que pateixen.

«Hem dirigit quatre o cinc cartes a la presidenta de la Comunitat de Madrid perquè, al ser un tema urbanístic, la comunitat és competent al cent per cent. Des del Govern d’Espanya li hem enviat els programes que existeixen de vivenda per afavorir reubicacions en altres zones, som a la seva disposició per col·laborar en la recerca d’una solució però, en el dia d’avui, continuem percebent un nul interès per part de la comunitat en aquesta qüestió i creiem que això no és correcte ni adequat», ha criticat Gasco en una entrevista concedida a Europa Press.

Després de «lamentar profundament» el «silenci» de la Comunitat de Madrid, l’Alt Comissionat ha defensat que els veïns de la Cañada Real han de tenir garantit «un subministrament d’electricitat bàsic, tant a l’hivern, amb les calefaccions, com a l’estiu, amb la refrigeració i el frigorífic per mantenir els aliments».

Per a Gasco, aquesta solució passa per la necessitat de reactivar el pacte regional i de mantenir un «diàleg interinstitucional» i, en aquest sentit, des del Govern ofereixen tota la seva «predisposició a dialogar». «És una solució complexa que requerirà d’acords entre tots i ens oferim a la delegada del Govern a Madrid a ajudar en tot el que puguem», ha assegurat.

Mentrestant, segons ha precisat, només es poden buscar «solucions transitòries» o «pedaços», com la col·locació de plaques solars, perquè aquestes famílies de la Cañada Real puguin tenir uns subministraments elèctrics bàsics.

«Però la millor solució seria que la Comunitat de Madrid s’hi impliqués; qualsevol solució que no contempli la Comunitat de Madrid seran pedaços, millores que caldrà fer. El silenci de la Comunitat de Madrid el lamentem profundament», ha declarat.

A Gasco li agradaria que Ayuso es referís al problema de la Cañada Real amb motiu de la seva investidura i li recorda que tot i que la Comunitat de Madrid és «una de les més riques», també és «la zona d’Espanya amb més nombre de nens en pobresa», amb «370.000» menors en aquesta situació a l’àrea metropolitana. «És molt desigual la distribució de les rendes i això a mitjà o llarg termini pot suposar un problema, som a temps de solucionar-lo», ha concretat.

El cas s’eleva al Parlament Europeu

Precisament, l’Associació de Dones Tabadol, en representació dels veïns del Sector 6 de la Cañada Real, ha elevat una petició al Parlament Europeu denunciant la vulneració de drets humans que pateixen pels talls de llum des de fa vuit mesos.

El mes de febrer passat el relator especial de l’ONU per a l’Extrema Pobresa, Olivier De Schutter, va instar el Govern d’Espanya a actuar. En concret, va retreure al Govern que no es fes «responsable» del que estava passant a la Cañada Real, afegint que «l’irresponsable és deixar nens sense electricitat durant l’hivern».

Notícies relacionades

L’Alt Comissionat contra la Pobresa Infantil va respondre llavors que la competència és de la comunitat autònoma de Madrid. «De vegades des de l’exterior no es comprèn però el nostre respecte és màxim a les competències que tenen en exclusivitat les comunitats autònomes i corporacions locals», va indicar en aquell moment.

La Cañada Real també ha demanat ajuda al defensor del Poble, el qual també va cridar l’atenció al Govern de la Comunitat de Madrid perquè actuï i prengui mesures que acabin amb aquesta «greu» situació.