Eleccions a Madrid

Aguado: la figura clau de Cs a Madrid que no va voler ser l’ombra d’Ayuso

  • El fins ara vicepresident i portaveu de la comunitat madrilenya no serà candidat en els pròxims comicis

Aguado: la figura clau de Cs a Madrid que no va voler ser l’ombra d’Ayuso
4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Ignacio Aguado, figura clau de Ciutadans a la Comunitat de Madrid que va voler marcar un perfil propi en el Govern de coalició amb Isabel Díaz Ayuso, ha suportat la pressió més forta de la seva carrera política en aquesta setmana, que ha acabat amb el seu ocàs polític.

Va despuntar en la política madrilenya el 2015 com a soci extern del Govern de Cristina Cifuentes, va passar a ser vicepresident el 2019 amb Isabel Díaz Ayuso i ara, en una setmana, Aguado ha sigut cessat dels seus càrrecs a l’Executiu de coalició amb el PP i no serà candidat de Cs en les eleccions del 4 de maig després de les pressions rebudes per dirigents del partit. Una caiguda precipitada i inesperada per a Aguado, que no ha sobreviscut al terratrèmol polític que va ocasionar la moció de censura a Múrcia i el seu posterior divorci amb Isabel Díaz Ayuso, que va decidir trencar amb tots els membres del Govern de Ciutadans davant el temor que volguessin desbancar-la.

Va ser fa una setmana, el dimecres 10 de març, quan va començar el viacrucis d’Aguado, que va rebre amb incredulitat l’anunci d’Ayuso i va ser fins i tot qui es va avançar al comunicar-ho als mitjans de manera improvisada després d’haver d’anul·lar l’habitual roda de premsa posterior al Consell de Govern. Una roda en la qual ell sempre ha donat la cara al ser, a més de vicepresident, portaveu del Govern d’Ayuso, amb qui les desavinences han sigut constants des de l’inici de la legislatura, quan Cs va donar suport a una comissió d’investigació sobre Avalmadrid per la concessió d’un crèdit a una empresa en què figurava com a soci el pare de la presidenta madrilenya. Al llarg dels mesos, altres assumptes han sigut motiu d’enfrontament entre els dos socis, com la polèmica de l’aparthotel on es va allotjar Ayuso durant el començament de la pandèmia o la gestió d’aquesta crisi sanitària, que es va saldar amb la dimissió del conseller de Polítiques Socials, de Cs.

Després del seu cessament, Aguado ha arremès a través de declaracions als mitjans i del seu compte de Twitter contra Ayuso, arribant a dir que ha «perdut el cap» i que ha actuat com una «piròmana» al convocar eleccions anticipades quan encara quedaven dos anys de legislatura.

La figura d’Aguado ha quedat molt debilitada aquests dies fins al punt que, malgrat manifestar la seva intenció de presentar-se a les primàries per ser candidat de Ciutadans en les eleccions del 4 de maig, va començar a rebre pressions per part de dirigents de la formació perquè fes un pas enrere.

Aquest dijous ha optat per retirar-se en una intervenció en la qual, visiblement emocionat, ha donat el relleu al portaveu nacional de Cs, Edmundo Bal, perquè assumeixi ell el pes de la campanya electoral en un moment molt difícil en el partit.

Tot i que Aguado ha perdut gran part del seu poder polític, encara tindrà un paper rellevant, ja que acaba de ser integrat a la direcció nacional de Ciutadans en un acte que va suposar un vot de confiança de la líder, Inés Arrimadas.

La carrera política d’aquest madrileny, de 38 anys, va començar el 2013 quan va deixar la seva feina a Unión Fenosa per afiliar-se a la formació d’Albert Rivera i un any després va ser elegit portaveu del partit a la Comunitat de Madrid.

Notícies relacionades

Llicenciat en Dret i Administració i Direcció d’Empreses, i en Ciències Polítiques i de l’Administració, va encapçalar el cartell electoral de la formació taronja a la regió madrilenya el 2015, quan va irrompre en l’Assemblea amb 17 diputats, i també el 2019, aconseguint 26 escons.

Ciutadans va recolzar fa quatre anys amb Aguado com a portaveu parlamentari la investidura de Cristina Cifuentes com a presidenta de la Comunitat de Madrid, després d’arribar a un acord amb 76 punts sobre matèries com la lluita contra la corrupció i la sanitat, i va votar a favor de tots els pressupostos. El 2018, va demanar la dimissió de Cifuentes per les irregularitats del seu màster a la Universitat Rei Joan Carles i va recolzar la investidura de Ángel Garrido com a president regional. Després de les eleccions autonòmiques de 2019, Aguado va escollir el PP d’Isabel Díaz Ayuso com a company per formar un Executiu de coalició i va rebutjar el PSOE –que va guanyar els comicis–, Més Madrid i Unides Podem perquè no compartia les seves «polítiques fracassades», la seva «obsessió per les butaques» i el seu desig d’arribar «al poder pel poder». Això va convertir en vicepresident i portaveu Aguado, casat i amb un fill, un ascens polític que, en poc més d’any i mig, ha acabat en una caiguda en picat per a una figura fins ara clau per a Ciutadans a la Comunitat de Madrid.