Complex parroquial

El jutge arxiva la investigació sobre l’explosió de l’edifici a Madrid al ser «accidental»

  • Es constata l’existència de ruptures d’aigua que van provocar el forat, cosa que va influir en l’escomesa de gas

El jutge arxiva la investigació sobre l’explosió de l’edifici a Madrid al ser «accidental»
1
Es llegeix en minuts

El jutge d’Instrucció número 35 de Madrid ha acordat l’arxivament de la investigació sobre l’explosió el 20 de gener passat en un edifici parroquial situat en el número 98 del carrer Toledo de la capital. Així consta en una interlocutòria, a la qual va tenir accés Europa Press, i en què l’instructor de les diligències acorda el sobreseïment lliure al concloure que l’«etiologia de l’explosió va ser accidental, sense que hagi pogut establir-se una altra causalitat diferent, havent sigut provocada l’explosió per una fuita de gas natural, que es va desenvolupar de forma lenta, contínua i prolongada en el temps».

L’explosió va destrossar un edifici propietat de l’Arquebisbat de Madrid, i van morir quatre persones; un sacerdot, un feligrès que acudia a ajudar, i dos vianants.

La resolució assenyala que la fuita de gas «va motivar que les referències d’olor de gas fossin discontínues, no arribant a generar alarma entre els residents a l’edifici fins moments abans de l’explosió». Segons consta a l’informe, la fuita es va situar entre la primera caldera de l’edifici i l’escomesa de subministrament, «no havent influït en la causa de l’explosió les possibles irregularitats administratives o no de la instal·lació».

No va ser culpa de la manipulació

L’informe també descarta que «la possible manipulació que haguessin realitzat David S. i Rubén P. coadjuvés a la causa de l’explosió; constatant-se l’existència de ruptures d’aigua que van soscavar el subsol de l’edifici en alguna mesura, el que va influir directament o indirectament sobre la conducció i l’escomesa de gas natural.»

Notícies relacionades

L’informe de la Brigada provincial de Policia Científica conclou que l’accident «es va deure a la desconnexió del tub de subministrament de gas natural de la clau d’escomesa, a causa d’un moviment de terreny al lloc, que l’hauria afectat».

«Produïda la fuita de gas natural, compost majoritàriament de prometà, procedent de les connexions de la vàlvula d’escomesa, instal·lada a uns 50-60 centímetres sota la superfície de la via pública i des d’on s’hauria infiltrat a l’interior de l’immoble, n’hi va haver prou per produir la deflagració d’una barreja d’aire-gas, de generar una espurna elèctrica com les que es produeixen en l’acte d’accionar un interruptor de llum, al posar-se en funcionament un electrodomèstic o davant la presència d’una flama oberta», recull l’informe.

Temes:

Madrid