tècnica 'teller hooking'

Detingudes 6 persones per manipular caixers automàtics a Madrid

El grup criminal desarticulat, compost per ciutadans veneçolans, havia estafat més de 200.000 euros

cajeros / periodico

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Agents de la Policia Nacional han detectat una modalitat d’estafa basada en la manipulació de caixers automàtics, mitjançant la tècnica ‘teller hooking’, i han detingut sis persones a Madrid, segons ha informat la Direcció General de Policia.

Mitjançant aquesta nova tècnica, els investigats sol·licitaven un reintegrament de 1.000 euros al caixer automàtic i introduïen un artefacte metàl·lic –denominat ‘teller hooking’–, en el moment en què el dispensador d’efectiu s’obria, per capturar els bitllets; a continuació, i amb els diners en el seu poder, anul·laven l’operació provocant un error en la màquina.

D’aquesta forma, els diners tornaven al compte del seu titular, i aconseguien duplicar el saldo amb la maniobra. El grup criminal desarticulat, compost per ciutadans veneçolans, havia estafat més de 200.000 euros.

Aquesta operació policial ha permès detectar una nova tècnica d’estafa, així com actualitzar les mesures de seguretat dels caixers automàtics amb l’objectiu de donar resposta a una nova modalitat delictiva.

La investigació va començar quan els agents van assabentar-se de l’existència d’un grup organitzat, compost per ciutadans veneçolans, presumptament dedicat a la comissió d’estafes en diferents províncies del territori nacional mitjançant la manipulació de caixers automàtics. Comprovats els fets, els investigadors van descobrir que, a més, actuaven fent servir una nova tècnica d’extracció de diners denominada ‘teller hooking’.

Targetes bancàries a nom de terceres persones

Els investigats utilitzaven targetes bancàries a nom de terceres persones per fer-ne ús com si fossin els seus propietaris legítims. Aquestes les obtenien mitjançant tècniques de ‘carding’, o bé a través de persones connivents que cedien la seva documentació a canvi de 1.000 euros.

En el compte del titular de la targeta ingressaven la quantitat de 1.000 euros i sol·licitaven, a continuació, un reintegrament pel mateix import. Quan el dispensador d’efectiu s’activava, introduïen un artefacte metàl·lic –denominat ‘teller hooking’– per capturar els bitllets.

Això generava un bloqueig de la targeta que, alhora, provocava un error en la màquina, que anul·lava l’operació de reintegrament i ingressava els diners de nou en el compte del seu titular, atès que els bitllets ja estaven en poder dels arrestats. Amb aquesta maniobra, que els permetia duplicar el seu saldo de forma fàcil i ràpida, van arribar a estafar fins a 40.000 euros en un sol cap de setmana.

La investigació ha acreditat que l’import estafat ascendeix a més de 200.000 euros, si bé es continua a l’espera que les entitats bancàries ampliïn el frau detectat.

D’altra banda, els investigats utilitzaven documentació veneçolana i telèfons estrangers per dificultar-ne la identificació. A més, els diners defraudats els enviaven automàticament a diferents comptes bancaris dels Estats Units amb l’objectiu d’obstaculitzar-ne la traçabilitat.

Notícies relacionades

Tot i que els agents han detingut sis membres del grup criminal, la investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.

Als arrestats, a qui els consten nombrosos antecedents per fets similars, se’ls imputen els presumptes delictes de pertinença a grup criminal, estafa i falsificació documental. A més, en el moment de la detenció, els agents van localitzar i van intervenir 2.500 euros en bitllets de 50 d’amagats entre la roba d’un dels capitostos del grup.