per un conveni col·lectiu

Uns 4.600 metges residents, en vaga indefinida des d'aquest dilluns a Madrid

Hi haurà concentracions a les 8.00 hores a tots els hospitals i una manifestació des de les 10.00 hores

La Conselleria de Sanitat s'ha mostrat disposada a reiniciar les converses si es retira la convocatòria

zentauroepp54098223 mir200713105041

zentauroepp54098223 mir200713105041 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

Al voltant de 4.600 metges interns residents (MIR) de la Comunitat de Madrid estan cridats a la vaga indefinida des d’aquest dilluns davant de la negativa de la Conselleria de Sanitat a negociar un conveni per a un col·lectiu «sobreexplotat».

La vaga serà de 24 hores els dilluns, i la resta dels dies en jornada complementària, és a dir, guàrdies. La Conselleria de Sanitat ha establert uns serveis mínims de fins al 100%, els quals han sigut denunciats pel sindicat Amyts, que ha presentat mesures cautelaríssimes.

En concret, en l’àmbit d’Atenció Hospitalària, els serveis mínims establerts assoleixen el 100% dels residents que tinguin programada guàrdia en els dies afectats per la vaga, i durant la jornada ordinària dels dilluns, els mateixos residents que tinguin programada jornada guàrdia aquell mateix dia.

En l’àmbit d’Atenció Primària, durant la jornada ordinària dels dilluns, els serveis mínims fixats són un resident per tanda als centres en els quals coincideixin fins a tres residents, i dos residents per tanda als centres que coincideixin quatre residents o més.

Des del Comitè de Vaga MIR han denunciat a través d’un tuit que, amb els serveis mínims «abusius» que els han imposat des de la Conselleria de Sanitat, els «prohibeixen anar a la vaga».

Per la seva part, el president del Comitè de Vaga MIR, Diego Boianelli, ha advertit, en declaracions a Europa Press, que no poden evitar haver d’escoltar-les. I és que, coincidint amb l’inici de la vaga, aquest dilluns hi haurà a més concentracions a les 8.00 hores a tots els hospitals del Servei Madrileny de Salut (SERMAS) i a les 10.00 hores sortirà una manifestació des de la delegació de la Conselleria de Sanitat al carrer Sagasta fins a la seu del departament que encapçala Enrique Ruiz Escudero, al carrer Aduana, sota el lema ‘Per un conveni col·lectiu. Sense drets laborals paralitzem els hospitals’.

Boianelli ha assegurat que el motiu de la vaga és la «manca de negociació» i de «consideració» cap als MIR, un col·lectiu «sobreexplotat», per part de la Conselleria de Sanitat, a què, el passat 22 de maig, van remetre una proposta de conveni. Davant de la falta de resposta, el 8 de juny, el Comitè de Vaga MIR va aprovar convocar la vaga a partir del 13 de juliol si no s’arribava a un acord satisfactori amb l’administració abans del 2 de juliol.

Després de conèixer la negativa de la Conselleria de Sanitat a negociar un conveni col·lectiu, el Comitè de Vaga MIR va reafirmar que la vaga era l’«única opció» per reclamar els seus drets, i el passat 2 de juliol van registrar la convocatòria de vaga, unes hores abans d’asseure’s amb representants de la Direcció General de Recursos Humans del SERMAS.

La conselleria, disposada a negociar si es retira la convocatòria

La Conselleria de Sanitat ha esgrimit que «el comitè d’empresa, amb un representant de l’organització sindical Amyts i la Conselleria de Sanitat, van iniciar el 2 de juliol negociacions per assolir pactes i acords sobre millores de les condicions laborals del personal resident en formació», criticant que «el comitè d’empresa es va asseure a negociar havent registrat prèviament convocatòria de vaga».

Així, ha acusat el comitè de vaga d’actuar «vulnerant clarament la bona voluntat de les parts que ha de guiar qualsevol negociació i demostrant la seva falta d’interès per acordar i evitar el conflicte».

No obstant, la Conselleria de Sanitat s’ha mostrat «disposada a reiniciar novament les converses sempre que procedeixin, de forma immediata, a la retirada de l’avís de vaga i es comprometin a posar fi a qualsevol intent de conflicte, compromís que s’ha de mantenir durant tota la negociació.»

Notícies relacionades

Per la seva part, Escudero ha assegurat que estan sempre disposats a negociar per millorar les condicions laborals dels MIR, amb lliurança de guàrdies i el còmput de formació però sense un conveni laboral que, des del punt de vista legal, «no és necessari».

Del conveni de 88 pàgines, el Comitè de Vaga MIR ha destacat com a principals propostes, entre altres, la lliurança de totes les guàrdies, inclosos els dissabtes; la pujada salarial; la ràtio màxima de 4 residents per 1 adjunt i llocs de descans «dignes», amb la «finalitat dels llits calents».