per a la tardor

Madrid projecta un hospital permanent de 1.000 llits per a epidèmies

Estarà sempre en funcionament, però se centrarà a atendre malalts de Covid-19 o grip perquè no es congestionin altres centres

«Crec que estàvem en condicions de passar», defensa Ayuso sobre avançar a la fase 1 i lamenta que «cada setmana un negoci es tanca»

ifema2

ifema2

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Comunitat de Madrid construirà de cara a la pròxima tardor un hospital de mil llits per tractar les epidèmies, ha avançat la presidenta de l’Executiu regional, Isabel Díaz Ayuso, en una entrevista amb ‘El Mundo’ recollida per Europa Press.

«A la tardor haurem aixecat un hospital que tindrà mil llits que estaran sempre en funcionament, però que s’aniran destinant a les epidèmies que puguin anar venint, de la Covid-19 o de la grip, perquè no es congestionin els hospitals», ha explicat a continuació.

Aquest hospital serà «permanent» i no d’emergència, ja que tindrà «millor qualitat». Tot això alhora que l’hospital de campanya d’Ifema s’«apaga» i a l’estiu es guardarà el material fet servir per si es necessita més endavant.

«La més previnguda»

Per Díaz Ayuso, el rebuig del Govern central de passar a la fase 1 de la desescalada és una «clatellada per a l’economia». «Crec que estàvem en condicions de passar», ha apuntat sobre això, per indicar després que ella ha sigut «la més previnguda amb tots els passos» i posa de relleu que «Madrid ja no és la mateixa que al febrer».

Referent a això, ha defensat que «les residències ja estan controlades», hi ha «mesures de protecció» i es van sabent «algunes coses sobre el virus». Amb tot això advoca per passar a la següent fase ja que el virus estarà entre un i dos anys vigent, cosa que implica una «llarga carrera sanitària».

I és que Isabel Díaz Ayuso entén que per evitar contagis no es pot quedar tota la població a casa fins al desembre i creu que «el Govern ha de fer un equilibri entre la protecció dels més vulnerables i la vida normal del motor econòmic d’Espanya». «El hàndicap més gran que té Madrid és la densitat de població i això no canviarà», ha precisat.

Tot i això, ha deixat clar que «salvar vides» ha sigut l’«obsessió» de l’Executiu madrileny, que va ser qui «va despertar Espanya». «Sense mirar ni tan sols les conseqüències vam tancar les escoles i vam posar el sistema sanitari a funcionar per triplicar llits», ha posat de relleu. «Mai he anteposat els interessos econòmics», ha llançat.

«El moment de posar els millors»

Sobre el nomenament del fins ara director de l’Hospital d’Ifema, Antonio Zapatero, com a viceconseller de Sanitat, Ayuso ha indicat que «és un dels millors intensivistes d’Espanya» i que «és el moment de posar-hi els millors».

«És una persona que ha demostrat des d’Ifema que sap el que està fent», ha conclòs.

Després d’apuntar que ella només ha sigut crítica amb el Govern central quan no «ho feia bé», ha lamentat que Madrid hagi estat «sol, infrafinançat i infradotat de material». «No he estat avalada mai. Mai se’ns ha contestat a una carta», ha manifestat. Per contra, ha defensat que el Govern autonòmic ha funcionat com un «equip» malgrat «discrepàncies».

«Quan vam unir les tres competències, Sanitat, Assumptes Socials i Interior, vaig veure tan clar que era tan bo... només era qüestió de temps», s’ha referit a la pèrdua de competències del conseller Reyero envers les residències.

«Convidat menys persones»

Reconeix que en l’acte de tancament de l’Hospital d’Ifema haurien d’haver «convidat menys persones» però assegura que l’acte tenia les seves marques i les seves «distàncies de seguretat».

«Jo no podia dir als sanitaris que han estat treballant allà que se n’anessin», ha indicat tot seguit.

Notícies relacionades

Ha contraposat l’acció del delegat del Govern a Madrid, José Manuel Franco, que «no ha fet pràcticament res», amb la seva pròpia. «Puc assegurar que jo he sigut dels polítics que millor he complert la quarantena i que més transparència he ofert sobre la meva gestió», ha afirmat.

Pel que fa al Govern de coalició en l’autonomia, assegura Ayuso que per la seva part no perilla, ja que no canvia «les regles a meitat de partit», ni s’ha plantejat avançar eleccions.