hospital de campanya

La Delegació del Govern investiga l'acte massiu d'Ifema

L'hospital tanca provisionalment després que les últimes quatre pacients ingressades rebessin l'alta

L'oposició critica «l'espectacle d'Ayuso» on mil persones no van guardar la distància de seguretat

cierra-ifema / periodico

3
Es llegeix en minuts
Agencias

L’hospital improvisat situat a Ifema ha tancat aquest divendres les seves portes amb la sortida de les últimes quatre pacients. Elles han sigut les últimes a creuar les portes d’aquest hospital de campanya pel qual han passat fins a 4.000 malalts infectats de coronavirus. No obstant, l’acte de clausura es va convertir en un espectacle on els presents, unes mil persones, no van guardar la distància de seguretat, i en què el PP i Ciutadans van buscar treure’n profit electoral, segons els representants de l’oposició. La Delegació del Govern a Madrid ha obert una investigació per la possible vulneració de les normes de distanciament social, després que en l’acte es veiessin fins i tot abraçades i encaixades.

Durant el solemne acte de clausura es va voler homenatjar els sanitaris que han atès els 4.000 pacients que han passat per les instal·lacions condicionades en temps rècord per alleujar la pressió assistencial de la resta de la xarxa assistencial hospitalària madrilenya. Però els sanitaris van aprofitar per reclamar que se’ls facin tests de coronavirus per conèixer si han sigut contagiats i van defensar a crits la sanitat pública davant de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, i l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida, informa RTVE. 

20200501 489733 ifemahospitalr 1 1 / periodico

L’única diferència entre l’acte, que fins i tot va comptar amb actuacions musicals, i qualsevol altre de celebrat en període en què no hi hagués emergència sanitària van ser les mascaretes. Fora d’això, l’aglomeració de polítics, periodistes i fotògrafs xocava perquè s’han tractat d’evitar aquestes situacions des que va entrar en vigor l’estat d’alarma.

En clara contradicció amb el que passava, Ayuso pronunciava un discurs en què cridava els ciutadans a no abaixar la guàrdia en la lluita contra el coronavirus. «És cert que no ens hem de relaxar, que ens hem d’anar preparant per si hi hagués algun repunt, i és el moment de demanar a les persones que es cuidin perquè és important no tornar enrere. No ens podem perdonar un repunt», va dir.

Intervenció triomfalista

Després d’una intervenció triomfalista, que va elevar la instal·lació d’Ifema a la categoria de «símbol dels madrilenys, com la Puerta de Alcalá, l’Escorial o el 2 de Mayo», Ayuso va intentar apaivagar les crítiques dels sanitaris pel mètode d’unir-s’hi. Va aplaudir quan li demanaven que defensés la sanitat pública, i fins i tot es va fotografiar amb algunes pancartes.

L’oposició va carregar amb duresa contra aquesta actitud. El portaveu del PSOE a l’Assemblea de Madrid, Ángel Gabilondo, va qüestionar que fos «tan multitudinari». El portaveu de Més Madrid, Pablo Gómez Perpinyà, va criticar l’«esperpèntica campanya de màrqueting de la presidenta, quel’ha portat fins al punt de pujar en un camió i repartir entrepans entre la gent». «Tot això en mig de l’estat d’alarma; aquí no s’ha respectat res», va afegir.

Per la seva banda, el secretari general de CCOO Madrid, Jaime Cedrún, ha retret que «un dia tan assenyalat com el Primer de Maig» Ayuso hagi «decidit realitzar una ‘performance’ a Ifema».

Es mantindran les instal·lacions per si hi ha rebrot

Notícies relacionades

El ‘macrohospital’ ha tingut 1.350 llits, amb 16 de cures intensives, així com 1.000 professionals sanitaris (el 90% procedent de l’Atenció Primària), servei de bugaderia, de neteja i de càtering, per la qual cosa han arribat a ingressar, més de 4.000 pacients, dels quals 17 han mort.

No obstant, la clausura no és definitiva. El director general d’Ifema, Eduardo López-Puertas, va assegurar en declaracions a Europa Press que, malgrat el tancament de l’hospital, les instal·lacions dels pavellons es mantindran «exactament igual» durant el pròxim mes. «Continuarem mantenint els llits i l’equip al maig per si es produís algun repunt», ha indicat López-Puertas.