Davant la sol·licitud massiva pel Covid-19

Madrid demana que amb una declaració jurada n'hi hagi prou per justificar ertos

La Conselleria d'Economia tramita en aquests moments més de 20.000 expedients de regulació temporal d'ocupació

ayuso-aguado

ayuso-aguado

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Comunitat de Madrid ha demanat canviar el sistema pel qual s’autoritzen els ertos, perquè n’hi hagi prou que les empreses que vulguin realitzar-los presentin una declaració jurada que ho fan per força major, davant la «sol·licitud massiva» que s’està produint.

Segons fonts de la Conselleria d’Economia, fins al moment s’estan tramitant 20.000 ertos, amb els tan sols 15 funcionaris dels quals disposa l’Administració regional per fer-ho. Davant aquesta situació, el conseller del ram, Manuel Giménez, va enviar una missiva, aquest dimecres, a la ministra de Treball, Yolanda Díaz.

En aquesta carta, li explica que la sol·licitud d’ertos «per força major desborda qualsevol capacitat administrativa de tramitació» i incideix que la Comunitat, que concita «gran part del teixit empresarial d’Espanya», pateix «de manera especialment grau aquest procés».

En aquest sentit, recorda que en l’actualitat compten amb dos escenaris diferents d’acord amb el que hi ha en el Reial Decret Llei 8/2020: Primer, els ertos per força major presentats abans del 18 de març, que han de ser informats per la Inspecció de Treball, amb suspensió del termini dels 5 dies.

I, en paral·lel, els ertos presentats a partir del 18 de març, en què l’informe de la Inspecció és potestatiu, sense facultat de suspensió, i que s’han subjectat a un termini hiperrestrictiu de cinc dies hàbils, després del qual s’estima la sol·licitud mitjançant silenci administratiu positiu.

Segons Giménez, aquesta regulació porta que a la pràctica els expedients presentats des del 18 de març són resolts abans que els de dies anteriors, cosa que considera «incomprensible per a les empreses i els treballadors». Es crea així «una lògica sensació d’indefensió», que fa que es tornin a presentar de nou perquè «siguin acreditats d’acord a les regles actuals».

Sol·licituds presentades més d’una vegada

«Nombrosíssimes sol·licituds són presentades en dues o, fins i tot, en més ocasions per aquesta incoherència regulatòria. A més, s’estan rebent desenes de sol·licituds que es presenten davant una autoritat manifestament incompetent, o directament davant diverses autoritats autonòmiques i estatal», assenyala el conseller regional.

Mentre que en altres casos, «el supòsit de fet no s’aclareix ni tan sols mínimament, o ni es facilita la relació de treballadors afectats, però resulta impossible requerir documentació a l’empresa a causa del peremptori termini imposat» o «el termini d’abast de l’expedient supera de molt el que es pot esperar de l’actual crisi».

Per Giménez, «el gran perill d’aquesta situació es troba en el fet que la regulació discutida ignora les conseqüències d’haver de tramitar, en tan breu termini, les milers de sol·licituds rebudes».

Per això, considera que l’aprovació de l’expedient de regulació temporal d’ocupació mitjançant silenci positiu provoca «una inseguretat innecessària, particularment greu per als treballadors afectats, havent de ser un mecanisme subsidiari i a evitar».

Notícies relacionades

I provoca, a més, «un greu detriment a l’interès general, a l’imposar efectes estimatoris incondicionats, que, fora d’això, continuen exigint pronunciament exprés de les autoritats laborals, que carreguen de nou aquesta obligació, i ja sense poder ni tan sols controlar el resultat de la sol·licitud».

Davant d’això, des del Govern autonòmic sol·liciten que se substitueixi la constància de l’autoritat laboral per la declaració de responsabilitat de l’empresa sobre l’existència de la situació de força major que causa l’erto.