san lorenzo del escorial

San Lorenzo de El Escorial: Les abraçades dels veïns posen en perill un castanyer centenari

Les trepitjades dels visitants compacten el terreny i no permeten que l'aire penetri fins a les arrels

castallano-escorial-madrid

castallano-escorial-madrid

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

L’Ajuntament de San Lorenzo de El Escorial ha demanat als veïns que no abracin un castanyer centenari per prolongar la vida de l’exemplar, ja que les trepitjades estan compactant el terreny i l’aire no penetra a les arrels. Des del Consistori s’ha demanat als visitants que respectin la senyalització que prohibeix l’accés al perímetre que envolta l’exemplar, que ha sigut renovat fa poc per millorar les condicions de vida de l’arbre.

El castanyer (‘Castanea sativa’) es troba situat al rierol del Avispero, al final de la carretera de Robledo de Chavela. A l’Ajuntament expliquen que el Servei Municipal de Parcs i Jardins de la Regidoria de Medi Ambient ha procedit a renovar l’encoixinat exterior amb l’objectiu de «millorar les seves condicions de vida i que aquest estimat arbre estigui molt més temps amb nosaltres».

Perímetre delimitat

«Per a molts veïns és una agradable rutina diària passejar fins al castanyer, i alguns d’ells no poden resistir la temptació d’abraçar l’arbre. Estem segurs que els proporciona un gran benestar, però hem de demanar-los que respectin la senyalització que ho prohibeix, i no entrin en el perímetre delimitat, que també s’ha renovat», detallen els responsables municipals.

Notícies relacionades

Així, afegeixen que la raó d’aquesta petició «és molt senzilla» ja que les trepitjades dels visitants a la base de l’arbre fa que «es compacti el terreny» i «l’aire no penetri fins a les arrels, cosa que perjudica la salut de l’exemplar». Finalment, han recordat que fa quatre anys es va procedir a descompactar i airejar la seva base d’arrels amb ‘air spade’, un instrument d’excavació d’aire que serveix, entre altres aplicacions de l’arboricultura, per localitzar, estudiar i descobrir les arrels dels arbres sense fer-les malbé, a fi de millorar la seva vida.