també per a la seva mare

La fiscalia demana quatre anys de presó per a Kike Sarasola i el seu germà per defraudar a Hisenda 4,2 milions

kike-sarasola

kike-sarasola

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’Àrea de Delictes Econòmics de la Fiscalia Provincial de Madrid ha sol·licitat quatre anys de presó per a l’empresari hoteler Enrique Sarasola Maralunda, el seu germà Fernando i la mare de tots dos, Cecilia Maralunda Ramírez, per un delicte contra la Hisenda Pública. En el cas de la dona, relatiu a l’impost sobre la renda de les persones físiques corresponent al 2002, i en el cas dels dos homes, a l’impost de successions.

El representant del Ministeri Públic reclama a la viuda d’Enrique Sarasola Lerchundi en concepte de responsabilitat civil 2.379.758,53 euros mentre que als seus fills la quantitat ascendeix als916.452,10 euros cadascun. A més, els exigeix el pagament d’una multa que en el cas de la Cecilia és de deu milions d’euros i en el dels fills de vuit milions (quatre cada un), ha informat el Ministeri Públic en una nota de premsa.

L’escrit d’acusació sosté que fins al 2 de novembre de 2012, data en què mor Enrique Sarasola Lerchundi, la societat Hipódromos y Caballos SA, domiciliada a Madrid i el patrimoni net declarat del qual el 2001 ascendia a un total de 26.354.560,29 euros, pertanyia al mort i als seus dos fills en les següents quotes de participació: el 32,24 per cent de les accions a Enrique Sarasola Lerchundi; el 13,80 per cent a cadascun dels seus fills Fernando i Enrique, i el 40,04 per cent a la societat Azulintas BV, societat domiciliada a Holanda, que està participada al 100 per cent per la societat Scoupe International N.V., societat domiciliada a Curacao (Antilles Holandeses).

Aquesta mercantil, al seu torn, pertanyia en última instància a Enrique Sarasola Lerchundi i Cecilia Marulanda Ramírez, casats en règim de guanys. De manera que a través d’aquesta estructura «enfosqueix», segons la fiscalia, formada per dues societats holandeses la família Sarasola detenia el cent per cent de les accions d’Hipódromos y Caballos SA, al ser tots dos les persones que en última instància eren propietaris d’Azulintas BV.

A la seva mort, Sarasola Lerchundi va disposar que el certificat de les accions al portador de Scoupe International NV, societat domiciliada a Curacao, es quedés sota la custòdia de la Fundació Lyonmar, entitat panamenya constituïda a instàncies seves per la mare i àvia, respectivament, dels acusats, «a fi d’ocultar part del seu patrimoni i d’articular el traspàs dels seus actius als seus hereus a la seva mort».

D’aquesta manera va disposar que a la seva mort, el Protectorat de l’esmentada Fundació, que fins aleshores era exercit per ell a través de la societat Ficavi Holding SA, passés a estar format per la seva dona i dos fills, que podien així disposar lliurement de tots els béns i actius de la Fundació, entre els quals es troben les accions d’Hipódromos y Caballos SA, titularitat d’Azulintas-Scoupe International NV.

De manera que a la mort d’Enrique Sarasola Lerchundi, els seus fills Fernando i Kike van passar a ser propietaris de la meitat d’aquest 40,04 per cent que corresponia al seu pare de participació en Hipódromos y Caballos SA a través de l’estructura Azulintas-Scoupe Internarional NV, el valor net del qual ascendia per a cada un a 2.661.810,59 euros.

Impost de Successions

«Cap dels acusats va declarar l’adquisició d’aquestes accions a títol d’herència en l’Impost de Successions i Donacions, havent-hi tots dos renunciat formalment a l’herència del seu pare en territori espanyol», adverteix el fiscal en el seu escrit.

Notícies relacionades

Per la seva part, Cecilia Marulanda Ramírez no va declarar en el seu IRPF del 2002 la meitat que li corresponia d’aquest 40,04 per cent de participació en Hipódromos y Caballos a través de l’esmentada estructura Azulintas-Scoupe, i el valor net de la qual ascendia a 5.323.621,18 euros.

Així les quotes defraudades a la Hisenda Pública ascendeixen a 916.452,10 euros en l’Impost de Successions per a cadascun dels fills del mort. Mentre que la quota defraudada a la Hisenda Pública per Cecilia Marulanda Ramírez en el seu IRPF ascendeix a 2.379.758,53 euros.

Temes:

Hisenda