rebuig a l'assemblea de la capital

Vox impedeix a Madrid una declaració institucional contra la violència de gènere

La portaveu del partit de Santiago Abascal, Rocío Monasterio, explica que han elaborat la seva pròpia declaració i convida que s'hi sumin més partits

monasterio

monasterio

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El Grup Parlamentari de Vox a l’Assemblea de Madrid ha tornat a impedir de nou aquest dijous que es llegís una declaració institucional amb què es pretenia rebutjar la violència de gènere, com ja va fer el mes passat amb el Dia de la Nena al no condemnar els «ventres de lloguer». 

Vox també va impedir el 3 d’octubre que tirés endavant una altra, en aquest cas relativa a les víctimes de violència de gènere. Els de Rocío Monasterio volien incloure totes les víctimes en el text proposat, també «nens i gent gran, que en situació de vulnerabilitat poden patir violència».

En declaracions als periodistes als passadissos de la Cambra regional, la portaveu de Vox, Rocío Monasterio, ha explicat que aquesta vegada van fer la seva pròpia declaració i que si els altres es volen afegir-hi «seran benvinguts». La declaració institucional al Parlament ha de ser per unanimitat i ha indicat que discrepen d’alguns punts de vista de la que la resta de grups havien presentat.

Declaració institucional 

«Demanem que es qüestionin determinats punts de la llei de violència de gènere i creiem que està funcionant malament i seria una gran irresponsabilitat per part dels nostres polítics no voler reformar una llei si està funcionant malament», ha defensat. El portaveu del PSOE, Ángel Gabilondo, s’ha mostrat sorprès amb la decisió del partit liderat per Santiago Abascal i creu que igual el que no comparteixen no és el text de la declaració, sinó el terme «violència de gènere».

«Ho lamento profundament quan aquest any acumulem 51 dones assassinades, hauríem de prendre institucionalment posició i compromís, i fermesa profunda. No ho entenc», ha expressat. Per la seva banda, el portaveu de Ciutadans, César Zafra, ha qualificat de «veritable pena» que hi hagi grups com Vox que «continuïn sense entendre la necessitat que té aquesta societat i el Parlament madrileny de donar una resposta clara de la situació de la violència masclista».

«És una cosa en què hem aconseguit aquests anys posar-nos d’acord i espero que en algun moment s’adonin que cal deixar de fer electoralisme amb aquest tipus de coses», ha etzibat. Així mateix, la portaveu d’Unides Podem, Isa serra, ha indicat que tem que aquest tipus d’actes de Vox influeixin en el PP i Cs perquè no es posin en marxa mesures contra la violència masclista que són «urgents»; mentre que el portaveu de Més Madrid, Pablo Gómez Perpinyà, ha augurat que poden anar passant coses més greus arran d’aquest tema, com no afrontar partides pressupostàries.

Interessos ideològics 

Notícies relacionades

El portaveu del PP, Alfonso Serrano, ha lamentat que «una vegada més, per interessos ideològics d’alguns grups» no puguin arribar a un consens en la lluita contra la violència de gènere. «A l’Ajuntament de Madrid l’esquerra es nega a recolzar el pacte contra la violència de gènere; sempre hi ha algú que pretén tensar d’una banda i de l’altra», ha lamentat.

Sí que ha tirat endavant una declaració institucional mitjançant la qual l’Assemblea expressa el seu reconeixement a la científica Margarita Salas, morta el 7 de novembre passat a Madrid, pionera en virologia i genètica molecular i professora honorària al Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa (CMBSO-CSIC). Ha transmès les seves «més sinceres condolences» a la seva família, amics, i a la comunitat científica, a més del seu reconeixement «absolut» a la seva trajectòria professional i èxits científics.