destinació de les escombraries madrilenyes

Dimiteix un membre del PSOE-M per la decisió del partit de portar els residus a Valdemingómez

Ignacio Benito al·lega que marxa de l'Executiva per una qüestió de coherència en la seva discrepància amb el partit

residuos-psoem

residuos-psoem

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El secretari de Patrimoni i Arts de l’Executiva del PSOE-M i exedil a l’Ajuntament de la capital, Ignacio Benito, ha presentat la seva dimissió com a membre d’aquest òrgan per la decisió del la direcció regional d’acceptar que les escombraries dels municipis de la Mancomunitat de l’Est vagin a Valdemingómez.

Segons han informat fonts socialistes, el regidor ha comunicat la seva renúncia a l’Executiva i mantindrà el seu càrrec com a secretari general de l’agrupació socialista de Vila de Vallecas a l’entendre que, després d’aquesta decisió, mantenir els dos llocs és «incompatible». Diverses fonts del partit a Madrid han explicat que el fet d’acceptar la proposta de Valdemingómez com a destinació de les escombraries dels 31 municipis de la Mancomunitat de l’Est no ha agradat a les files socialistes a la capital.

Diverses fonts del partit a Madrid han explicat a Europa Press que el fet d’acceptar la proposta de Valdemingómez com a destinació de les escombraries dels 31 municipis de la Mancomunitat de l’Est no ha agradat a les files socialistes a la capital.

Discrepància amb el partit 

De fet, al·ludeixen que és un error «innecessari» i que la decisió «no s’entendrà» en les bases del partit a Madrid, quan s’ha argumentat que Valdemingómez no pot rebre més residus ni generar més molèsties als veïns de Vallecas. Benito ha explicat a Europa Press que marxa de l’Executiva per una qüestió de «coherència» en discrepància amb aquesta actitud i sense «ànim deperjudicar el partit».

La dimissió de Benito, avançada per la Cadena Ser, no és la primera topada que es produeix entre la direcció general del PSOE i membres socialistes a la ciutat de Madrid. Durant la legislatura passada també hi va haver discrepàncies entre l’Executiva liderada per José Manuel Franco i integrants del grup municipal –com l’exregidor Chema Dávila– per la semaforització de l’A-5. La direcció del PSOE-M rebutjava aquesta mesura mentre que el grup la va defensar al Ple.

El portaveu del Grup Municipal Socialista a l’Ajuntament de Madrid, Pepu Hernández, va rebutjar el 14 d’octubre que el tractament de residus de l’abocadord’Alcalá, que reblirà ben aviat, es faci a Valdemingómez i ha acusat la Comunitat de Madrid de «mala gestió».

Segellament de l’abocador d’Alcalá

El PSOE-M ha sol·licitat en un comunicat un «gran acord» entre totes les formacions polítiques per resoldre la gestió delsresidus a la Comunitat de Madrid, sobretot davant de l’imminent segellament definitiu de l’abocador d’Alcalá a finals de mes. Així ho han acordat el secretari general del PSOE-M, José Manuel Franco, després de reunir-se aquest dimecres amb els alcaldes afectats per l’actual estratègia per al tractament de residus a la Comunitat de Madrid.

Per això, el PSOE ha reclamat un pacte entre partits i administracions (autonòmica i municipals) per a la gestió de residus i instar el govern de la comunitat de Madrid a revisar l’actual Estratègia Regional Sostenible delsResidus de la Comunitat de Madrid 2017-2024. Des de l’octubre passat les tres mancomunitats de residus, que actualment són gestionades per alcaldes socialistes, s’han trobat amb «molts problemes econòmics i legals per realitzar una gestió sostenible dels residus».

Així mateix, la formació ha destacat que el model creat pelsgoverns del PP, desviant les seves responsabilitats als Ajuntaments a través de les Mancomunitats, només ha portat «dispersió normativa i dificultats en la gestió». «Donar competències sense recursos econòmics desemboca en una difícil governança malgrat l’extraordinària voluntat que han tingut els alcaldes i alcaldesses socialistes», han apuntat.

Residus a altres comunitats autònomes

La Mancomunitat de l’Est ha proposat un conveni a l’Ajuntament de Madrid perquè els residus de Valdemingómez es derivin temporalment fins que estigui disponible la nova planta de tractament de Loeches. La vicealcaldessa de Madrid, Begoña Villacís, s’ha oposat a aquesta possibilitat mentre que el delegat de Medi Ambient, Borja Carabante, ha advertit que el rebuig d’aquest conveni suposaria també que Rivas i Arganda deixin de derivar residus a Valdemingómez.

Notícies relacionades

El Ple municipal, amb el vot de PSOE, Ciutadans i Más Madrid va rebutjar que s’enviessin les escombraries dels municipis de l’est de la regió a Madrid. D’altra banda, l’alcalde d’Alcalá i president de la Mancomunitat de l’Est, Javier Rodríguez Palacios, confia a arribar a una solució i ha detallat que a part de la proposta de Valdemingómez hi hauria també l’opció de portar els residus a una altra comunitat autònoma.