reial madrid

Xabi Alonso defensa la seva innocència: «Donava per fet que complia les obligacions tributàries»

La Secció 30 va suspendre el judici davant dels dubtes sobre la seva competència al gener

ya

ya

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’exfutbolista i entrenador Xabi Alonso ha defensat avui la seva innocència en el judici a què s’enfronta per frau fiscal de dos milions d’euros en què se l’acusa de no tributar en els exercicis fiscals del 2010, 2011 i 2012 sota la falsa aparença d’una cessió d’explotació de drets d’imatge a una societat.

«Donava per fet que complia les obligacions tributàries. Mai vaig pensar ni penso que hagi fet res que no podia fer», ha subratllat preguntes del fiscal durant el seu interrogatori en la vista oral. S’enfronta a cinc anys de presó.

A la seva arribada a aquesta seu judicial, ha mostrat tranquil la seva «confiança» en què la justícia l’absoldrà i ha asseverat que no vol arribar a un acord amb la fiscalia davant de la seva «convicció» de ser exonerat del cas. «A això venim», ha dit en resposta a la pregunta si defensarà la seva innocència. «Sempre he sigut clar i transparent sense que hi hagi hagut mai cap ocultació de res. Sempre he pagat el que em tocava», ha asseverat recalcant de manera rotunda que mai ha sigut propietari de societats ubicades en paradisos fiscals.

El fiscal sol·licita cinc anys de presó per la comissió de tres delictes contra la Hisenda Pública durant els exercicis fiscals del 2010, 2011 i 2012. Reclama la mateixa pena per a l’assessor fiscal Izan Zaldua Azcuenaga i per a l’administrador de la societat Kardazli Comercio Servicios de Consultoría i Investiremos LEDA. A cada un d’ells els exigeix el pagament d’una multa de 4 milions d’euros i en concepte de responsabilitat civil els demana l’abonament de forma conjunta i solidària de 2.032.845 euros a l’Agència Tributària, això és, la quantitat total del perjudici econòmic que va provocar a l’Administració Tributària, més els interessos generats.

Pràctica habitual

En el seu interrogatori, l’exfutbolista ha explicat en relació amb un contracte de l’1 d’agost del 2019 sobre la cessió dels seus drets d’imatge que els seus advocats, del despatx Cuatrecasas, li van plantejar la possibilitat de constituir una societat –Kardzali– quan era a Anglaterra jugant amb un equip anglès davant de la possibilitat de ser fitxat pel Reial Madrid.

«Els vaig preguntar si era legal. Em van dir que era una cosa que es podia fer i que era una pràctica habitual. Amb la confiança plena en ells, ho vaig firmar. No vaig mirar més enllà», ha exposat. A preguntes del fiscal, ha indicat que tots els contractes subscrits els examinaven els seus assessors fiscals, indicant que ell no coneixia els temes jurídics i que els podia llegir, però no de manera profunda.

«Jo estava més centrat en el meu futur esportiu, no sé com es van gestar. Pregunti-ho als meus advocats», ha replicat al fiscal. A més, ha explicat que era una pràctica habitual en el Reial Madrid cedir el 50% dels drets d’imatge.

Notícies relacionades

En el torn del seu advocat, ha explicat que durant quatre anys va estar residint a Liverpool, tenint la seva residència fiscal en aquesta ciutat. Davant de la possibilitat de fitxar pel Reial Madrid, es va posar en contacte amb el despatx d’advocats Cuatrecasas, els advocats del qual li van aconsellar constituir una societat. A instàncies del seu advocat, ha assenyalat que ell no proposava al Reial Madrid cedir el 50% dels seus drets d’imatge, sinó que era una cosa que s’incloïa en el contracte. També ha remarcat que no participava en la gestió de la societat Kardzali i que els drets de la seva imatge els va cedir quan encara vivia a Liverpool.

L’escrit de la fiscalia assenyala que a mitjans del 2009 els tres acusats es van posar d’acord per articular una «aparent» cessió de l’explotació dels drets d’imatge de l’exfutbolista «amb la intenció que obtingués un benefici fiscal il·lícit». 

Temes:

Reial Madrid