avaria costosa

L'hospital La Princesa perd gairebé 300.000 euros en medicaments per una sobrecàrrega elèctrica a les neveres

La fallada es va produir a l'abril i va espatllar fàrmacs després de desconnectar-se dos dies una nevera del servei de farmàcia

getthumbsbyfilename

getthumbsbyfilename

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’hospital La Princesa de Madrid ha perdut gairebé 300.000 euros en medecines per una fallada elèctrica que es va produir a finals d’abril i va espatllar fàrmacs després de desconnectar-se dos dies una de les neveres del servei de farmàcia del centre, segons han confirmat a Europa Press fonts de la Conselleria de Sanitat.

Davant d’això, el diputat del PSOE en l’Assemblea de Madrid José Manuel Freire ha avançat a Europa Press que demanaran l’informe sobre les causes del succeït i si és procedent, la compareixença del conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, a la Cambra regional perquè expliqui l’ocorregut.

Segons ha avançat avui ‘El Confidencial’ i han assenyalat a Europa Press fonts de Sanitat, la fallada es va produir l’1 de maig quan es va detectar que la nevera del Servei de Farmàcia havia estat desconnectada des del dia 29 d’abril i que va arribar a una temperatura de 16 graus centígrads.

"Durant aquelles 48 hores no hi va haver comandes, així que ningú va accedir a la nevera i no es va poder detectar", han assenyalat les mateixes fonts, que han indicat que després de solucionar el problema i posar-la en marxa, per garantir la seguretat i eficàcia dels fàrmacs es va posar en quarantena la medicació, es va contactar amb els laboratoris per conèixer si en les condicions de temperatures assolides els medicaments mantenien la seva estabilitat.

Després d’això, es van destruir els medicaments que no tenien estabilitat donant la seva baixa corresponent. El cost total dels fàrmacs rebutjats és de 297.818,83 euros.

Origen desconegut

La investigació realitzada pel centre ha determinat que l’incident es va deure a una fallada del subministrament elèctric, probablement per una sobrecàrrega del sistema, però l’origen últim es desconeix.

A més, el sistema automàtic de control de la temperatura tampoc va funcionar correctament. "No s’ha tornat a registrar cap incidència en aquesta nevera. Com a mesura de precaució, al costat del control automàtic, s’ha establert el control visual regular de la instal·lació en cada torn, han afegit des de Sanitat.

Per la seva banda, José Manuel Freire ha xifrat en 400.000 euros les pèrdues, segons se l’han traslladat fonts internes de l’hospital. "Sembla ser que això ha tingut repercussió en contractar menys infermeres per a aquest estiu, amb el consegüent tancament de llits", ha retret.

Petició d’informe

Notícies relacionades

Per això, el diputat regional ha avançat que demanarà a Sanitat un informe en el qual s’expliquin les causes de l’ocorregut i si és procedent, la compareixença del conseller d’aquesta matèria.

"En aquest tipus d’instal·lacions hi ha d’haver un sistema d’alimentació ininterrompuda (SAI), que salti immediatament en aquest tipus de casos i una alarma", ha ressenyat. A més, ha indicat que fonts internes afirmen que va sonar una alarma de baixa temperatura, però ningú la va agafar.