CONCENTRACIÓ D'ADVOCATS

El PSOE de Madrid s'oposa a la "privatització" del Servei d'Orientació Jurídica

El grup municipal avisa que la mesura afectarà "els més necessitats" perquè es deixa en casos de divorcis, desnonaments i problemes laborals

zentauroepp40396957 girona  giron s  03 10 2017  vaga general  concentracio dava171003135158

zentauroepp40396957 girona giron s 03 10 2017 vaga general concentracio dava171003135158 / Gloria Sanchez Bartolome

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Grup Municipal Socialista s’ha mostrat "en contra" de la "privatització" del Servei d’Orientació Jurídica i ha augurat que això afectarà "els més necessitats", ja que es deixa en casos de divorcis, desnonaments o problemes laborals.

Així ho ha assegurat aquest dimecres als mitjans de comunicació la portaveu adjunta del grup municipal, Mercedes González, que ha assistit a la concentració dels lletrats davant l’Àrea de Govern de Família, Serveis Socials i Participació Ciutadana, per demanar que no es tregui a concurs aquest servei i es continuï prestant des del’àmbit municipal junt amb el Col·legi d’Advocats de Madrid (ICAM).

"Jo crec que el cost no és el més important, potser ens trobem que el destinatari d’aquest concurs és l’important", ha apuntat la portaveu, a la qual cosa ha afegit que es produirà una "privatització" d’aquest servei, que s’ofereix des del Consistori des de l’època de Tierno Galván.

Aquest dimecres a les 9 hores ha tingut llocl’obertura de l’oferta pública per treure a concurs el servei, una decisió que va partir de l’anterior Govern municipal i que està impugnada als tribunals per l’ICAM. En aquest sentit, González ha assenyalat que estan "completament en contra" i que creuen en "la gratuïtat de la justícia" en un servei que s’ofereix a 800 madrilenys a cada districte i gairebé 9.000 persones en total, ha informat.

A més, ha afirmat que l’exalcaldessa Manuela Carmena ja el volia privatitzar i que el nou govern municipal ha mantingut aquest criteri i ha afirmat que el cost "no és l’important", ja que fins al moment s’ha deixat a través d’un conveni i ha funcionat "perfectament".

Assistència jurídica gratuïta

D’altra banda, la diputada autonòmica i secretària de justícia del PSOE de Madrid, Macarena Elvira, ha assenyalat que els socialistes regionals estan en contra també d’aquest procés i ha considerat que forma part del que defineix la llei com a "assistència jurídica gratuïta", que s’ha de gestionar mitjançant col·legis professionals.

"Un concurs administratiu de contractació suposa una minva de la garantia i de la qualitat del servei perquè afecta col·lectius molt vulnerables", ha indicat, a la qual cosa ha afegit que els advocats que el presten realitzen una sèrie de proves que garanteixen la seva objectivitat i professionalitat. A més, ha afirmat que "només hi pot haver un avantatge de preu", si es presta el servei mitjançant concurs.

En aquest sentit s’ha expressat la vicepresidenta de l’associació de lletrats per un torn d’ofici digne, Virginia de la Cruz, que ha destacat que als professionals encarregats se’ls requereixen unes condicions d’especialització, una cosa que "desapareix" si es produeix l’externalització.

"Aquest servei el prestarà una empresa que serà elegida per l’Ajuntament i evidentment no tindrà les condicions d’aquesta imparcialitat que ha tingut l’escola", ha apuntat, alhora que ha assegurat que es prioritzaran les condicions econòmiques per les quals es licita.

Suspensió al setembre

Quant als llocs de treball actuals, la vicepresidenta ha explicat que no saben si els lletrats seguiran o no ja que a partir del setembre se suspèn el servei, tot i que ja tenien cites convocades. Així mateix, ha mantingut que han intentat posar-se en contacte amb l’alcalde, José Luis Martínez Almeida, mitjançant carta però que "no ha contestat".

Notícies relacionades

Finalment, les lletrades que han assistit a la concentració han assenyalat que treballen 37 professionals en el servei i que puguin atendre de 12 a 14 persones, segons les urgències que es desenvolupin.