EXPERIÈNCIA INÈDITA

Ayuso tanca el seu Govern amb perfils liberals del PP i independents de Cs

El primer Executiu de coalició de la història de Madrid es posa a caminar aquest dimarts després de la presa de possessió dels consellers

jmdiaz49489865 madrid 19 08 2019  pol tica   investidura de isabel d az ayu190819140517

jmdiaz49489865 madrid 19 08 2019 pol tica investidura de isabel d az ayu190819140517 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
EFE

La popular Isabel Díaz Ayuso ha anunciat la composició del seu Govern, que inclou perfils liberals del PP com els de Javier Fernández-Lasquetty o el de l’exalcalde d’Alcorcón David Pérez,  mentre que Cs n’ha fitxat dosd’independents. 

El primer Executiu de coalició de la història de la Comunitat de Madrid, amb 13 conselleries –set del PP i sis de Ciutadans– començarà a funcionar aquest dimarts, quan s’ha convocat el primer Consell de Govern després de la presa de possessió dels consellers i del vicepresident, Ignacio Aguado (Cs).

Aquest Govern és majoritàriament masculí, amb 10 homes davant tres dones, a més de la presidenta Díaz Ayuso, i té un marcat caràcter polític en el cas dels ‘populars’, mentre que Ciutadans ha apostat per perfils més tècnics i especialitzats, amb el fitxatge de dos independents del món de l’empresa i la innovació.

Fitxatge polèmic

El fitxatge estrella de Díaz Ayuso és el del magistrat de l’Audiència Nacional Enrique López, que controlarà la cartera de Justícia, Interior i Víctimes. El seu perfil és polèmic, ja que els seus llocs en el Consell General del Poder Judicial i en el Tribunal Constitucional (TC) van ser a proposta del PP.

A més, va haver de dimitir del TC el 2014, un any després de ser nomenat, per conduir ebri i sense casc la seva moto, fet que li va suposar una condemna per un delicte contra la seguretat viària. També va ser apartat dels judicis de Gürtel i Bárcenas per la seva afinitat al PP.

De marcat caràcter ideològic és l’elecció de Javier Fernández-Lasquetty, un perfil aznarista que fins ara era cap de gabinet del president del PP, Pablo Casado. Fernández-Lasquetty va dimitir com a conseller de Sanitat el 2014 al tombar el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) el pla de privatització dels hospitals, iniciat en l’etapa de Esperanza Aguirre, amb qui també havia ocupat la cartera d’Immigració i Cooperació (2007-2010). Ara tindrà el repte de ser l’artífex de la major baixada fiscalde la història, promesa per Ayuso.

Reprovat vuit vegades 

La popular també col·loca en el seu Govern el seu 'número dos’ a la papereta electoral, l’exalcalde d’Alcorcón David Pérez,  que mostra la faceta més conservadora del partit. Pérez, nou responsable de Vivenda, va ser reprovat fins i tot en vuit ocasions durant el seu segon mandat com a alcalde a l’al·ludir l’oposició des de "constants incompliments" fins a "actituds homòfobes i masclistes".

Ayuso completa el disseny de la seva part del Govern apostant per dues dones per a dues carteres de pes, la de Presidència, amb Eugenia Carballedo, i la de Medi Ambient, Ordenació del Territori i Sostenibilitat, on col·loca Paloma Martín, que va figurar en el quinzè lloc de la llista de Casado al Congrés i va treballar a Sanitat durant l’última etapa d’Aguirre.

A la Sanitat Díaz Ayuso aposta per la continuïtat amb el metge Enrique Ruiz Escudero, que en els seus dos anys en el càrrec ha destacat per un tarannà dialogant, mentre que situa a Educació el fins ara portaveu del PP a l’Assemblea, Enrique Ossorio.

Perfils tècnics

Davant els perfils marcadament polítics del PP, Ciutadans ha premiat els coneixements tècnics, excepte en l’elecció de l’expresident madrileny Ángel Garrido, abans del PP, per a la cartera de Transports, Mobilitat i Infraestructures.

A més, el futur vicepresident Ignacio Aguado es queda amb la Representació del Govern, per la qual cosa haurà de donar compte cada setmana dels acords aconseguits i assumeix les competències d’Esports i Transparència.

Ciutadans destaca també pels fitxatges de dos desconeguts per a la política, l’economista i advocat Manuel Giménez per a Economia, Ocupació i Competitivitat i l’exdirectiu del BBVA i expert en negoci digital Eduardo Sicilia per a Ciència, Universitats i Innovació.

Notícies relacionades

A més han triat del seu propi planter en el cas de Cultura i Turisme, on la diputada nacional de Cs i escriptora Marta Rivera de la Cruz assumeix aquesta responsabilitat i Polítiques Socials, Famílies, Igualtat i Natalitat serà una àrea que gestionarà Alberto Reyero, que Cs va fitxar a UPyD perquè fos el seu rostre en assumptes socials durant la passada legislatura.

Tots prendran possessió dels seus càrrecs aquest dimarts en un acte que tindrà lloc a la Real Casa de Correos.