negociació després del 26-M

Comunitat de Madrid: la investidura serà sense candidat després del no de Vox a Díaz Ayuso

Monasterio va donar per enterrat l'acord entre el PP i Ciutadans

Aguado proposa una reunió a tres

GRAF1232. MADRID, 09/07/2019.- El presidente de la Asamblea de Madrid, Juan Trinidad, y la candidata de Vox en la Comunidad de Madrid, Rocío Monasterio, durante la reunión que han mantenido este martes, dentro de una nueva ronda de contactos con los seis grupos parlamentarios. EFE/MARISCAL

GRAF1232. MADRID, 09/07/2019.- El presidente de la Asamblea de Madrid, Juan Trinidad, y la candidata de Vox en la Comunidad de Madrid, Rocío Monasterio, durante la reunión que han mantenido este martes, dentro de una nueva ronda de contactos con los seis grupos parlamentarios. EFE/MARISCAL / Sebastián Mariscal (EFE)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El president de l’Assemblea de Madrid, Juan Trinidad, ha constatat aquest dimarts que cap candidat a presidir la Comunitat de Madrid reuneix els suports necessaris per a una investidura viable, per la qual cosa el ple d’investidura, que se celebrarà demà, serà sense candidat. Trinidad s’ha tornat a reunir amb els grups polítics, després que el PP i Ciutadans firmessin una acord per a un govern de coalició. Tots dos van acordar proposar com a candidata la investidura la popular Isabel Díaz Ayuso, però Vox s’ha oposat al considerar que no se’ls ha tingut en compte en aquest pacte.

Així, en les reunions, segons ha informat la Cambra autonòmica, Trinidad ha comprovat que ningú reuneix els recolzaments per a una investidura viable, per la qual cosa el ple de demà se celebrarà sense candidat en aplicació de l’article 182.3 del Reglament de l’Assemblea.

Al començament del ple, s’adonarà que ha sigut impossible proposar un candidat amb els recolzaments necessaris i s’obrirà un torn de deu minuts per a cada grup parlamentari perquè puguin explicar la seva posició. Després de constatar-se en aquesta sessió d’investidura que cap candidat hauria obtingut la confiança de l’Assemblea, es començarà a computar el termini de dos mesos, que finalitza el 10 de setembre, després dels quals, si cap candidat l’aconsegueix, immediatament es convocaran noves eleccions.

"Tot l’estiu"

La portaveu de Vox a l’Assemblea de Madrid, Rocío Monasterio, ha donat per mort l’acord entre el PP i Cs. "Tenim tot l’estiu per arribar a un acord, és la nostra voluntat arribar a acords i tenim la mà estesa; el que passa és que a dia d'avui ni tant sols ens han enviat aquest document del pacte entre el PP i Ciutadans. Sembla que no volen els nostres vots", ha explicat, per a més retreure que al document només es basi "a repartir-se conselleries i butaques".

En aquest punt, ha posat èmfasi que encara hi ha temps fins al 10 de setembre per convèncer aquests partits que l’important és "treballar per als madrilenys i no engrossir una administració que costa molts diners i molt esforç". A més, ha assegurat que les dues formacions no han fet cap esforç per intentar que Vox se sumi a aquest document.

Davant d’això, ha manifestat que l’única possibilitat que veuen és recolzar un govern monocolor dels populars davant la "repugnància" de la formació taronja a negociar amb ells i a ensenyar-los "un paper". En aquest sentit, ha dit que l’acord firmat ahir entre el PP i Ciutadans està "mort" perquè no té els vots de la seva formació.

Aguado proposa una reunió a tres

Notícies relacionades

El cap de files de Ciutadans a Madrid, Ignacio Aguado, ha proposat una reunió a tres amb la candidata del PP a la presidència, Isabel Díaz Ayuso, i la dirigent de Vox en aquesta comunitat, Rocío Monasterio, per poder acudir al ple convocat en l’Assemblea de demà amb el nom de l’aspirant conservadora.

Santiago Abascal, màxim líder de la força d’ultradreta, ha demanat que sigui directament el president de Ciutadans, Albert Rivera, qui desbloquegi la situació amb una trobada amb ell, una cosa que el polític català ha tornat a descartar avui.