MORTS HOSPITALÀRIES ESTRANYES

La Policia creu que l'auxiliar de l'hospital d'Alcalá de Henares va cometre els homicidis

Companyes de l'acusada afirmen que va pronunciar una frase en clau que anunciava que algú moriria a l'habitació

zentauroepp39622329 hospital alcala henares170809235444

zentauroepp39622329 hospital alcala henares170809235444

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’inspector de la Policia Nacional que va dur la investigació de les morts sospitoses a l’Hospital Príncep d’Astúriesmorts sospitoses  d’Alcalá de Henares entre el 2013 i el 2017 ha afirmat en el judici que tenien clar que "la persona que va cometre els homicidis és l’última persona que les va veure amb vida" en al·lusió a Beatriz López Doncel, l’auxiliar d’infermeria acusada d’assassinar dos pacients i gairebé matar-ne un altre.

"La nostra conclusió és que Beatriz estava en els tres casos investigats", ha destacat l’instructor de les diligències en què es van investigar quatre casos, tres dels quals mortals per embòlia gasosa massiva. 

Van arribar a aquesta conclusió després delvisionament de les càmeres que a instància judicial es van col·locar al passadís de la cinquena planta després de detectar-se casos estranys de morts de pacients que havien de ser donats d’alta.

L’Audiència Provincial de Madrid ha celebrat aquest dimecres la segona sessió del judici contra López Doncel, que s’enfronta a 40 anys de presó per dos delictes d’assassinat consumat, comesos el 2015 i el 2017. Les acusacions particulars sumen a l’acusació un delicte de temptativa d’assassinat del 2013 i reclamen presó permanent revisable.

Incapaç de matar

En la seva declaració, la processada va manifestar aquest dimarts que "no seria capaç de treure-li la vida a ningú""no seria capaç de treure-li la vida a ningú", recalcant que es "va deixar la pell" a l’hospital cuidant les persones i criticant que se l’acusi d’una cosa "horrible" sense tenir-ne cap prova.

Segons la seva versió, la seva feina era la cura sanitària dels pacients i no podia agafar coses "punxants o tallants", malgrat que a la seva taquilla i el seu domicili es van trobar una gran quantitat de xeringues.

Els fets es van produir entre el 2015 i el 2017 a l’Hospital d’Alcalá de Henares, on la processada treballava com a auxiliar d’infermeria. L’acusada, que tenia encomanada la tasca de cuidar els pacients, va injectar amb una xeringa aire en el catèter d’una de les vies venoses de dues àvies, de 86 i 92 anys.

En la seva declaració, el cap del Grup d’Homicidis que es va encarregar del cas ha explicat que arran de casos sospitosos es van col·locar càmeres als passadissos, determinant que l’acusada va ser a les habitacions en què es van produir les morts sobtades per embòlia gasosa.

Xeringues sospitoses

A més, ha assenyalat que a la seva taquilla hi havia xeringues precintades. Una altra de les agents que va participar en la investigació ha explicat que a la seva vivenda es va trobar una bossa amb xeringues, un extrem sobre el qual ahir l’acusada va ser preguntada per l’acusació particular. Segons el seu relat, aquestes agulles eren per curar-se una ferida que tenia al dit i per donar el xarop a la seva filla.

La Policia va procedir a detenir Beatriz després del visionament de les càmeres col·locades al considerar que hi havia indicis de criminalitat com autora dels fets investigats. "Era una mort imminent en el moment que s’injecta aire. I vam veure prou indicis per pensar que era ella perquè només ella apareixia a les imatges", ha dit un dels investigadors.

El tribunal ha escoltat el relat d’alguns dels metges que van practicar la reanimació a la víctima morta del 2017, els quals han confirmat que l’escàner  va detectar "una entrada d’aire massiva que s’havia injectat per la via". Els testimonis han assegurat que aquesta presència d’aire no es pot produir de forma espontània i produeix la mort al cap de 20 minuts de ser injectada.

Els sanitaris han destacat que les víctimes havien de ser donades d’alta l’endemà, fet pel qual els va estranyar la seva mort sobtada. I han explicat també que els va cridar l’atenció que López Doncel volgués estar present en les tasques de reanimació i col·loqués el respirador a les pacients, una cosa "no habitual" en les funcions encomanades als auxiliars d’infermeria.

Una mosca mortal

Notícies relacionades

També ha comparegut una de les companyes de l’acusada, que ha assenyalat que poc abans de morir una de les pacients, l’acusada va comentar que "hi havia una mosca a l’habitació", el que enl’argot  mèdic significa que morirà algú.

La defensa de l’acusada va avançar aquest dimarts que al final del judici demanarà la lliure absolució de la seva clienta, ja que entén que no hi ha proves concloents contra ella. El jurat haurà de determinar si va injectar o no l’aire en el catèter de la via venosa.