PRESA DE POSSESSIÓ

El nou rector de la Complutense reclama un finançament "suficient i estable"

Joaquín Goyache demana també un pla d'inversions per reformar edificis davant dels problemes de "seguretat" i "accessibilitat"

rector-ucm

rector-ucm

4
Es llegeix en minuts
Europa Press

El nou rector de la Universitat Complutense de Madrid (UCM), Joaquín Goyache, ha assegurat que la institució necessita una transformació per portar-la al "segle XXI" i per a això es requereix "disposar d’un pressupost adequat", per la qual cosa vol des d’una actitud "lleial" negociar amb el Govern regional un marc de finançament "suficient i estable" per situar l’UCM als primers llocs internacionals.

Així ho ha indicat durant el seu discurs de la seva presa de possessió com a nou rector de la Complutense en un acte presidit pel president de la Comunitat de Madrid en funcions, Pedro Rollán, i que ha comptat amb la presència de diversos rectors de les universitats públiques madrilenyes i la delegada del Govern a Madrid, María Paz García, entre altres personalitats institucionals.

Goyache ha emfatitzat en la seva intervenció que la universitat pública del futur necessita "disposar de recursos", d’un pressupost "adequat i consolidat" per aprofitar tot el potencial que brinda la Complutense i, per la qual cosa, vol negociar aquest marc de finançament estable "no basat en el caprici", sinó des de la intenció de situar la institució en elsprimers llocs internacionals en matèria d’investigació i educació superior.

"La universitat no costa", ha dit el nou rector de la major universitat amb docència presencial d’Espanya per emfatitzar que l’UCM no només "dinamitza" les localitats de Pozuelo i la ciutat de Madrid, sinó tota la regió per ser un "pol d’atracció de talent" i d’acord amb la seva col·laboració amb entitats i empreses nacionals i internacionals.

Diners més que bones paraules

Goyache ha recalcat que la Complutense "genera desenvolupament" i això enriqueix tant la universitat com la Comunitat de Madrid. Per tant, per complir la seva funció de servei públic, és necessari un "marc realista" quant al finançament. "Necessitem més que bones paraules i intencions, l’UCM és inversió de futur", ha reblat.

També ha comentat que molts edificis de la universitat necessiten reformes perquè presenten problemes de "seguretat" i "accessibilitat". En conseqüència, ha demanat un pla d’inversions "ambiciós" que "no es pot demorar ni un minut més".

A més, el nou rector ha dit que una universitat de les dimensions de la Complutense ha de mantenir un "comportament ètic i íntegre" en la seva acció de Govern, marcada per la gestió transparent i els seus objectius no poden ser contraris a la sostenibilitat i la salut, per la qual cosa fomentarà projectes docents i investigadors que promoguin la sostenibilitat i la igualtat.

En aquest sentit, el també catedràtic de Sanitat Animal ha lloc com a exemple l’adhesió de la institució que dirigeix a la situació d’"emergència climàtica" i ha avançat que en aquesta direcció dissenyés un full de ruta en un termini d’un any.

Elogis a l’exrector 

Goyache ha tingut paraules de reconeixement per a la tasca del rector sortint, el catedràtic d’Àlgebra Carlos Andradas, i ha dit que la "il·lusió" amb la qual va afrontar la campanya per a les eleccions del 3 d’abril, es transforma en "responsabilitat" cap a tota la comunitat complutense.

De les seves prioritats ha dit que vol una gestió que fomenti tant el desenvolupament acadèmic com personal i vol una universitat basada en el "diàleg social", en una institució "solidària" que ha de mantenir una "vocació de lideratge internacional".

Goyache també ha agregat que l’UCM ha de ser un focus d’atracció de talent cuidant el que ja té, per aprofundir en el fet que "la raó de ser" de la Complutense són els seus estudiants, per a la qual cosa aspira que els alumnes "no siguin subjectes passius" sinó que s’impliquin en les activitats de la universitat, unit a les millores tant per al personal docent com al d’administració i serveis.

Un dels seus reptes és fer front al "progressiu envelliment" del personal docent de la universitat, per a la qual cosa es vol incorporar massivament joves doctors per rejovenir la plantilla però sense "precipitació i improvisació". Per això, vol llançar un pla de racionalització de la càrrega docent i apostar per la formació permanent del personal d’administració.

Seqüeles de la crisi econòmica 

El nou rector de la Complutense ha assegurat que la crisi econòmica, que va deixar efectes "sense precedents", va fer que l’UCM hagi patit "ajustaments econòmics molt rellevants" com el patir una taxa de reposició zero i la pujada de les taxes. Per això, ha instat a canviar de mentalitat perquè amb l’"estabilitat no n’hi ha prou" i ha arribat el moment de "créixer".

Mentrestant, el rector sortint ha recordat com a principals assoliments del seu mandat el fet d’atendre els estudiants amb problemes econòmics, convocar més de 2.000 places de professors, disposar 4 milions d’euros anuals a programes d’ajuda als estudiants, el creixement dels fons del Pla 2020 per a investigació fins a arribar als 10 milions d’euros, la cura i millora dels campus universitaris de l’UCM i aplanar la construcció del nou edifici de Ciències Econòmiques i Empresarials, així com el desenvolupament del campus de Somosaguas.

"Quatre anys donen per a molts moments entranyables que sempre portaré en la memòria", ha relatat Andradas que ha destacat també la recuperació com a centre propi de la Complutense del col·legi major San Juan Evangelista, conegut com 'El Johnny', que espera que pugui reobrir-se ben aviat.

Notícies relacionades

També ha tingut un record per a l’exministre Alfredo Pérez Rubalcaba i ha comentat que sent orgull pel treball realitzat perquè "no existeix cap honor que servir a la universitat i com a rector tenir la seva representació", que ha intentant exercir "amb la major dignitat".

Contra el negoci universitari

Al seu torn, ha dit que inevitablement haurà comès errors però que sempre l’ha mogut, com en el seu equip, l’"amor amb i per a la Universitat Complutense". Finalment, ha comentat que en temps en què "amb freqüència s’injuria  la universitat pública", no comparteix les opinions d’aquells que veuen l’educació superior "més com un negoci que com un servei públic". Per tant, creu que la Complutense té "molts desafiaments" als quals s’ha d’enfrontar, però des d’aquesta vocació de servei públic.