"qüestions diferents i alienes"

La Comunitat de Madrid va rebre queixes per Los Nogales, però no per maltractaments

El Govern regional assegura que davant la queixa va demanar respostes al centre i va fer dues inspeccions sorpresa

pedro-rolln

pedro-rolln

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El president de la Comunitat de Madrid en funcions, Pedro Rollán, ha sostingut que familiars de persones grans de la residència Los Nogales van formular queixes sobre el centre, però assegura que per qüestions "diferents i alienes" al "claríssim maltractament" que s’ha conegut, davant del qual s’estan prenent mesures. 

Així ha respost Rollán en declaracions als mitjans de comunicació, després d’entregar les distincions honorífiques de la Sanitat madrilenya, al ser preguntat per la informació que publica 'El Mundo', que recullen que la Comunitat va arxivar fa un mes una denúncia de 120 familiars de persones grans pel "tracte inhumà". 

El president en funcions ha assenyalat que des del Govern regional van tenir coneixement que treballadors del centre van maltractar persones grans en el moment en què va intervenir la Fiscalia.

Fonts de l’Executiu madrileny han assenyalat que van rebre una queixa per part d’un grup de familiars el 17 d’abril del 2018 i "immediatament" la Direcció General d’Atenció a la Dependència i a les Persones Grans va demanar respostes al centre. Uns dies després, concretament el 9 de maig, i amb caràcter sorprenent, els tècnics es van personar a la residència. 

Inspeccions sorpresa

Partint de la visita i de la informació que es va sol·licitar al centre van concloure que la queixa que s’havia presentat no es corresponia amb el que havien comprovat in situ. A més, aquestes mateixes fonts asseguren que el 2018 es van fer duesinspeccions més: el març, una de nocturna, i una altra a l’agost. D’aquestes, en cap es va concloure que hi pogués haver maltractaments o que hi hagués cap mena de carència a les instal·lacions. 

El president en funcions assegura que ha mantingut una reunió amb la consellera de Política Social i Família, Lola Moreno, en la qual s’ha acordat que aquest divendres la Comunitat notificarà el primer expedient, que és el que s’està incoant des de la Direcció General i que recull la propostad’una sanció de 78.622 euros al centre per l’incompliment del plec i el contracte de condicions que els uneix. 

Notícies relacionades

D’altra banda, ha explicat que també es comunicarà, "tot i que no es podria fer una proposta de resolució de sanció ferma fins que no tingui lloc la resolució judicial", la possible imposició d’una sanció econòmica de fins a 600.000 euros. Així mateix, se sol·licitarà que "es valori la inhabilitació de la directora del centre durant els pròxims cinc anys". 

Es tracta, per a Rollán, d’una mesura "molt contundent" però que és "de justícia" perquè no es pot permetre que en cap residència, independentment que sigui pública o privada, es pugui dispensar "un tracte tan vexatori" ales persones i perquè convé llançar un missatge de "confiança a la societat madrilenya, a tots aquells que tenen als seus éssers estimats en una residència de persones grans, que el sistema funciona".