REUNIÓ SOBRE ELS VTC

Els taxistes madrilenys abandonen el Comitè del Transport

Els conductors denuncien que aquest òrgan no satisfarà "el que demanava el col·lectiu" i que la Comunitat els torna a "prendre el pèl"

GRAF2123. MADRID, 05/02/2019.- Vista del exterior de la T4 del aeropuerto de Madrid-Barajas Adolfo Suárez, donde los taxistas de Madrid han acudido a votar para decidir este martes en un referéndum si continúan su huelga indefinida, que cumple hoy su decimosexta jornada, tras haberse sentido insultados y humillados por el Gobierno autonómico, que volvió ayer a rechazar las exigencias del sector respecto a la regulación de los vehículos de alquiler con conductor (VTC). EFE/Rodrigo Jiménez

GRAF2123. MADRID, 05/02/2019.- Vista del exterior de la T4 del aeropuerto de Madrid-Barajas Adolfo Suárez, donde los taxistas de Madrid han acudido a votar para decidir este martes en un referéndum si continúan su huelga indefinida, que cumple hoy su decimosexta jornada, tras haberse sentido insultados y humillados por el Gobierno autonómico, que volvió ayer a rechazar las exigencias del sector respecto a la regulación de los vehículos de alquiler con conductor (VTC). EFE/Rodrigo Jiménez / Rodrigo Jimenez (EFE)

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Els representants del sector del taxi han abandonat aquest dilluns al matí la reunió del Comitè Madrileny del Transport per Carretera convocada per la Conselleria de Transports pocs minuts després de l’inici, al considerar que aquest òrgan no satisfarà "el que demanava el col·lectiu" i que la Comunitat de Madrid torna a "prendre el pèl" alstaxistes.

El president de la Federació Professional del Taxi de Madrid, Julio Sanz, ha explicat al sortir de la trobada que la mesa de treball constituïda en el marc del Comitè "és inoperant i no vinculant", per la qual cosa "les decisions que es prenguin no tenen cap valor" i la concreció d’una nova regulació per als vehicles de transport amb conductor (VTC) "es pot allargar mesos o anys".

Segons el parer de Sanz, la convocatòria del Comitè respon a una operació de "rentat d’imatge" de l’Executiu autonòmic, ja que considera que "ha quedat en evidència" després que lavaga dels taxistes madrilenys, que va acabar dimarts passat després de 16 dies d’aturades, acabés sense que la Comunitat atengués cap de les peticions del sectorcap de les peticions.

"Si de veritat tenen alguna necessitat de rentar la seva imatge, nosaltres no participarem en la seva foto de família", ha assegurat Sanz, que ha declarat que els polítics a càrrec de la Comunitat estan "caducs" i "amortitzats" i només busquen "una jubilació tranquil·la amb algun bon càrrec per gaudir d’haver prestat aquests favors.

Mesa interminable

El president de la Federació ha retret al president regional, Ángel Garrido, que al seu dia es comprometés a promoure una "regulació exprés" per als VTC i ara impulsi "aquesta mesa de treball que es pot eternitzar".

Sobre la consellera de Transports, Vivenda i Infraestructures, Rosalía Gonzalo, Sanz ha apuntat: "De vegades un perd la referència i no sap si està parlant amb la consellera o si està parlant amb el representant dels VTC".

El president de l’Associació Gremial de l’Autotaxi de Madrid, Miguel Ángel Leal, ha apuntat que és "una veritable burla" que, "després de 16 dies presentant propostes" per part dels taxistes, ara la Comunitat els convidi a realitzar aportacions en la reforma del Reglament del Taxi que ha promès promulgar pròximament.

Una norma que "ha d’estar al carrer ja", ha reclamat Leal, mentre que Sanz ha protestat: "Quan demanes regulació per als VTC i t’ofereixen el canvi en la regulació del taxi és molt clar que això és un artifici".

Els taxistes ho qualifiquen de "farsa" 

"No participarem d’aquesta farsa", ha insistit Sanz abans de remarcar que "si algú ha mostrat voluntat de treballar, de negociar i de poder arribar a una solució favorable per a tothom ha sigut el col·lectiu del taxi".

Sanz ha recalcat que les protestes del taxi continuaran "amb dignitat i amb orgull", perquè "la situació al carrer no és per esperar mesos i, encara menys, anys".

Els VTC, ha assegurat Sanz, "corren impunement per Madrid", que en els últims dies ha rebut, segons els taxistes, nombrosos VTC procedents de Catalunya que han començat a operar a la capital, cosa que ha negat en declaracions a la premsa el president de la patronal dels VTC, Unauto, Eduardo Martín.

En la reunió del Comitè Madrileny de Transport per Carretera han sigut convidats la delegada del Medi Ambient i Mobilitat de l’Ajuntament de Madrid, Inés Sabanés, i el president de la Federació Madrilenya de Municipis (FMM), Guillermo Hita.

Assistència nombrosa

El sector del taxi ha estat representat per l’Associació Gremial d’Autotaxi de Madrid, la Federació Professional del Taxi, l’Associació Madrilenya del Taxi i l’Associació Élite Taxi. Pelsllogaters de vehicles, han assistit Unauto VTC-Madrid, Associació Empresarial de Lloguer de Vehicles amb i sense Conductor de Madrid (Aseval-Madrid) i Aemav.

Notícies relacionades

Igualment hi són presents representants del transport públic interurbà regular d’ús general, Asintra Madrid i Fenebus Madrid, així com del transport públic interurbà regular d’ús especial i discrecional de viatgers amb autobús, Aetram, Asintra Madrid i Fenadismer-Bus. Així mateix, hi han acudit representants del transport urbà de viatgers amb autobús, Asintra Madrid i Atuc.

La reunió es produeix després de la desconvocatòria de la vaga indefinida dels taxistes, que va durar 16 dies i després que l’Executiu autonòmic rebutgés fer una reforma immediata dels VTC abans que acabi la legislatura. Al seu lloc, convocava aquest òrgan per buscar un consens conjunt de cara a mesures legislatives, que seguirien una tramitació parlamentària ordinària.