Matança d'Atocha el 1977

Carmena destaca el "dolor insuperable" després de la detenció de García Juliá

L'alcaldessa de Madrid era la titular del despatx laborista i es va deslliurar de la mort per una trucada a última hora

MIA29. NUEVA YORK (NY, EEUU), 17/07/2018.- La alcaldesa de Madrid, Manuela Carmena, habla hoy, martes 17 de julio de 2018, durante su participación en un debate sobre cómo hacer seguras las ciudades para las niñas y adolescentes, en el Instituto Cervantes de Nueva York (EE.UU.). Carmena se encuentra en una visita oficial a Nueva York donde participó en el Foro de Alto Nivel de la ONU sobre Desarrollo Sostenible. EFE/Miguel Rajmil

MIA29. NUEVA YORK (NY, EEUU), 17/07/2018.- La alcaldesa de Madrid, Manuela Carmena, habla hoy, martes 17 de julio de 2018, durante su participación en un debate sobre cómo hacer seguras las ciudades para las niñas y adolescentes, en el Instituto Cervantes de Nueva York (EE.UU.). Carmena se encuentra en una visita oficial a Nueva York donde participó en el Foro de Alto Nivel de la ONU sobre Desarrollo Sostenible. EFE/Miguel Rajmil / Miguel Rajmil (EFE)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

L’alcaldessa de Madrid i companya dels advocats d’Atocha, Manuela Carmena, ha enquadrat la detenció al Brasil de Carlos García Juliá, un dels autors de la matança del 1977, dins del compliment del cicle de la justícia i ha fet una crida a "pensar en el dolor absolutament insuperable".

Carmena era la titular del despatx laborista i també hauria d’haver sigut a Atocha el dia dels assassinats. Tenia prevista una reunió que va canviar per una trucada de telèfon a última hora, en un altre lloc pròxim. Una trucada de telèfon va salvar de la mort l’alcaldessa.

"Carlos García Juliá, condemnat per l’assassinat dels meus companys, els advocats d’Atocha, s’havia escapat de la justícia. El millor que pot passar és que el cicle de la justícia es compleixi", ha declarat la regidora en unes manifestacions facilitades per l’Ajuntament.

"S’ha de pensar en el dolor de les víctimes, en el dolor absolutament insuperable que va fer que aquells companys nostres de despatx, que aquells joves, com érem llavors, no han pogutr viure la seva vida, que els hi van prendre, ell i altres persones com ell", ha assenyalat.

La Policia del Brasil ha detingut Carlos García Juliá, un dels autors de la matança dels advocats d’Atocha del 1977, que estava en recerca i captura per una ordre emesa per l’Audiència Nacional.

García Juliá va ser condemnat a 193 anys de presó com a autor material de cinc assassinats al despatx dels advocats laboralistes. La Sala Penal de l’Audiència Nacional el va condemnar el 1980 per formar part d’un "grup activista i ideològic, defensor d’una ideologia política radicalitzada i totalitària, disconforme amb el canvi institucional que s’estava operant a Espanya".

Va fugir durant un permís

L’Audiència Nacional es va tornar a dirigir al Ministeri de Justícia per saber l’estat de l’expedient de García Juliá el desembre del 2016, quan estava a punt de fer els 40 anys de la matança duta a terme el 24 de gener del 1977 per pistolers d’extrema dreta.

La Justícia espanyola seguia a l’espera que el Govern de Bolívia es pronunciés sobre la sol·licitud d’extradició d’un dels autors del crim, García Juliá, que va fugir durant un permís atorgat el 1992 i anys després va ser localitzat al país llatinoamericà, on se'l va detenir per tràfic de drogues.

Notícies relacionades

El 2001 l’Audiència Nacional, a petició d’Esquerra Unida, va sol·licitar l’extradició de García Juliá, que va aprofitar que havia adquirit la llibertat condicional el 1992 per escapar-se del país. Cinc anys després va ser localitzat en una presó de La Paz (Bolívia) per un afer de tràfic de drogues. Les investigacions apuntaven que els beneficis de la compravenda de droga anaven destinats a finançar grups parafeixistes.

L’Audiència Nacional ha mantingut oberta la petició d’arrest per a García Juliá amb la finalitat que compleixi a Espanya els més de 3.800 dies (poc més de deu anys) que té pendents de presó després que se li revoqués la concessió de llibertat provisional.