Memòria històrica

El PP creu que referir-se a Franco com a «'caudillo' que va guanyar la guerra" és una "anècdota sense importància"

La formació conservadora esgrimeix en la seva defensa que és un terme "purament històric"

ep la diputada madrilenappalcaldesa san martinla alameda begona garcia 620x350

ep la diputada madrilenappalcaldesa san martinla alameda begona garcia 620x350

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La vicesecretària de comunicació i portaveu del Partit Popular de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que les paraules de la diputada Begoña García, que s’ha referit al dictador Francisco Franco com "el ‘caudillo’ que va guanyar la Guerra Civil fa 82 anys" són "una anècdota sense importància" i ha defensat que es tracta d’un terme "purament històric".

Així ho ha dit després que el candidat de Podem a la Presidència regional, Íñigo Errejón, hagi demanat al Grup Popular en l’Assemblea de Madrid que desautoritzi la seva diputada.

Després de destacar que l’ús d’aquesta paraula fins i tot ha fet somriure la seva diputada, Díaz Ayuso ha detallat que es tracta d’un terme "històric" que l’historiador Paul Preston, "poc sospitós de franquista", l’utilitza per titular la seva "monumental biografia" del dictador Franco.

"No creiem que calgui cremar a la foguera ni Preston ni el seu llibre, com alguns pretenen fer amb Begoña García, per utilitzar aquest terme històric", ha dit.

"El que és tremend és que el 2018 hàgim d’estar parlant d’això. I per un fet així no es qüestionaran les conviccions democràtiques del PP. Hem pagat un preu molt alt per defensar la llibertat, fins i tot la dels que ens titllen de franquistes", ha afegit.

Contra les "iniciatives dictatorials"

Després d’això, ha ressenyat que els "preocupa" més que amb la modificació de la llei de Memòria Històrica "et poden caure quatre anys de presó si et manifestes en contra d’una versió oficial del passat que l’esquerra vol imposar, just el mateix que va fer durant quaranta anys el franquisme".

Segons la seva opinió, "és colpidor que l’esquerra proposi aquest tipus d’iniciatives dictatorials, que van contra la llibertat de creació, càtedra, informació, opinió i expressió, i que no s’avergonyeixin". "El que vol l’esquerra és que a Espanya hi hagi presos de consciència per pensar diferent dels seus dogmes", ha assegurat.

Notícies relacionades

D’aquesta manera, ha assegurat que li causa "vergonya" que Errejón, que és "capaç de cridar avui 'Chávez vive, la lucha sigue', mentre milions de veneçolans són ostatges de la dictadura que apadrina Podem", es pugui escandalitzar per "l’ús d’un terme anacrònic com és el de ‘caudillo’". "Però que pertany a la història ens agradi o no", ha dit.

"La dictadura bolivariana que tant admira i justifica Errejón, és també anacrònica, però desgraciadament per al poble veneçolà és brutal i cruelment actual. Ens agradaria sentir una condemna ferma del senyor Errejón a la vigent dictadura de Maduro, però només li sentim dir visques claudicants davant de les botes que trepitgen els drets dels veneçolans", ha asseverat.