delictes contra el col·lectiu lgtb

L'Observatori contra l'lgtbfofia registra 157 incidents en la primera meitat del 2018

La Policia va anunciar cinc detinguts per aquests fets des de començament d'any

22812167 59

22812167 59 / PATRICIA DE MELO MOREIRA (AFP)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El col·lectiu LGTB va patir un total de 157 incidents a la Comunitat de Madrid en la primera meitat d’aquest any, segons dades facilitades per l’Observatori Madrileny contra l’Homofòbia, Transfòbia i Bifobia.

Es tracta de dades provisionals, en espera de quantificar els de l’última setmana de juny, que ha coincidit ambl’inici de les festes de l’Orgull 2018, en què de moment hi ha registrat només un incident. No obstant això, s’espera que n’arribin més en els pròxims dies.

En el World Pride de l’any passat es van registrar fins a 41 incidents d’odi, la qual cosa va suposar un increment notable respecte a l’Orgull anterior. La majoria es van donar a la ciutat de Madrid (32), però també es van registrar a San Fernando, Alcalá, Pozuelo, Parla i Villalba. La Policia va anunciar cinc detinguts per aquests fets aquells deu dies.

En tot l’any passat es van registrar 321 incidents, un 33 per cent més que el 2016, segons l’Observatori. D’ells, 12 van ser per assetjament, 57 per agressions físiques, 8 per agressions sexuals, 110 per agressions verbals, 27 per amenaces, un per atracament, tres per danys a la propietat, 18 per denegació de serveis, tres per discriminació en l’àmbit familiar, 70 per discurs d’odi, un per discriminació laboral, quatre per expulsió de la llar, un per homofòbia institucional, quatre per mala praxi policial i dos per maltractament psicològic.

L’Observatori va recollir el testimoni de 299 víctimes per incidents d’odi basats en l’orientació sexual o la identitat de gènere. De 18 a 30 anys s’aglutina la major part de les víctimes, i el rang més estret és el de 20 a 24 anys. En el costat contrari es van comptabilitzar 209 agressors, dels quals el 89 per cent són homes. Molts dels atacants registrats són menors de 18 anys.

La majoriad’incidents es van produir a la nit. Fins a 59 incidents d’odi es van originar als carrers de la regió. Com a localitzacions més freqüents, a continuació hi ha Internet i xarxes socials, amb 51 casos. Els transports públics van anotar 29 incidents i les discoteques, vivenda habitual i centres educatius, 22 casos cadascun. En els mitjans de comunicació es van registrar 10 incidents.

Notícies relacionades

La gran majoria dels incidents d’odi es van donar a la capital de l’Estat (196), Móstoles (14) i Alcalá de Henares (7). L’Observatori va registrar incidents en 27 dels 179 municipis de la regió. Dins de la capital, on més es van produir va ser a Centro (81), seguida de Moncloa (14) perquè són les zones que més visibilització hi ha del col·lectiu, per Chueca i per la zona universitària, respectivament.

De tots els incidents, vanacabar en denúncia formal menys d’un terç. Davant de la Policia Nacional es van tramitar 48 denúncies, davant de les diferents Policies Locals de la regió, 15; davant de la Fiscalia, 36; davant de la Guàrdia Civil, una, al Puesto de Villalba, i davant del Jutjat de la plaça Castilla, una altra.