Els habitants seran reallotjats

Carmena desmantellarà El Gallinero abans del setembre

L'alcaldessa ha anunciat un pacte amb la comunitat per acabar amb el poblat

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

L’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, ha assegurat aquest dilluns que "al setembre no hi haurà Gallinero" amb el reallotjament dels 111 habitants que queden al poblat en recursos dispersos per tota la ciutat gràcies a l’acord, a finançar al 50%, entre l’ajuntament de la capital i la Comunitat de Madrid.

Per la seva part, el president de la comunitat, Ángel Garrido, ha qualificat d’"impresentable" la continuïtat del poblat i de les condicions de vida que hi ha i ha posat l’accent en la necessitat que les administracions s’uneixin i "apostin per les persones que ho estan passant malament".

Des de l’església d’El Gallinero, que ha fet d’improvisat centre de premsa, Carmena i Garrido han donat compte de l’acord, del qual falta tancar alguns serrells per poder-lo firmar. El reallotjament no serà uniforme, ja que es plantegen processos diferents segons les circumstàncies de cada família. Una desena ja estan preparades per entrar a viure en aquestes vivendes de lloguer. Són les que han passat pels processos d’integració i habilitats socials i tenen capacitat per atendre el pagament dels consums dels pisos.

Onze famílies més no compten amb aquesta capacitat al no disposar de prou ingressos. En el seu cas aniran a vivendes compartides gestionades per l’ONG ACCEM, on se’ls farà un seguiment per comunitat, ajuntament, Creu Roja...

Una altra situació és la d’alguna persona gran. El seu cas està en converses amb el consolat romanès a Espanya per estudiar si existeix l’opció de tornar al seu país d’origen, un procés que es durà a terme amb els serveis socials romanesos perquè allà puguin comptar amb suport social i una vivenda.

El procés de desmantellament està culminat a finals d’agost o primers de setembre. La idea és que els menors iniciïn el pròxim curs escolaritzats a la seva nova escola, han indicat fonts municipals. Una vegada que les barraques hagin sigut desmantellades, el terreny, de titularitat privada, serà retornat als seus propietaris.

Gairebé 20 anys

Es compleixen 19 anys d’El Gallinero quan se n’anuncia el desmantellament. El procés, que culminarà a finals d’estiu, va agafar força a partir del novembre, quan eren 164 les persones censades. Finalment són 111 –l’aclaparadora majoria, menors– els que seran reallotjats. La resta, tota població gitana romanesa, ha decidit trobar-se amb familiarsen altres punts d’Europa.

Carmena ha demanat als habitants a reallotjar que compleixin les normes i, sobretot, que apostin per l’educació dels seus fills. "Els vostres fills i nets poden fer alguna cosa molt gran, però per a això s’ha d’apostar per la ciutadania, la convivència i l’educació", ha receptat.

El Samuel és mediador i viu a El Gallinero des de fa 11 anys. Als seus 21, desitja que ningú altre "visqui el mateix" que ha passat ell i ha donat un consell: "Qui tingui l’oportunitat que estudiï". Tem que "el racisme estigui per tot arreu", però diu a aquells que puguin alçar la veu pel reallotjament a la ciutat que no oblidin que no són "animals". "Som éssers humans", els ha llançat. "Volem una ciutat oberta", ha postil·lat l’alcaldessa.

L’Alina, mare de quatre fills, és veïna d’El Gallinero des del 2009. Ella vol ser mediadora per ajudar "a fer front als canvis de manera positiva". "Vull ajudar les persones que passin pel mateix procés perquè la mediació serà la clau de l’èxit per construir una ciutat diversa", ha declarat.

Les vivendes en règim de lloguer per als veïns a reallotjar seran aportades en un 50% per cada administració. "Al setembre no hi haurà Gallinero. Comença ara el desallotjament i m’agradaria que fóssim capaços de xocar les mans. Això significa compromís. L’ajuntament i la comunitat som aquí per xocar les mans amb vosaltres en aquesta aventura", ha declarat Carmena.

Acceptaran les normes de convivència

Notícies relacionades

"El Gallinero no podia continuar, és una vergonya i els éssers humans no poden viure així. No permetrem que això continuï", ha remarcat l’alcaldessa, que també ha demanat un compromís als veïns del nucli barraquista a desmantellar, "d’acceptar les normes de la ciutat", les normes de convivència.

El president regional, Ángel Garrido, ha apostat per aquesta "aventura que acabarà bé" i ha lamentat que "les coses no surtin mai tan ràpid com es voldria". El d’avui és un dia de "bones notícies" i un exemple de col·laboració entre administracions, com ja va passar setmanes enrere amb la firma de l’acord per al reallotjament dels veïns de part del Sector 6 de la Cañada Real, ha dit.