MEMÒRIA HISTÒRICA

Coslada retira el càrrec d'alcalde honorífic a Franco

El consistori ha donat el vistiplau a l'eliminació de títols i a canvis en el nom dels carrers

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El ple municipal de l’Ajuntament de Coslada ha donat el vistiplau a l’aprovació del catàleg de vestigis que fa referència a aquells elements, monuments i símbols d’exaltació de la guerra civil i la dictadura, que implica, al seu torn, la revocació del nomenament de Francisco Franco com a alcalde honorífic de la ciutat.

Aquesta aprovació s’ha produït amb el vot favorable de totes les formacions polítiques i dels regidors no adscrits, amb l’excepció dels grups municipals del Partit Popular i Ciutadans que hi han votat en contra.

En el cas concret de Coslada, segons explica el consistori en un comunicat, el catàleg fa referència a un total de sis carrers, plaques amb símbols de la Falange (antic Instituto Nacional de la Vivienda) situades a les façanes d’alguns immobles i la revocació del nomenament del dictador Francisco Franco com a alcalde honorífic de la ciutat, que data del 1967.

A partir de l’aprovació en ple d’aquest catàleg es procedirà, previ acord de la comissió creada a l’efecte, al renomenament dels carrers afectats.

Pel que fa al títol del dictador, la seva revocació és "immediata" mentre que per a l’eliminació de les plaques amb simbologia falangista s’enviarà un requeriment a les comunitats de veïns que encara les conserven perquè siguin "retirades".

La revocació, una obligació moral

"Tenim l’obligació moral que aquestes mesures s’adoptin com més aviat millor, a més de l’obligació legal de complir la llei de memòria mistòrica", ha assegurat la regidora d’Hisenda i Personal de l’Ajuntament de Coslada i presidenta de la Comissió Tècnica de Memòria Històrica creada al consistori, Macarena Orosa.

A més a més, la regidora ha emfatitzat que encara hi ha 114.000 cossos a Espanya que les seves famílies busquen per poder "enterrar dignament".

També ha assegurat que l’equip de govern municipal "no desistirà en l’afany, malgrat que a alguns i algunes no els agradi, de permetre que les famílies puguin trobar els seus éssers estimats perquè descansin on considerin oportú".

Notícies relacionades

A mode de conclusió, la presidenta de la Comissió Tècnica de Memòria Històrica de l’Ajuntament de Coslada ha insistit que "mentre hi hagi carrers dedicats a la dictadura i els seus promotors, mentre existeixi simbologia que xoca frontalment amb la democràcia, mentre quedin cossos en fosses comunes o cunetes, continuarem parlant d’aquesta època fosca de la història del país".