L'Ajuntament de Carmena defensa les seves clàusules socials

Madrid lamenta no poder abordar la igualtat salarial dels treballadors del 010

Pablo Soto, membre de l'equip de govern, s'empara en la limitació de la legislació laboral

pablo-soto

pablo-soto

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El delegat de Participació Ciutadana, Transparència i Govern Obert, Pablo Soto, ha destacat la inclusió de clàusules socials al nou plec del contracte de Línea Madrid, que aporta "estabilitat" en un sector que no n’ha tingut mai, però ha matisat que l’Ajuntament de Madrid "no pot entrar en la igualtat salarial" dels treballadors.

Soto ha assegurat que una de les preocupacions més grans de l’àrea és el conveni col·lectiu d’aquests treballadors, que els col·loca "en una situació de vulnerabilitat, malgrat que siguin persones treballadores". I tot, immers en un sector "que funciona de manera lamentable".

Després d’un any i mig de feina s’ha aconseguit introduir clàusules socials al contracte, amb nous serveis i vies d’atenció, i que suposa avenços pel que fa a categoria professional, mesures de conciliació i estabilitat. "Hem aconseguit estabilitat en el sector però no podem entrar en la igualtat salarial. Instem l’empresa que obri la negociació amb els treballadors", ha indicat Pablo Soto.

L’àrea de Participació Ciutadana, Transparència i Govern Obert augmenta el pressupost destinat a Línea Madrid amb el nou plec, amb clàusules socials i que oferirà nous serveis com l’assistència a través de la seu electrònica i atenció a la ciutadania amb noves vies telemàtiques, ja sigui missatgeria o xarxes socials.

Soto ha explicat en la comissió dedicada al projecte de pressupost de l’àrea que és la pujada més important recollida en els comptes del 2018 de l’àrea i ocupa el gruix del seu pressupost. Va unida a la nova plataforma del 010, ja que l’actual no cobria tota la demanda ciutadana.

L’oposició en bloc ha preguntat a Soto sobre el conflicte dels treballadors del 010. La portaveu de l’àrea de Cs, Silvia Saavedra, ha criticat que l’Ajuntament "no estigui intervenint en el conflicte laboral pels desequilibris salarials".

La portaveu del PSOE, Purificación Causapié, ha remarcat que el seu partit recolza "els processos de millora en la situació dels treballadors del 010" i que, en coincidència amb Ara Madrid, són conscients que no es podia municipalitzar el servei sense afectar l’ocupació, tot i que ells apostin "per principis" pels serveis públics i municipals.

"L’Ajuntament té límits d’actuació però té una responsabilitat a l’hora de garantir la igualtat salarial i unes condicions laborals dignes en un servei que no deixa de ser públic. S’han de buscar les maneres, l’Ajuntament s’ha d’implicar en aquesta situació i amb aquestes reivindicacions justes", ha argumentat Causapié.

Com a conseqüència de la pujada d’aquest programa, d’altres descendeixen. És el cas de les obres d’accessibilitat a les oficines d’atenció al ciutadà (OAC), que s’emprendran a les d’Arganzuela, Hortaleza, Sanchinarro i Villa de Vallecas. S’executaran via Inversiones Financieramente Sostenibles (IFS) a càrrec dels districtes. El portaveu del PP a l’àrea, Percival Manglano, ha cridat l’atenció sobre la reducció en les inversions, igual que Causapié.

També ha baixat significativament (un 55 per cent) el programa de foment de la transparència, però "això no és una reducció en els objectius", ha assegurat Soto. Una part els assumeix l’IAM i l’altra serà finançada a través de Red.es.

DECIDE MADRID

El delegat ha destacat sobre la plataforma de govern obert Decide Madrid –recentment premiada per l’ONU– que a l’Ajuntament està previst que arribi finançament ja conceditd’entre 2 i 3 milions d’euros de Red.es dins d’ajuts destinats a iniciatives de ciutats intel·ligents. "Comptarem amb aquest finançament addicional", ha remarcat.

Una altra de les reduccions significatives està en la partida de publicitat i propaganda, ja que el projecte Decide Madrid "està consolidat”, amb 397.000 madrilenys registrats en la plataforma, ha indicat Pablo Soto.

El portaveu del PP a l’àrea, Percival Manglano, ha opinat que si baixa aquesta partida no és per la consolidació del projecte sinó "perquè aquest any no tindran cap votació". La que es va dur a terme l’any passat va tenir un cost d’1,1 milions, quantitat que "quadra perfectament” amb el que baixa en els comptes del 2018.

Notícies relacionades

"No hi ha cap votació perquè cap de les iniciatives que estan ara a Decide Madrid arriben al mínim requerit" per arribar a la votació. "I a Galileo no fan cas quan demanen la reversió del carrer, per la qual cosa he de matisar la seva eufòria amb el model de participació", ha manifestat.

Un altre dels canvis dins del projecte de pressupost del 2018 té a veure amb l’enquesta de qualitat de vida i serveis públics, els plecs de la qual sortien fins ara anualment i amb un camp de treball que s’executava al novembre, tot i que els resultats no se sabien fins al primer trimestre de l’any següent. Ara els plecs seran plurianuals i es durà a terme al gener. Els resultats es coneixeran igualment en el primer trimestre de l’any.