Sorteig del Gordo

¿Per què el dècim de Nadal val 20 euros? ¿Pujarà de preu?

¿Quins premis reparteix el sorteig de Nadal?

¿Per què el dècim de Nadal val 20 euros? ¿Pujarà de preu?
2
Es llegeix en minuts
Manuela Valdés

El preu actual d’un dècim de la Loteria de Nadal és, com l’any passat, de 20 euros, però no sempre ha sigut així. La quantitat que es paga ha anat variant i s’ha incrementat amb el pas dels anys. ¿Quant costava un dècim fa 50 anys? ¿Quant temps fa que no se n’incrementa el preu?

Les primeres dades de Loteries i Apostes de l’Estat són del 1966. Aquell any, comprar un dècim per al sorteig del Gordo costava 500 pessetes, uns tres euros d’avui dia. Des d’aleshores, el cost de somiar el primer premi ha anat augmentant. En menys de deu anys, entre el 1967 i el 1976, la quantitat que s’ha de pagar per una butlleta es va duplicar fins a arribar a les 1.000 pessetes (6 euros).

Entre el 1977 i el 1979 el preu de la butlleta de Nadal es va tornar a encarir. En dos anys, la quantitat per desemborsar es va doblar fins a arribar a les 2.000 pessetes (12 euros actuals). El 1989 es va iniciar una nova pujada que va culminar el 1990 quan el preu del dècim del sorteig de Nadal va arribar a les 2.500 pessetes (15 euros).

Canvi a euros

Durant l’última dècada abans de l’arribada de l’euro, jugar a la Loteria de Nadal va començar a suposar un desemborsament important per a molt butxaques. Entre el 1990 i el 2000, el cost d’un dècim va augmentar a 3.000 pessetes (18 euros).

El preu final, tal com el coneixem avui dia, es va produir el 2002, amb l’arribada de l’euro a Espanya. El dècim de la Loteria de Nadal va passar a costar 20 euros, una xifra que es manté des d’aleshores. En conclusió, des que hi ha dades documentades, el valor d’un dècim s’ha quintuplicat i ha passat de costar uns tres euros (500 pessetes) a arribar als 20 euros actuals.

Tanmateix, és una cosa que podria canviar pròximament, ja que el president de Loteries, Jesús Huerta Almendro, ha declarat que «en algun moment» el preu de la loteria de Nadal haurà de pujar. El preu s’ha mantingut els últims 20 anys.

Pujada pròxima

Jesús Huerta ha explicat que en aquestes dues dècades «l’únic que no ha pujat ha sigut el preu de la Loteria; és possible que sigui l’únic, no sé si hi ha algun altre exemple, no només de la Loteria de Nadal, sinó de la Primitiva... En alguns moments, i ho hem parlat amb les associacions de punts de venda, hem estudiat la possibilitat de fer una pujada, tot i que sigui testimonial, però al final hem intentat [...] no gravar més les possibilitats de la societat, tot i que en algun moment haurà de pujar», ha vaticinat.

Notícies relacionades

Per a aquest any, l’Agrupació Nacional d’Associacions Provincials d’Administradors de Loteries (Anapal) preveu unes vendes de Loteria de Nadal xifrades en més de 3.100 milions d’euros en dècims i participacions del sorteig de la Loteria de Nadal. Aquesta quantitat suposa un increment d’un 15% més respecte al 2020 i es recuperen els nivells previs a la pandèmia del coronavirus.

Així, el Sorteig Extraordinari de Nadal repartirà més de 2.400 milions d’euros en premis. El 22 de desembre, EL PERIÓDICO publicarà un cercador per comprovar si el número d’un dècim de Nadal té premi.

Premis Loteria de Nadal 2023

Comprovar Loteria de Nadal 2023

El sorteig de la Loteria de Nadal que se celebrarà el proper 22 de desembre repartirà 2.408 milions. El Gordo de la Loteria de Nadal 2023 estarà dotat amb un premi 400.000 euros al dècim.