Tradició secular

‘La palmera’ i ‘la pastanaga’, els acabaments que més toquen en la Loteria de Nadal

  • Tots els acabaments de dues xifres tenen el seu sobrenom i les més agraciades fins ara corresponen als números 85 i 57

1
Es llegeix en minuts
Manuela Valdés

«¿Portes una ‘palmera’?, «¿et queden ‘pastanagues’?. Aquestes són dues de les preguntes que més s’han repetit en les administracions de loteria amb l’arribada del Sorteig Extraordinari de Loteria de Nadal. ¿El motiu? Són els sobrenoms dels acabaments més premiats amb el Gordo.

Són molts els que desconeixen que l’acabament del dècim que tenen entre mans té un sobrenom i molta tradició. Tot sorgeix quan al segle XIX, diuen llengües expertes, a la zona del Llevant els cecs vociferaven els sobrenoms dels números que portaven per vendre. Concretament, a les províncies d’Almeria, València, Alacant i Múrcia.

Així és com anunciaven l’arribada de la venda de dècims. Quan deien «senyors, porto la nena bonica», es referia que portaven a les butlletes l’acabament número 15.

Cadascun dels 100 acabaments van ser batejats per aquests loters ambulants sota diferents sobrenoms. L’acabament 00 era conegut com ‘la mort’, mentre que el 99 estava anomenat com ‘l’agonia’.

Amb el pas dels anys, els acabaments per al Sorteig de Loteria de Nadal han agafat molt protagonisme, tant és així que sobrenoms com ‘el borratxo’ (número 91) i ‘el gat’ (75) estan entre els dècims més demandats anualment.

¿Quins són els acabaments més premiats amb el Gordo?

Notícies relacionades

Els acabaments més afavorits amb el primer premi de la Loteria de Nadal són la 85 i la 57, o el que és el mateix, ‘la palmera’ i ‘la pastanaga’, respectivament. El 85 és l’acabament de dues xifres més repetit en tota la història del Sorteig de Nadal, ja que ha sortit premiat amb el primer premi en set ocasions. El 57, ‘la pastanaga’, ha aconseguit aconseguir el Gordo de Nadal sis vegades.

Per darrere trobem l’acabament 75, que com hem assenyalat abans és conegut com ‘el gat’, i el 65, anomenat ‘la casa’. Aquests dos acabaments han sigut premiats amb el Gordo de Nadal en cinc ocasions.

‘La palmera’ i ‘la pastanaga’, els acabaments que més toquen en la Loteria de Nadal

Efe / Marta Pérez

Premis Loteria de Nadal 2023

Comprovar Loteria de Nadal 2023

El sorteig de la Loteria de Nadal que se celebrarà el proper 22 de desembre repartirà 2.408 milions. El Gordo de la Loteria de Nadal 2023 estarà dotat amb un premi 400.000 euros al dècim.