El conjunt espanyol de gimnàstica rítmica torna a l'elit

Les espanyoles es van quedar a les portes del podi després d'una bona actuació

Itàlia va ser clarament afavorida pels jutges, una cosa que va indignar les entrenadores espanyoles

L’equip espanyol, durant la final de gimnàstica rítmica.

L’equip espanyol, durant la final de gimnàstica rítmica. / SERGUEI ILNITSKI (EFE)

3
Es llegeix en minuts
EFE / LONDRES

El conjunt espanyol degimnàstica rítmica va posar avui fi a la seva llarga travessia pel desert amb una quarta plaça a la final delsJocs Olímpics de Londres 2012, només al darrere de les superpotènciesRússia,BielorússiaiItàlia, campiona del món, que va tenir una actuació avui molt sobrevalorada pels jutges.

Les espanyoles van obtenir 54,950 punts, a 500 mil·lèsimes del podi. Les russes es van allunyar fins als 57,000, les bielorusses van rebre un 55,500, i les italianes, un 55,450. Rússia revalida així, amb absolutasuperioritat, un títol que ha guanyat ininterrompudament des de Sydney 2000.

Alejandra Quereda, Sandra Aguilar,Loreto Achaerandio, Lidia Redondo iLourdes Mohedano, que van actuar en l'exercici de cinc pilotes, iElena López, que surt en lloc d'Achaerandioen el de cèrcols i cintes, van tornar el conjunt espanyol de rítmica a l'elit de la gimnàstica. Havien tocat el cim amb l'or olímpic aAtlanta'96. Des d'aleshores, la final d'Atenes 2004 havia estat el seu millor resultat. A Sydney 2000 iPequín 2008 ni tan sols va superar la ronda prèvia.

Però hi ha conjunt per estar al podi. Espanya, cinquena en la fase de classificació amb 54,550 punts, ha pujat a la final d'avui una plaça i ha sumat 54,950 després de millorar la nota en els dos exercicis.

Les russes, inabastables. Les italianes, afavorides

Amb el de cinc pilotes les noies han estat desimboltes, molt més relaxades que en la primera jornada, i han rebut 27,400 punts. Les jutges han valorat sobretot la interpretació artística. Superiors encara, com és habitual, amb els cèrcols i les cintes (27,550), han arribar sense problemes a tots els llançaments i han recollit els aparells en el seu moment, al compàs de la malaguenya que les ha acompanyat en totes les seves últimes competicions. Els tècnics espanyols han intentat fins i tot esgarrapar unes mil·lèsimes amb una reclamació sobre la seva última nota, però ha estat rebutjada. Bulgària, que havia quedat tercera després de la rotació inicial, ha fallat en el segon exercici al caure una cinta a terra. A falta de les grans favorites -Rússia, Itàlia, Bielorússia i Ucraïna-, Espanya seguia primera. Necessitava superar-ne dos per pujar al podi. Amb les russes no es podia comptar. Han estat en una altra dimensió. Tot i momentànies descoordinacions, els riscos tècnics dels seus exercicis són tants que el seu or no es pot discutir. Cap conjunt fa volar les cintes com el deRússia. Amb les dues notes de 28,700 i 28,300 ha acumular un botí de 57,000 inabastable.

Notícies relacionades

Després han arribat les italianes i, amb elles, l'exercici que ha indignat fins a les llàgrimes les entrenadores espanyoles,Anna Baranova iSara Bayón. Quan lluitava per la seva presentació,Itàlia ha llançat una cinta fora del tapís. Malgrat l'error tan evident i una penalització de 0,200, la seva nota de 27,325 la col·locava per sobre d'Espanya. Amb una puntuació més ajustada potser hauria quedat igualment al podi, però amb menys distància sobre les espanyoles. Les italianes, guanyadores dels tres últims mundials, han fet valer el pes del seu nom per penjar-se la medalla. Bielorússia ha tancat la seva participació amb una bella composició que li ha assegurat la plata i Ucraïna, finalment, no ha incomodat en cap moment la quarta plaça d'Espanya. Amb la seva victòria d'avui i la d'Evgeniya Kanaeva ahir a la final individual, Rússia torna a fer el ple en la rítmica de Londres 2012, com ha fet ininterrompudament des de Sydney 2000.

El conjunt guanyador de l'or no només és completament nou respecte al de Pequín 2008, sinó que ha canviat dos gimnastes respecte als Mundials de 2011, tan gran és la riquesa del seu planter. Les jovesAnastasia Bliznyuk,Uliana Donskova,Ksenia Dudkina,Alina Makarenko,Anastasia Nazarenko iKarolina Sevastyanova han cantat a viva veu l'himne rus, exultants sobre el podi, en una emocionant imatge que ha posat fi a la gimnàstica olímpica fins d'aquí quatre anys.