RECURS PER A LES BIBLIOTEQUES UNIVERSITÀRIES

Lleida acumula 2 quilòmetres de llibres en desús

Una vella caserna militar alberga el fons comú de les universitats públiques

Santi Balaguer, responsable del centre, ordena les prestatgeries del magatzem cooperatiu, divendres passat.

Santi Balaguer, responsable del centre, ordena les prestatgeries del magatzem cooperatiu, divendres passat. / RAMON GABRIEL

2
Es llegeix en minuts
DOLORS ORTÍN
LLEIDA

El saber sí que ocupa lloc, almenys a les biblioteques. Davant la constant i immensa quantitat de llibres i documents que recullen, ordenen i guarden, per oferir un bon servei als usuaris, la falta d’espai s’ha convertit en l’enemic a batre. Sent conscients que no tot el material s’utilitza amb la mateixa freqüència i que el pas del temps aparca documents al fons de la prestatgeria –i que en moltes ocasions coincideixen els mateixos llibres a totes les biblioteques– el Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya (CEBUC) ha creat un nou espai a Lleida, inaugurat fa un any i únic a tot l’estat espanyol, per solucionar aquest inconvenient.

Es tracta del GEPA (Garantia d’Espai per a la Preservació de l’Accés), un magatzem cooperatiu per a llibres que es consulten poc que, a més de resoldre el problema de l’espai, ha organitzat per primera vegada una col·lecció de reserva comuna entre totes les universitats públiques, la UOC i la Biblioteca de Catalunya. D’aquesta manera, les seves biblioteques revisen periòdicament el seu fons documental i procedeixen a traslladar a aquest magatzem tancat llibres que mantenen el seu valor encara que són poc reclamats. «No parlem de llibres antics i valuosos», apunta Santi Balaguer, responsable de l’equipament, «sinó d’aquells que pel seu contingut tenen interès però deixen de ser vigents».

ESPAI SINGULAR / Encara que no es tracta d’un equipament inèdit, ja que existeixen unes 60 experiències de funció similar a tot el món –18 de les quals són magatzems cooperatius– sí que posseeix unes característiques singulars. Té 17 quilòmetres de prestatgeries, amb només 2.000 metres ocupats fins ara, però s’hi preveu guardar compactadament fins a 43 quilòmetres de les actuals biblioteques. La fórmula per estalviar tant espai és senzilla, malgrat que pugui semblar poc rigorosa. Els llibres s’agrupen i cataloguen pel seu format, i no per matèries, en unes caixes que es col·loquen a les prestatgeries adaptades a les seves mesures.

Notícies relacionades

L’edifici que alberga el GEPA, una antiga caserna militar rehabilitada al Turó de Gardeny de Lleida, disposa de 5.400 metres quadrats, distribuïts en tres plantes i 12 mòduls, en forma de H. La dotzena de consultes que han rebut en un any, segons explica Balaguer, constitueixen el millor resultat per demostrar la seva utilitat, «perquè si un exemplar sortís molt, no hauria d’estar aquí», afirma.

De cara a un futur pròxim, les línies en què s’ha de treballar passen per un GEPA digitalitzat i obert a més centres i institucions.