El saló de la música

Casa Bartomeu acull un cicle de concerts de cambra organitzat pel Consell Català de la Música

Les actuacions, en un espai íntim, inclouen una copa de cava i costen 5 euros

2
Es llegeix en minuts
Annalisa Palumbo
BARCELONA

Les notes que surten del piano Fazioli acaricien les parets de la sala Vila Arrufat, a la Casa Bartomeu (Ràbida, 5). El cicle La Música en la IntimitatConcerts de Música de Cambra, promogut pel Consell Català de la Música i per l'Associació Jardí dels Tarongers, proposa diverses actuacions musicals en un entorn privilegiat com és la Casa Bartomeu. Les actuacions, obertes a tots els públics per només una aportació de cinc euros, inclouen una copa de cava gratuïta. En aquest cicle, que inclou peces de  Mozart i Schubert, hi actuen joves artistes. Fins a finals de mes estan programats dos concerts més.

La pianista Imma Trepat, guanyadora del premi Joves Intèrprets de Piano de Catalunya, va seduir els assistents al concert del divendres 30 de gener passat, tocant peces de Domenico Scarlatti, Clara Wieck Schumann i Wolfgang Amadeus Mozart. Durant 40 minuts, davant d'una sala plena a vessar de gent, i amb alguns assistents drets, els dits de Trepat van volar.

Aquest concert és el primer del cicle d'hivern. Va ser el mes de juliol passat quan Casa Bartomeu va tornar a acollir actes musicals. «Aquesta casa era de Josep Bartomeu Gallart, un mecenes que als anys 40 i 50 va obrir les portes de la seva vivenda a músics joves», explica el president del Consell Català de la Música, Josep Maria Busquets. Ara, les sales i el jardí d'aquest palauet tornen a omplir-se del talent de músics catalans. «Si jo hagués nascut fa 50 anys, potser seria aquí igualment», afirma la pianista Trepat. «Aquest era un lloc on es cultivaven els nous talents. Montserrat Caballé es va estrenar aquí», segueix.

Després d'uns quants anys de tancament i de la seva rehabilitació, duta a terme pel  Consell Català de la Música, la reobertura de Casa Bartomeu als concerts ha estat tot un èxit. «El que resulta més agradable és la intimitat de la sala. Té una acústica perfecta i tot ha sigut molt emotiu», explica María Dolores Roma, de 61 anys. «Tot ha sigut perfecte i molt acollidor. L'atmosfera recorda els concerts a les cases privades», explica Isabel Avellana, de 56 anys.

EL DESIG DE BARTOMEU / «Tornar a utilitzar aquesta casa per portar a terme una programació de concerts a l'abast de tothom, per al Consell Català de la Música es tradueix a oferir a joves promeses la possibilitat d'exhibir-se, exactament com el mecenes Bartomeu va fer en els seus anys», segueix Busquets.

Notícies relacionades

A l'edifici es respira música. Figures d'instruments estan esculpides a la paret de l'escala. Una estàtua para l'orella per sentir-hi millor. Ara, un aliat més fa d'aquest temple de la música un racó ideal per disfrutar de les notes. «Fa uns mesos, l'amo de Pianos Puig m'explicava que havia de treure el seu piano Fazioli de la botiga per fer obres de remodelació del seu local. Li vaig proposar guardar-lo aquí, perquè els nostres concertistes poguessin disfrutar d'un instrument d'entre els millors del món», explica Busquets. «És un piano molt dúctil, fàcil de tocar. Té un so perfecte per trobar colors i els pedals són precisos», assenteix Trepat.

Divendres que ve dia 13 de febrer, a les 19.30 hores, el soprano Ulrike Haller i el pianista Josep Buforn tocaran peces de Schubert, Brahms, Strauss i Toldrà. El divendres 27 de febrer Amaia Osés, al piano, i Noemí Pasquina, al violoncel, executaran obres de Schumann i Debussy.