REPERCUSSIONS DE L'AUTOEXCLUSIÓ BRITÀNICA

Els socis de Cameron alerten del risc que el Regne Unit quedi "marginat"

Clegg confessa que està "amargament decebut" pel resultat de la cimera de la UE

El viceprimer ministre britànic, Nick Clegg, durant una entrevista a la BBC, aquest diumenge.

El viceprimer ministre britànic, Nick Clegg, durant una entrevista a la BBC, aquest diumenge. / HANDOUT (Reuters)

1
Es llegeix en minuts
AGÈNCIES / Londres

El soci de Govern deDavid Cameron, el viceprimer ministreNick Clegg, delPartit Liberaldemòcrata britànic, ha admès aquest diumenge que està "amargament decebut" pel resultat de lacimerade divendres a Brussel·les, en què elRegne Unit es va autoexcloure del pacte establert per la resta de membres de la Unió Europea i ha advertit que el país corre "un verdader perill de quedar aïllat i marginat".

En declaracions a la BBC, Clegg, que en un principi va intentar defensar l'actuació del primer ministre, el conservador David Cameron, ha afirmat que el que va passar a Brussel·les és "dolent per al Regne Unit", que va ser l'únic país delsVint-i-set(Hongria, Suècia i la República Txeca han de consultar els seus respectius parlaments) que es va negar rotundament a recolzar unpacte fiscal per resoldre la crisi a la zona euro perquè no es van acceptar les salvaguardes que demanava per a laCity de Londres, centre financer del país. "No crec que sigui bo per a l'ocupació, a la City o en altres llocs, no crec que sigui bo per al creixement del país", ha insistit Clegg.

Notícies relacionades

Tot i que aquestes salvaguardes, que, segons el Govern de Cameron, eren merament tècniques, havien estat acordades prèviament pels socis de la coalició, Clegg ha destacat que elpremier va jugar malament les seves cartes i hauria d'"haver tornat amb alguna cosa" per mostrar al Parlament. El líder del partit més europeista del país no ha dissimulat el seu disgust a l'afirmar que "ningú pot pensar que serà bo per a la Gran Bretanya a llarg termini estar en una posició d'un contra 26".

Els euroescèptics, "molt equivocats"

El veto de Cameron a la reforma del Tractat de Lisboa, en canvi, ha estat aplaudit per l'ala euroescèptica del Partit Conservador. D'aquests diputats, Clegg ha assegurat que estan "espectacularment equivocats". Sobre la possibilitat que aquests diputats reclamin ara la celebració d'un referèndum sobre la pertinença del Regne Unit a la UE --cosa que ja han demanat alguns--, el dirigent liberal ha dit que no hi ha fonament per fer-lo ja que no es debat "cap transferència de sobirania" a Brussel·les, que és el que obligaria a celebrar-ne un.