La crisi de l'euro

París apuja impostos per retenir la nota de solvència

El segon pla d'austeritat francès accelera la reforma de les pensions

Fillon abandona, ahir, el Palau de l’Elisi a París.

Fillon abandona, ahir, el Palau de l’Elisi a París. / REUTERS / PHILIPPE WOJAZER

2
Es llegeix en minuts
ELIANNE ROS
PARÍS

El concepte rigor ha deixat de ser un tabú a França. Amb l'objectiu de mantenir la qualificació de solvència més alta (triple A), que

Moody's ha posat en vigilància durant tres mesos, i evitar córrer la sort d'Itàlia, el primer ministre, François Fillon, va exposar ahir les mesures del segon pla d'austeritat que aprova el Govern els últims quatre mesos. Destaquen entre les mesures previstes l'augment del tipus de l'IVA reduït, que passarà del 5,5% al 7% en tots els productes a excepció de l'alimentació, l'energia i els serveis per als

discapacitats; així com un increment de l'impost de societats del 5% per a les grans empreses, que superin els 250 milions d'euros de volum de negoci.

El pla, que és més ambiciós que l'anunciat el mes d'agost passat, respon a la necessitat d'adaptar la reducció del dèficit a la revisió a la baixa del creixement. El Govern francès comptava amb una taxa de creixement de l'1,7% el 2012, que ara serà de l'1%. Aquests esforços addicionals establerts per l'Executiu francès convertiran el pressupost del 2012 en el «més rigorós des de l'any 1945», amb una reducció de la despesa de 1.500 milions d'euros. L'objectiu és aconseguir l'equilibri dels comptes públics el 2016.

PENSIONES / «La paraula fallida no és una paraula abstracta, ens hem d'apretar el cinturó si no volem una política imposada per altres, ho fem per la nació i les generacions futures», va argumentar Fillon per justificar les mesures, que inclouen un avanç de la reforma de les pensions. Quan falten sis mesos per a les eleccions presidencials, el pla també preveu una reducció de la despesa de les campanyes electorals i la congelació del sou del president i dels membres del Govern. Fillon ha demanat als directius de les principals empreses que segueixin l'exemple marcat per l'Executiu.

Segons Fillon, el 2016, la despesa de l'Estat es reduirà a la meitat. El pla que va presentar el primer ministre combina les retallades de despeses i ajudes socials amb l'augment de determinats impostos, amb l'objectiu d'aconseguir l'equilibri dels comptes el 2016.

Notícies relacionades

D'acord amb els càlculs del Govern, les noves mesures representen un estalvi suplementari de 7.000 milions d'euros aquest any i de 64.700 milions d'euros més d'aquí al 2016.

Les mesures s'afegeixen als 12.000 milions d'euros del pla aprovat a finals d'agost, en el qual es va imposar una taxa especial per als més rics i es va encarir el preu del tabac i l'alcohol.