La Contra

Per al·lucinar llegint

El barri de Gràcia acull l'única llibreria especialitzada en història i literatura sobre substàncies psicoactives

zentauroepp54264922 opinioncontra contraportada neus figuls llibreria oniria200821155012

zentauroepp54264922 opinioncontra contraportada neus figuls llibreria oniria200821155012 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Gemma Tramullas
Gemma Tramullas

Periodista

ver +

«El que avui dia ha desembocat en una simple droga [...], un derivat de l’àcid lisèrgic (LSD), per als antics grecs era un miracle prodigiós, inspirador de poesia, filosofia i religió». Aquesta cita de Los misterios de Eleusis, un estudi acadèmic sobre unes enigmàtiques cerimònies de revelació col·lectives que se celebraven a l’antiga Grècia i en què es consumien substàncies psicodèliques molt semblants a les actuals, podria ser la síntesi de la naturalesa d’Oniria, que s’anuncia com l’única llibreria física especialitzada en literatura sobre estats modificats de consciència provocats pel consum de drogues.

La lectura de Los misterios de Eleusis ve directament recomanada per Felipe Borrallo, ànima d’Oniria i de la històrica llibreria Makoki, un referent de la cultura alternativa de fi del segle XX. Per iniciar-se en el tema, el veterà activista per la despenalització de la marihuana apunta un altre títol, El río, de Wade Davis, una aventura etnobotànica que descobreix l’immens coneixement que tenen els pobles indígenes de l’Amazones de més de mil plantes i els seus múltiples usos, incloses les més conegudes com el peiot i l’ayahuasca. A causa del tabú que envolta aquesta temàtica no és sobrer afegir que, a més de Borrallo, tota una institució com el Reial Jardí Botànic de Madrid recomana la lectura d’El río.

En aquest local del carrer Milà i Fontanals també hi té la seu la Cañamería Global, que publica el segell editorial i la revista Cáñamo, una publicació sobre «la cultura del cànnabis» que distribueix 18.000 exemplars al mes. Sobre la taula de la redacció, com a recordatori de les inestables fronteres legals del tema, destaca una edició del Codi Penal.

«Hi ha temes tabú i nosaltres som aquí per oferir coneixement veraç i no moralista», afirma Jaime Prats, soci fundador de la Cañamería Global i president del primer club cannàbic d’Espanya, El Club de Catadores de Cannabis, que actualment té la seu a Vic.

A les lleixes d’Oniria les clàssiques guies botàniques conviuen amb títols tan variats com La isla d’Aldous Huxley, Drogas de Walter Benjamin (el filòsof alemany va escriure sobre els seus experiments amb l’haixix), Mi vida con un fumeta o Els caputxins i les herbes remeieres. Una clienta que acaba d’adquirir El gran delirio: Hitler, drogas y el III Reich s’ofereix a resumir l’argument: «Els nazis consumien moltes amfetamines i això els feia distanciar-se de les seves víctimes i ser més agressius».

Notícies relacionades

Als seus 71 anys, Felipe Borrallo s’ha autoconfinat a casa per la Covid-19 i ha cedit el testimoni de llibreter a Neus Fígols qui, malgrat la seva joventut, acumula quilos de coneixement sobre enteogens, que és com s’anomenen les substàncies naturals que alteren la percepció de la realitat. «Quan anava a l’institut em cridava molt l’atenció veure com els meus companys consumien coses que els alteraven l’ànim –explica–. Vaig començar a llegir sobre plantes i substàncies, vaig fer el meu treball de recerca de batxillerat sobre per què tenien tant èxit i sobre la construcció cultural al voltant de l’MDMA [èxtasi] i durant 10 anys vaig ser voluntària d’Energy Control, una entitat que fa una tasca boníssima de cura de la salut pública».

Fígols explica que els llibres més venuts estan relacionats amb l’ús medicinal del cànnabis i especialment del CBD (el segon ingredient actiu d’aquesta planta després del psicoactiu THC), que es fa servir per tractar l’epilèpsia, el dolor i l’ansietat. També figuren al top de vendes els llibres sobre biofília, un concepte que defineix la necessitat humana de connectar amb la naturalesa (com els populars banys de bosc), i els títols de Stefano Mancuso que tracten dels últims descobriments científics sobre la intel·ligència i la sensibilitat del món vegetal.