ASSUMPTES PROPIS

David Gardner: «Veurem créixer la sinofòbia»

L'editor d'afers internacionals del 'Financial Times' augura el final del model de globalització tal com el coneixíem

zentauroepp53847179 contra   david gardner  editor de internacional del financia200622161528

zentauroepp53847179 contra david gardner editor de internacional del financia200622161528

3
Es llegeix en minuts
Núria Navarro
Núria Navarro

Periodista

ver +

El món no serà el mateix després de la Covid. I la instigadora del canvi serà la percepció de la «vulnerabilitat». Ho afirma David Gardner, que des del 1978 és editor d’afers internacionals del Financial Times, el diari britànic que no falta en els esmorzars dels addictes a l’anàlisi econòmica i la geoestratègia.

-Fa 40 anys que pren el pols al món. ¿Què li sembla aquest gir?

–He vista tota mena de crisis, guerres i desastres naturals –als anys 85 i 86 vaig cobrir quatre terratrèmols a l’Amèrica Central–, però no hi ha hagut res com aquesta pandèmia. Fins i tot en una guerra et pots convèncer que hi ha elements de judici. Ara no hi ha brúixola. Es parla de «contenir» el virus, no de «derrotar-lo».

«Fins i tot en una guerra pots trobar elements per jutjar. En aquesta pandèmia, no»

-¿Això quin impacte tindrà?

-Per començar, per primera vegada, ha sortit a la llum una veritat capital: valorem la gent que realment importa en la societat. Estaria bé readaptar les nostres societats en aquest sentit.

-Un desig encomiable. ¿Quina serà la realitat?

-Hi haurà mecanismes gairebé imparables que canviaran la naturalesa del model capitalista, possiblement per a bé i, en algun cas, per a malament.

–Dispari.

–Tindrà a veure amb els canvis en el model de globalització motivats per la vulnerabilitat. Les hostilitats entre els EUA i la Xina aniran més enllà de la guerra comercial. L’Administració de Trump està reunint fons per relocalitzar part de les inversions i, el que és més important, les cadenes de subministrament.

–¿Què té veure la vulnerabilitat?

–Un exemple: el 90% dels ingredients actius dels antibiòtics provenen de la Xina. Aquest nivell de dependència és insostenible, com ho és per a la UE que gran part dels elements necessaris per fabricar les bateries elèctriques vinguin del país asiàtic. ¿Podem parlar d’un futur verd, però dependent de la Xina?

«El model xinès de creixement,
basat en l’exportació a la resta del món, ja s’ha acabat»

-¿No?

-El model xinès de creixement econòmic basat en l’exportació a la resta del món s’ha acabat.

-Semblava irrefrenable.-E

l seu esquema ambiciós de projectar poder global –l’anomenat ‘belt and road’: acumular espai geopolític a base de comerç, infraestructures i inversió– se’n ressentirà. L’Estat xinès ha sobrepassat institucions com l’FMI i el Banc Mundial en els préstecs a mercats emergents –uns 460.000 milions de dòlars en total–, i molt pocs deutors poden pagar.

–Mentrestant, ¿qui ha mentit més, Trump o Xi Jinping?

–Xi va intentar amagar la magnitud de l’amenaça, però Trump és imbatible. El ‘Washington Post’ va calcular a l’abril que havia mentit o tergiversat informació unes 18.000 vegades.

-¿Qui acabarà marcant el pas? -H

o vaig dir en una connexió amb el Palau Macaya de la Fundació La Caixa: cap dels dos. La Xina va fer una inversió sense precedents durant la crisi del 2008 i va aconseguir reactivar l’economia mundial, però això ara no serà possible. Entrem en un període sense lideratge, en una nova guerra freda.

«Entrem en un període sense lideratge, en una nova guerra freda»

-¿N’hi ha per tant

?-Quan van preguntar a Steve Banon quines serien les prioritats de la campanya de Trump, va dir sense dubtar que eren tres: «La Xina, la Xina i la Xina». És probable que vegem créixer la sinofòbia. La situació podria canviar una mica si Joe Biden accedís a la Casa Blanca. Els EUA tenen millors capacitats institucionals per comunicar bé amb la resta del món i potser ell les pot ressuscitar.

-¿I si revalida el republicà?

-Ara per ara ho té malament. Segueix en la seva bombolla narcisista. El 5% de la seva població té un terç dels casos de Covid globals i la quarta part dels morts, i ell diu que els EUA estan en «transició a la grandesa». No m’estranyaria que retardés la convocatòria electoral.

-Amb aquest panorama, ¿com estan els altres?

-El G-7 està desaparegut i la UE està mig perduda.

-¿Vladímir Putin no hi farà res?

-Putin sap aprofitar-se de l’abandonament i la incompetència d’altres, com ha passat a Síria. Rússia és una superpotència, però ‘subprime’.

«L’emprenyament de la dreta espanyola durant la pandèmia ha sigut un disbarat»

Notícies relacionades

-Fa por preguntar per Espanya. -L’empre

nyament de la dreta durant la pandèmia ha sigut un disbarat. L’oposició no accepta la legitimitat d’un Govern electe democràticament. Cal reconèixer al Govern de Pedro Sánchez que la seva petició, juntament amb Itàlia i França, de la mutualització de part del deute a nivell europeu ha sigut acceptada per Angela Merkel. ¡Això és un canvi teològic!