La Contra

Les llàgrimes de l'oncle Tom

Obama encoratja a continuar les protestes pacífiques per la mort de George Floyd per assegurar-se que, ara sí, produeixin els canvis que persegueixen

zentauroepp53654811 new york  ny   june 04  demonstrators denouncing systemic ra200605221248

zentauroepp53654811 new york ny june 04 demonstrators denouncing systemic ra200605221248 / Scott Heins

3
Es llegeix en minuts
Josep Cuní
Josep Cuní

Periodista.

ver +

«Si t’haig de ser sincer, Barack, de vegades és difícil no pensar que la cosa no té remei. La situació és dura... i es torna més dura cada dia que passa». L’hi comentava Mac Alexander a Obama abans de ser president. Eren les albors del nou segle. L’aleshores senador tenia el restaurant MacArthur’s del Madison de Chicago com un dels seus favorits i el seu propietari com un referent. Un veterà de guerra que havia superat el trauma de perdre una cama i que havia triomfat en el negoci i ara observava amb satisfacció les llargues cues que s’organitzaven per assaborir els seus plats de cuina soul. El local era un espai senzill i molt il·luminat, amb taules de fusta clara entorn de les quals es reunien famílies i grups d’adolescents o de persones grans que celebraven les seves racions de pollastre fregit, arròs amb mongetes, pastís de carn picada i pa de blat de moro. Qui més tard va ocupar la Casa Blanca ho va descriure així al seu llibre de presentació L’audàcia de l’esperança ', subtitulat amb la mateixa intenció 'Com restaurar el somni americà '. El també encarnat per aquell «home gros i fornit que mirava una mica guenyo rere les seves ulleres, cosa que li donava un aire pensatiu, com de professor». 

Les dues cares de la moneda encara representen l’herència d’una guerra civil que va dividir els EUA fa 160 anys

Després, i amb la idea clara de la seva identitat discutida pels seus oponents, Barack Hussein Obama Jr. es va fer a la carretera, va aconseguir la nominació demòcrata, va guanyar les eleccions i va fracassar en l’intent d’aconseguir que el col·lectiu afroamericà pogués superar els seus dos segles de lluita per fer-se un lloc en aquell món. Nou per a uns però vell per a ells. Tampoc va sortir airós de l’erradicació de la violència policial, que va esquitxar el seu mandat sense que pogués fer-hi res més que remetre missatges de solidaritat a les víctimes i advertir els governadors que amb prou feines la condemnaven, quan no l’atiaven, recolzant-se en unes estructures controlades pel poder blanc.      

Des de sempre, Obama havia matisat alguns dels estereotips que s’atribuïen despectivament a la seva minoria i animava els seus col·legues a combatre’ls superant les circumstàncies que els havien provocat. Des de la falta de cultura a la dependència dels ajuts socials passant per la feina que per si mateixa, deia, no garanteix que pugui sortir de la pobresa. Després va poder comprovar personalment i amb impotència que aquestes característiques estaven molt integrades en l’imaginari col·lectiu racial. Per això aquests dies encoratja a continuar les protestes pacífiques per la mort de George Floyd per assegurar-se que, ara sí, produeixin els canvis que persegueixen. Canvis que ell va deixar pendents i que tenen poc a veure amb els dels temps de les reivindicacions de Martin Luther King o Rosa Parks

Notícies relacionades

Enrere queda l’única desqualificació que se li havia sentit del seu successor: «No crec que Donald Trump estigui qualificat per ser president dels Estats Units. I cada vegada que parla, aquesta opinió es confirma». Avui, les dues cares de la moneda continuen representant l’herència d’una guerra civil que va dividir el país fa 160 anys. Una ferida sense cicatritzar que per a Abraham Lincoln va estar provocada per la novel·la ‘La cabana de l’oncle Tom’ de l’abolicionista Harriet Beecher Stowe. La dona a qui, deu anys després de publicar l’obra i al saludar-la, el president va etzibar: «Així que és vostè, la petita dona que va escriure el llibre que va provocar aquesta gran guerra.

I sobre el conflicte actual continuen penjant com espases les seves advertències: «Les llàgrimes més amargues que es vessen sobre les tombes són paraules no dites i obligacions sense complir».