L’ofensiva militar a la Franja acaba amb la vida de més de 210 palestins

L’exitosa operació de rescat, que va causar també almenys 400 ferits, pot donar oxigen a Netanyahu davant els seus aliats

Un metge palestí porta un nen ferit a l’hospital d’Al-Awda. | MOHAMMED SABER

Un metge palestí porta un nen ferit a l’hospital d’Al-Awda. | MOHAMMED SABER

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

"Hem normalitzat l’horror". La frase la va pronunciar aquesta mateixa setmana un alt càrrec de l’UNRWA per cridar l’atenció sobre la indiferència –en termes pràctics– que els dirigents occidentals continuen mostrant davant les recurrents massacres de l’exèrcit israelià al sud de Gaza. Dijous va bombardejar sense previ avís una escola de les Nacions Unides on es refugiaven milers de desplaçats palestins, al·legant que amagava també militants armats. Almenys 40 persones hi van morir, incloent-hi nou nens i tres dones. També nou militants, d’acord amb Israel. Tres dies després el bany de sang no cessa, com no ha cessat un sol dia des de fa vuit mesos. Durant la seva operació de rescat de quatre ostatges, l’exèrcit israelià va intensificar ahir els bombardejos sobre el centre de Gaza. Hi va haver almenys 210 morts i 400 ferits, segons les autoritats sanitàries de la Franja.

Els bombardejos per terra, mar i aire es van acarnissar sobre Deir Al Balah i Nuseirat, al centre de la Franja, on aquest mateix dissabte els militars israelians van rescatar quatre ostatges segrestats per Hamàs el 7 d’octubre al festival Nova, escenari de la matança de civils més gran perpetrada pels radicals islamistes durant l’operació militar que va posar en marxa aquesta guerra. Algunes fonts sostenen que aquests atacs s’haurien utilitzat per "donar cobertura" a l’operació de rescat, portada a terme a dos edificis de Nuseirat. "Hi va haver molts trets i foc de llançagranades sobre les forces del rescat, cosa que va fer que la infanteria i la força aèria a portessin a terme atacs de gran envergadura a la zona per protegir-se i protegir els ostatges", va escriure The Times of Israel. "L’Exèrcit reconeix que va matar molts civils palestins durant el combat, però culpa Hamàs per retenir els civils en un entorn civil".

Escenes dantesques

Els vídeos que arriben de Gaza mostren escenes dantesques, amb cossos ensangonats tirats pel carrer com roba vella, molts d’ells nens, mentre els veïns s’enduen les mans al cap o criden desesperats al descobrir les dimensions de la destrucció. Els ferits van ser traslladats als dos hospitals que continuen operatius a la regió central de Gaza, on havien pres refugi centenars de milers de palestins després que Israel les designés com a "zones segures" després d’iniciar la seva invasió del sud de l’enclavament desafiant les reticències nord-americanes.

"És un absolut bany de sang, sembla un escorxador", va afirmar la doctora de Metges sense Fronteres, Tanya Haj-Hassan, referint-se a la situació a l’Hospital Al Aqsa de Nuseirat. "Les imatges i vídeos que he rebut mostren pacients tirats per tot arreu amb bassals de sang i extremitats mutilades", va explicar a Al Jazeera. El ministeri de Salut de Gaza va advertir que els hospitals de la regió s’estan quedant sense dièsel i peces de recanvi per mantenir operatius els pocs generadors que continuen funcionant davant les restriccions que Israel manté a les fronteres. "Això significa una mort segura per als malalts i ferits i la completa defunció del sistema sanitari", va afirmar en un comunicat.

Notícies relacionades

En el pla polític, diversos dirigents de Hamàs van afirmar durant la jornada que no acceptaran un acord de treva llevat que contempli uns mínims paràmetres de seguretat per als palestins i el final definitiu de les hostilitats. Una resposta que arriba davant la creixent pressió dels EUA per mirara d’aturar la guerra, tot i que de moment ni Israel ni la milícia palestina han acceptat públicament els termes proposats per la Casa Blanca.

Al costat israelià, alguns analistes van afirmar que l’èxit de l’operació per recuperar els ostatges podria donar oxigen a Netanyahu davant la pressió creixent dels seus aliats internacionals. De moment, ha servit perquè Benny Gantz, el seu soci al govern d’unitat nacional, posposi la seva sortida del gabinet.