Escàndol de les festes

Boris Johnson dimiteix com a diputat conservador després de l’escàndol del ‘Partygate’

Boris Johnson dimiteix com a diputat conservador després de l’escàndol del ‘Partygate’

PETER NICHOLLS / REUTERS

3
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

L’ex primer ministre britànic Boris Johnson ha renunciat aquest divendres al seu escó al Parlament britànic en un moviment inesperat. Ho ha anunciat després de rebre el resultat de la investigació contra ell per mentir presumptament a la Cambra en l’escàndol del ‘Partygate’ i que apunta al fet que va enganyar deliberadament els diputats afirmant que es van complir les normes sanitàries a les repetides festes realitzades a Downing Street durant la pandèmia. L’ex primer ministre ha decidit dimitir abans que el comitè l’obligués a renunciar al seu escó, la qual cosa portarà a eleccions anticipades en la seva circumscripció electoral.

Johnson ha acusat la presidenta del comitè, la laborista Harriet Harman, de prendre aquesta decisió sense prou proves que ho demostrin. «El seu propòsit des del principi ha sigut el d’assenyalar-me com a culpable, independentment dels fets», ha assegurat l’‘expremier’ en un comunicat. «La majoria dels membres del comitè –especialment la presidenta– ja havien mostrat prejudicis sobre la meva culpabilitat fins i tot abans de veure les evidències». En cas de no haver dimitit, la decisió del comitè de suspendre’l per un període superior a 10 dies hauria portat igualment a celebrar eleccions anticipades en la seva circumscripció. 

Mentides al Parlament

En una compareixença davant el comitè el març passat, Johnson va admetre haver mentit al Parlament, tot i que va insistir que no ho va fer de forma deliberada. En aquell moment l’ex primer ministre va afirmar que es van complir amb les normes sanitàries i que les trobades a Downing Street eren «essencials», ja que estaven relacionades amb la feina. Malgrat afirmar que en cap moment ha faltat a la veritat en la seva justificació per les festes, Johnson sí que ha admès que les trobades a Downing Street no van ser «perfectes».  

El resultat de la investigació, que segons l’ex primer ministre l’ha «desconcertat»i «horroritzat», s’afegeix a altres escàndols com les noves informacions sobre una altra possible vulneració de les normes del confinament en la seva residència de Chequers durant la pandèmia i l’estira-i-arronsa amb el Govern de Rishi Sunak per l’entrega dels seus missatges de hatsapp a la comissió independent que investiga la gestió de la covid-19 al Regne Unit.

Atacs al Govern

Notícies relacionades

Johnson ha aprofitat el comunicat per criticar obertament Sunak, antic ministre d’Economia en el seu propi Executiu. «Quan vaig deixar el càrrec l’any passat, el Govern només estava un grapat de punts per darrere a les enquestes [del Partit Laborista]. Aquesta bretxa ara s’ha ampliat enormement». Les crítiques a Sunak per no haver complert les promeses del Brexit –que van fer guanyar Johnson amb una aclaparadora majoria el 2019– s’han sumat, segons l’ex primer ministre, a altres errors com la incapacitat per trobar una resposta a la crisi de la vivenda o el fracàs a arribar a un acord de lliure comerç amb els Estats Units.

La renúncia s’ha endinsat més a la bretxa entre els defensors de Johnson i els seus detractors dins del Partit Conservador i ha posat en una nova dificultat Sunak, que haurà de torejar amb una bomba de rellotgeria dins de la seva pròpia formació. L’ex primer ministre ha atacat obertament alguns dels parlamentaris conservadors. «No soc l’únic que pensa que hi ha una cacera de bruixes en marxa per venjar-se del Brexit i, en última instància, revertir el resultat del referèndum del 2016». La renúncia de Johnson suposa un capítol més en la batalla dins de la formació ‘tory’, tot i que sens dubte no serà l’última.

Temes:

Boris Johnson