Setge legal a l’expresident dels EUA

Qui és Alvin Bragg, el fiscal que farà història per la imputació a Donald Trump

Donald Trump, imputat

La primera persona negra al capdavant de la fiscalia de Manhattan ja ha afrontat turbulències en els seus 15 mesos en el càrrec malgrat el seu perfil discret

Qui és Alvin Bragg, el fiscal que farà història per la imputació a Donald Trump

AMANDA PEROBELLI / REUTERS

7
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Alvin Bragg va marcar una fita quan, després de superar unes intenses primàries en el Partit Demòcrata, va ser elegit el 2021 com la primera persona negra al capdavant de l’oficina de la fiscalia del districte de Manhattan, una de les cinc que constitueixen el ministeri públic representant cadascun dels barris de Nova York. Ara, Bragg pot entrar en la història per una porta més gran: el gran jurat ha votat presentar càrrecs penals contra Donald Trump pels pagaments que el republicà va realitzar abans de les eleccions presidencials del 2016 per silenciar l’estrella porno Stormy Daniels sobre una relació sexual, que Trump nega, així que va camí de convertir-se en el primer fiscal que imputa un expresident dels Estats Units.

Aquesta circumstància ha intensificat l’atenció i, per part de Trump i els republicans, els atacs ferotges a aquest fiscal progressista de 49 anys, que ja ha passat per turbulències en els seus 15 mesos en el càrrec. I ara, malgrat ser vist pels que l’envolten i col·laboradors com algú a qui li agrada mantenir un perfil baix, i que mira d’evitar la política, Bragg es veu immers en el centre d’una tempesta que pot fer-se èpica tant en l’àmbit polític com en el legal.

Història amb Trump

Bragg va néixer i es va criar a Harlem, on continua vivint. Va estudiar al centre privat d’elit Trinity School a Manhattan i es va graduar després a la Facultat de Dret de Harvard. Va ser fiscal federal i després va arribar a número dos a la fiscalia de l’estat de Nova York. Allà, a més de treballar en casos com la investigació de Harvey Weinstein, va supervisar el cas contra la Fundació Trump, que va acabar amb el tancament de la institució i amb un acord pel qual l’empresari va accedir a pagar dos milions de dòlars per haver utilitzat indegudament els donatius per «intervenir en les primàries presidencials del 2016 i promoure els seus propis interessos polítics».

Allà també va investigar els abusos policials de les controvertides tàctiques de «detenció i escorcoll» i va ser el primer cap d’una unitat especial dedicada a investigar morts causades per violència d’agents. En abandonar aquest càrrec, i abans de presentar-se com a candidat, va ser professor i advocat de drets civils, i va arribar a representar en una demanda contra la policia novaiorquesa a la mare i la germana d’Eric Garner, un home negre que va morir asfixiat per agents quan venia cigarrets solts a Staten Island.

Reforma de la justícia penal

La lluita contra els abusos i les males conductes policials va ser justament una de les propostes sobre les quals va fer campanya Bragg, que va advocar, a més, per la reforma del sistema de justícia penal, el final dels empresonaments massius i la reforma del sistema de finances en efectiu que contribueix a aquesta massificació i que castiga especialment persones de baixos ingressos i minories.

Com altres fiscals que aposten per aquesta reforma, la campanya de Bragg va rebre una donació (de mig milió de dòlars) de Color of Change, un comitè d’acció política finançat per George Soros, una de les bèsties negres per a Trump i els conservadors, que no han deixat en l’última setmana de recordar aquest finançament.

Només dos dies després d’arribar al càrrec, Bragg va començar a aplicar el que havia promès. Va emetre un memoràndum recomanant als 500 fiscals de la seva oficina que deixessin de perseguir algunes ofenses menors, instant-los a no presentar càrrecs per delictes lleus i a deixar de recomanar peticions de presó per a altres com ara robatori, agressió o possessió d’una arma de foc si en aquests casos no hi havia cap altre crim.

La resposta va ser virulenta des de la policia i el món conservador, però Bragg també va afrontar crítiques de demòcrates moderats. L’alcalde novaiorquès, Eric Adams, un expolicia que va guanyar la seva elecció amb una campanya centrada en la seguretat, va assegurar, per exemple, que les seves mesures encoratjaven el crim. I Bragg va recular, emetent un comunicat en què es disculpava per la «confusió», retirava les instruccions i aclaria que prendrien les decisions cas per cas.

Un altre cas contra Trump aparcat

No va ser l’única convulsió en els seus primers passos en una fiscalia on ha creat una nova divisió especialitzada en les víctimes, ha contractat nous líders per a la divisió que persegueix delictes sexuals, ha intensificat la tasca a favor dels drets d’inquilins o empleats i ha reforçat la lluita contra les armes de foc i els abusos policials.

Al febrer van dimitir Carey Dunne i Mark Pomerantz, dos fiscals que sota la direcció del predecessor de Bragg, Cyrus Vance, havien estat investigant les finances de Trump, quan Bragg va decidir aparcar de moment aquell cas, centrat en les presumptes tàctiques del president inflant el valor dels seus actius per aconseguir crèdits. Ho van fer amb crítiques ferotges, especialment Pomerantz, que després va escriure un llibre.

Els que coneixen i han treballat amb Bragg, així com experts legals, asseguren que simplement responia al seu perfil: metòdic, atent als detalls, i convençut de no plantejar un cas si no ho considera «gaire fort», una cosa que Pomerantz i Dunne no semblaven haver aconseguit. I tot i que Bragg va abandonar aquesta investigació de la possibilitat que Trump hagués comès personalment frau, no hi va deixar de treballar.

Imputació de Bannon

Al setembre va aconseguir la imputació de Steve Bannon per blanqueig de diners, conspiració i frau per desviar fons recaptats suposadament per construir el mur a la frontera amb Mèxic pel qual clamava Trump. I el desembre va aconseguir una condemna per 17 càrrecs de frau fiscal i altres delictes financers de dues unitats de l’Organització Trump, en part gràcies al testimoni del conseller financer, Allen Weisselberg, que va accedir a testificar a canvi d’una sentència més lleu (cinc mesos de presó).

Després d’aquesta convicció de l’entramat empresarial de l’expresident, a més, Bragg va ressuscitar el que a l’oficina es coneixia des de feia anys com el ‘cas zombie’: el dels pagaments a Stormy Daniels. Al gener va convocar el gran jurat,que va començar a escoltar testimonis i va veure proves i ara ha decidit presentar els històrics càrrecs.

Insults racistes

Molts dubtes legals envolten el cas, que potencialment es construiria amb una nova combinació del delicte per falsificació de documents per ocultar els pagaments amb un de més greu de violació de lleis de finançament de campanya, però això no ha impedit els atacs de Trump i els seus aliats, que acusen Bragg de «racista» o pels vincles a Soros. L’expresident dijous va arribar a insultar-lo com «un animal».

A la Cambra Baixa, ara controlada pels republicans, tres presidents de comitès l’han acusat d’«abús sense precedents de l’autoritat fiscal» i li han exigit que s’hi entrevisti i faciliti documents sobre la investigació, incloent potencials registres de converses amb el Departament de Justícia, que sustentarien les denúncies de Trump d’una «caça de bruixes política».

Bragg, ferm

Bragg ha respost ferm. «No serem intimidats per intents de minar el procés de la justícia, no deixarem que acusacions sense base ens desviïn de l’aplicació justa de la llei», es llegeix en un comunicat emès per un portaveu. «En cada cas –afegeix– seguim la llei sense temor o favoritismes per descobrir la veritat».

Bragg, a més, ha donat una resposta legal catilinària als tres republicans. En una carta enviada aquest dijous per Leslie Dubeck, la seva principal assessora legal, l’oficina del fiscal denuncia els esforços republicans com «una investigació sense precedents d’un cas local pendent de resolució» i la qualifica d’«inconstitucional».

 La missiva recorda que la petició d’entrevista i interrogatori a Bragg dels tres republicans «va arribar després que Trump creés falses expectatives que anava a ser detingut i els seus advocats els instessin a intervenir. Cap d’aquests dos fets», es recorda, «és una base legítima per a una investigació del Congrés».

Notícies relacionades

A la carta s’assenyala, a més, que els republicans demanen informació que, per llei, és confidencial, i es qualifiquen els seus esforços com una «incursió il·legal en la sobirania de Nova York». Tot i així, se sol·licita una reunió per tractar d’entendre si els comitès tenen «algun propòsit legislatiu legítim que pogués ser satisfet».

Els tres republicans han sol·licitat també entrevistar-se i obtenir documents de Pomerantz i Dunne, els dos fiscals que van dimitir al febrer.