Cimera a Brussel·les

Sánchez prendrà el pols al pla de pau d’Ucraïna en la seva visita a Xi Jinping

El president del Govern espanyol veu la invitació del president xinès com el «reconeixement internacional» d’Espanya

Sánchez prendrà el pols al pla de pau d’Ucraïna en la seva visita a Xi Jinping

KENZO TRIBOUILLARD / APF

5
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, aprofitarà la reunió bilateral que mantindrà la setmana vinent a Pequín amb el president xinès Xi Jinping, el 30 i 31 de març, per traslladar a l’Executiu xinès que una «pau estable i duradora» a Ucraïna significa respectar la Carta de drets humans de les Nacions Unides, la integritat territorial i que «siguin els ucraïnesos que estableixin les condicions per a l’inici d’un diàleg de pau», ha explicat a la seva arribada al Consell Europeu que se celebra aquest dijous i divendres a Brussel·les. La visita es produirà en un moment particularment complex i envoltat de tensions geopolítiques, després del desplaçament de Xi a Moscou per consolidar les relacions amb Vladímir Putin i l’ordre d’arrest contra el president rus emesa pel Tribunal Penal Internacional, de la qual han pres nota els líders europeus.

Ha sigut el president xinès, segons Sánchez, qui ha cursat la invitació –ho va fer en el marc de la reunió del G-20 el novembre passat– que situarà el president espanyol com el tercer dirigent europeu a visitar Pequín en els últims cinc mesos. El primer a fer-ho a principis de novembre, després de la reobertura de les fronteres després de la pandèmia, va ser el canceller alemany Olaf Scholz que va aterrar a Pequín acompanyat d’un grup d’industrials alemanys en una visita molt criticada tant dins del seu país com fora. «El moment en què hi va anar Scholz era diferent», al·leguen fonts de la Moncloa. Al desembre ho va fer el president del Consell Europeu, Charles Michel, i el 4 d’abril, cinc dies després de la visita de Sánchez, hi anirà el president de França, Emmanuel Macron

«Crec que és una reunió molt important. Ens donarà l’oportunitat als espanyols de traslladar les nostres prioritats per al semestre europeu –de presidència espanyola de la UE– que comencem al juliol. I sobretot, l’important és traslladar el reconeixement internacional que se li està donant a Espanya en un moment tan complex de dificultats geopolítiques com les que estem vivint», ha explicat el president del Govern sobre una visita d’Estat que també servirà per celebrar el 50è aniversari de relacions diplomàtiques entre tots dos blocs.

La Xina, ¿mediador creïble?

Sánchez, que ha qualificat la Xina d’«actor global de primer ordre» al ser interrogat si veu Pequín com un mediador creïble en la recerca de la pau, serà el primer dirigent europeu a rebre informació de primera mà sobre la trobada entre Xi i Putin, un fet que ha posat en valor el mateix dirigent socialista. «És important conèixer de primera mà la seva posició sobre la pau a Ucraïna», ha explicat. Fonts de la Moncloa destaquen la rellevància del viatge en la conjuntura actual tot i que insisteixen que l’objectiu no és anar a discutir la iniciativa xinesa però sí a escoltar i «aprofitar la finestra d’oportunitat» que s’obre per polsar la situació.

«El president sap quina és la posició de la UE», però «no fa d’alt representant, no va de mediador de la UE ni de portaveu de la UE. Va del que <és, de president d’espanya», han afegit les mateixes fonts que confirmat comunicat el viatge al govern dels estats units i, «al nivell necessari», del consell europeu, Charles Michel, i la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen. «Ha informat de la visita el president del Consell Europeu», han confirmat des del seu entorn.

La Xina va presentar el seu propi pla de pau per a Ucraïna a finals de febrer, en l’assemblea de les Nacions Unides en l’aniversari de la guerra el 24 de febrer. Un text amb una dotzena de punts, però sense propostes concretes en el qual esmenten l’alto el foc, el respecte a la sobirania, la seguretat de les centrals nuclears, l’exportació de cereals o el final de sancions unilaterals, que a ulls de Moscou ofereix una bona base per negociar, però que ha sigut rebuda amb escepticisme per part occident que la considera «insuficient» i «selectiva» perquè «no té en compte qui és l’agressor i qui la víctima d’una guerra il·legal d’agressió», segons va valorar al seu dia la portaveu del cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell.

Notícies relacionades

«És una mica revelador per a nosaltres a Europa. Si molta gent esperava que la Xina pogués d’alguna manera ser o assumir el paper d’intermediari, la Xina no ho està fent en absolut. La Xina s’està posicionant obertament del costat de Rússia, cosa que suposa un gran repte i una gran dificultat per a tots nosaltres», ha lamentat el primer ministre de Letònia, Krisjanis Karins. El mateix Borrell, segons fonts europees, ha traslladat aquest dijous als Vint-i-set durant la reunió la necessitat de mantenir-se «vigilants» davant un soci que suscita moltes tensions en el pla polític i econòmic i amb qui sempre és difícil trobar l’equilibri.

«Hi ha una proposta de pau que quan la llegim hi ha elements que poden ajudar, d’altres no. El diable està en els detalls. Una conversa entre Xi i Zelenski ajudaria», ha reconegut el primer ministre holandès, Mark Rutte. Segons l’opinió del seu col·lega luxemburguès, Xavier Bettel, l’ideal seria que el president dels Estats Units, Joe Biden, i Xi Jinping s’asseguessin i elaboressin un pla de pau conjunt tot i que ha insistit a «no criticar la Xina perquè sí». «La Xina té una influència sobre Rússia. Hauríem esperat que el president xinès utilitzés una part de la doctrina xinesa, per exemple respecte a la sobirania de països independents, en la situació d’Ucraïna [...]. No tinc la impressió que la Xina hagi donat aquest missatge. Crec que és l’ocasió que el president Sánchez enviï el missatge europeu a la Xina», ha dit el primer ministre belga, Alexander de Croo, interrogat sobre el viatge de Sánchez. Per la seva banda, el secretari general de l’ONU, Antonio Guterres, que ha assistit aquest dijous a la cimera, ha recordat als líders europeus que Pequín «segueix disposada a mantenir contactes amb la UE» i que «aïllar-la seria arriscat», han precisat fonts sobre la seva intervenció.