Sisme a Turquia i Síria

¿Què són els estranys llums que es van veure abans del terratrèmol de Turquia?

UMIT BEKTAS/REUTERS

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Poc abans que tremolés el terra a Turquia i Síria durant el fort terratrèmol de magnitud 7,7 que ha deixat milers de morts, es van poder veure llums estranys al cel, tal com s’aprecia en diversos vídeos que circulen per internet. No obstant, aquest misteri pot ser respost per la ciència, ja que són els anomenats llums de terratrèmol (EQL, per les seves sigles en anglès) o triboluminiscència.

Aquestes boniques manifestacions lluminoses són habituals quan es produeixen sismes (també va passar a Mèxic i en altres localitzacions).

Els esclats s’associen al sisme a partir de la fricció de les partícules presents a l’escorça terrestre que «generen efectes tant elèctrics com electromagnètics», tal com explica Esteban Hernández, acadèmic de l’Institut de Geofísica (IGf) de la Universitat Autònoma de Mèxic.

Notícies relacionades

«Les roques de l’escorça terrestre tendeixen a tenir certes imperfeccions i al ser sotmeses a aquesta fricció deixen anar electrons o càrregues elèctriques». Aquests electrons carregats d’«energia cinètica» tendeixen a buscar alguna sortida, per a això, surten al contacte amb l’atmosfera. A l’impactar contra l’atmosfera, l’energia es transforma en energia lluminosa, provocant el fenomen que coneixem com a triboluminiscència.

A més d’aquesta situació, els moviments tel·lúrics provoquen caigudes de pals de llum i curtcircuits en la línia elèctrica, cosa que provoca també llums en l’aire.

Temes:

Terratrèmols