Guerra a Ucraïna

La UE aguanta la pressió de Zelenski per posar data a les negociacions d’adhesió

  • El president d’Ucraïna reclama durant la cimera UE-Ucraïna a Kíiv començar les converses d’ingrés a la UE el 2023

  • Von der Leyen xifra en 10.000 milions l’impacte en l’economia russa del nou paquet de sancions que preparen

La UE aguanta la pressió de Zelenski per posar data a les negociacions d’adhesió

PRESIDENCIA DE UCRANIA

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, aspira que el seu país comenci les negociacions d’adhesió a la Unió Europea abans que acabi l’any. «No és un objectiu sinó la meta més important», ha dit aquest divendres després de la cimera Unió Europea-Ucraïna celebrada a Kíiv, acompanyat per la cúpula de dirigents europeus i en vigílies del primer aniversari de la guerra llançada per Rússia. El dirigent ucraïnès, que també ha aprofitat per demanar més míssils de llarg abast per combatre les tropes russes que ocupen el Donbass i sancions més dures, no ha rebut tanmateix cap promesa que el procés es veurà accelerat.

«La vostra determinació per seguir endavant és impressionant. Esteu fent passos importants amb totes les reformes per complir les recomanacions i no hem d’oblidar que ho esteu fent mentre lluiteu contra un agressor», ha reconegut la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. L’alemanya també ha deixat clar que es tracta d’un procés basat en mèrits, en el qual «no hi ha terminis» sinó «objectius» per complir. «La UE va començar amb 6 estats membre. Avui en som 27. Hi ha 21 històries diferents d’accés a la UE. Dependrà del país candidat», ha explicat.

El gran examen, a la tardor

Segons ha reiterat, el següent pas es produirà a la primavera quan la Comissió Europea presenti una avaluació oral sobre l’estat de les reformes. El gran examen, tanmateix, no arribarà fins a la tardor quan presentin l’informe anual de progressos sobre els països candidats a l’adhesió. En tot cas, «la UE reconeix els considerables esforços realitzats per Ucraïna en els últims mesos per complir els objectius que sustenten el seu estatut de país candidat a l’adhesió a la UE, acull amb satisfacció els esforços de reforma d’Ucraïna en temps tan difícils i anima el país a seguir per aquest camí i a complir les condicions especificades en el dictamen de la Comissió sobre la seva sol·licitud d’adhesió per avançar cap a la seva futura adhesió a la UE», assenyala la declaració conjunta emesa després de la reunió que també esmenta el compromís de Kíiv a «complir els requisits necessaris al més aviat possible».

Serà en funció dels resultats quan Brussel·les i els Vint-i-set decidiran els pròxims passos a donar però la decisió, ha recordat el president del Consell Europeu, Charles Michel, l’hauran d’adoptar «per unanimitat». «Confio que per a finals d’any el Consell Europeu respongui quina és la següent etapa», ha afegit el belga. Fins aleshores, la UE continuarà recolzant Kíiv a reforçar la cooperació i la integració en els programes europeus i en el mercat únic, un primer pas per alinear la seva legislació al cabal comunitari. A canvi esperen que Kíiv redobli la lluita contra la corrupció i s’embarqui en totes les reformes necessàries.

10.000 milions en sancions

Notícies relacionades

Mentrestant, la UE continuarà colpejant Rússia per reduir al mínim la seva capacitat de finançar la guerra a Ucraïna. El desè paquet de sancions en el qual treballen, i que esperen tenir llest per al primer aniversari de la guerra el 24 de febrer, tindrà un impacte de 10.000 milions d’euros, segons ha xifrat Von der Leyen, i es concentrarà en les tecnologies de doble ús que pot ser utilitzada per la maquinària de guerra del Kremlin com els components per a drons. A ulls de Zelenski l’important és garantir que Moscou no pugui esquivar les sancions aprovades, evitar que Rússia pugui restaurar la producció militar i ampliar el focus a altres àmbits com la corporació estatal nuclear Rosatom que ha destinat personal a la central nuclear ucraïnesa de Zaporíjia, ocupada per les forces russes.

Segons el president ucraïnès, Moscou ha obligat el personal de la central a treballar i ha enviat els seus fills a territori rus com a ostatges. «Volem que alguns dels Estats europeus que encara no volen imposar sancions a Rosatom que entenguin què passa si als seus fills se’ls fica en autobusos i se’ls envia a Rússia. És una deportació forçada», ha advertit. Zelenski també ha aprofitat per demanar més míssils de llarg abast per lluitar contra les tropes russes al Donbass i ha avisat que no renunciaran a la ciutat de Bakhmut. «Us recolzarem en tot el que podem, durant el temps que faci falta. El Kremlin no ens intimida ni ens intimidarà perquè Ucraïna i la UE som una família», li ha promès Michel.