«Pitjor que Rodney King»

Tyre Nichols: L’últim cas de brutalitat policial dispara la tensió als EUA

Trucades a la calma en protestes organitzades arreu del país

El vídeo que es fa públic aquest divendres mostra imatges «salvatges»

5
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Els Estats Units contenen aquest divendres la respiració. Les autoritats de Memphis (Tennessee) publicaran a les 7 de la tarda (1 de la matinada a Espanya) gairebé una hora d’imatges de vídeo que mostren amb anguniosa i indignant cruesa, segons s’ha avançat, com cinc agents de policia negres van donar el 7 de gener una brutal pallissa a Tyre Nichols, un home de 29 anys també negre, que va morir tres dies després.

Tot i que els agents van ser acomiadats la setmana passada i aquest dijous van ser imputats amb càrrecs que inclouen el d’homicidi en segon grau, la brutalitat de l’acció, i de les imatges, feia témer que torni a prendre la flama de la ràbia en les protestes organitzades no només a Memphis, sinó al llarg i ample del país.

Les trucades a la calma arribaven de totes les instàncies. Les feia, per exemple, la família de Nichols en una roda de premsa aquest divendres, en la qual Rodney Wells, marit de la mare de la víctima, deia: «Volem pau, necessitem fer això pacíficament».

L’havia realitzat també el president dels EUA, Joe BIden, que aquest mateix divendres ha parlat per telèfon amb la família de Nichols. En el seu comunicat la vigília sobre el cas va afirmar: «La indignació és comprensible però la violència mai és acceptable. És destructiva i contra la llei. No té cabuda en protestes pacífiques que busquen justícia».

«Salvatges»

El gran temor que es palpa arreu del país és que les imatges facin prendre la flama de la ira, per més que en aquest cas les accions contra els policies implicats hagin sigut molt més ràpides que en altres casos de violència policial (un fet després del qual Ben Crump, un dels advocats de la família Nichols, que també va representar entre altres famílies de víctimes negres de policia la de George Floyd, ha suggerit que hi ha un factor racial al ser els agents negres i no blancs).

Tot el que les havia vist o havia sigut informat sobre el seu contingut abans que es fessin públiques es mostrava horroritzat. Christopher Wray, el director de l’FBI, que col·labora en una investigació oberta pel Departament de Justícia sobre la violació de drets civils de Nichols, reconeixia aquest divendres la seva «consternació». Admetia també que costava trobar les paraules per descriure el que van capturar les càmeres que portaven els agents, les dels seus cotxes i les de seguretat de la zona on es va produir el letal incident.

Anthony Romanucci, un altre dels advocats de la família Nichols, que va tenir l’opció de veure les imatges dilluns, havia explicat que es veu els agents tractant-lo «com una pinyata humana». I descrivia tres interminables minuts en què Nichols, que havia sigut detingut per una suposada conducció temerària de la qual no hi ha proves, va ser colpejat i atacat amb gas pebre i una pistola de descàrregues elèctriques. «No només va ser violent, va ser salvatge», va dir el lletrat.

Nichols es trobava quan va rebre la brutal pallissa a escassos 100 metres de la casa de la seva mare, on aquest home de 29 anys, amb un fill de quatre anys, que era aficionat a la fotografia i el monopatí, anava a sopar com cada dia aprofitant el descans per menjar en el seu torn de vespre de la seva feina a FedEx. Segons ha explicat la família, l’últim que es captura en el vídeo és a Nichols trucant tres vegades a la seva mare.

Les imatges han sigut massa per a aquesta dona, RowVaughn Wells, el nom de la qual Nichols portava tatuat al braç, i aquest divendres assegurava que no les ha pogut veure. En la roda de premsa, a més, implorava també a tothom qui tingui nens: «Nono deixeu que les vegin».

«Pitjor que Rodney King»

La cap de policia de Memphis, Cerelyn Davis, primera dona negra en el càrrec, havia advertit també que en els vídeos es veurien «actes que desafien la humanitat». I considerava que les imatges podien ser «potser pitjors que les de Rodney King», l’home negre que el 1991 va patir una altra brutal pallissa policial a Los Angeles després de ser detingut quan conduïa un camió. Aquell cas va acabar en l’exoneració dels agents, desencadenant el 1992 una onada de revoltes que van deixar a Los Angeles més de 50 morts i milers de milions de dòlars en despeses econòmiques.

Aquesta vegada la velocitat amb què s’ha acomiadat i arrestat i imputat els agents (que divendres van quedar en llibertat després de pagar fiances d’entre 250.000 i 350.000 dòlars), o la satisfacció expressada per la família en la roda de premsa amb els càrrecs, el procés i autoritats com la direcció de policia o la fiscalia, podrien alleujar tensions. Però els excessos policials que tornen a quedar de manifest també poden disparar-les.

Unitat polèmica

Notícies relacionades

En particular està ara sota intens escrutini la Scorpion Unit de la qual formaven part els agents encausats. Es tracta d’una unitat especial creada el 2021, similar a altres de posades en marxa en departaments de policia d’altres ciutats dels EUA per combatre el crim a les zones més «calentes» de les urbs. En el seu funcionament (que inclou parades de trànsit que s’utilitzen com a pretext per a registres o detencions) molts identifiquen estratègies equivocades i tintades de racisme, per més que hi hagi agents de color a les seves files com a Memphis. S’assenyalen també a un ús excessiu de la força i a l’aparent impunitat.

Davis, la cap de policia local, ha posat en marxa una investigació sobre aquesta i altres unitats especialitzades. I aquest divendres els advocats de la família Nichols apressaven a anar més enllà i desmantellar-la immediatament. «¿Com podria la comunitat tornar a confiar en una unitat Scorpion?», ha plantejat Romanecci en la compareixença davant la premsa. «La intenció era bona, el resultat final va ser el fracàs».